Sfârşit trist pentru cariera Evei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Sport » Sfârşit trist pentru cariera Evei
Sfârşit trist pentru cariera Evei

Sfârşit trist pentru cariera Evei

La puţine ore după ce s-a anunţat suspendarea, pentru dopaj, a Mirelei Lavric, o nouă ştire tristă loveşte sportul românesc, cu deosebire cel harghitean. Multipla campioană Éva Tófalvi (foto), participantă la 5 Olimpiade de Iarnă, de mai multe ori purtătoare a drapelului României la Jocurile Olimpice, a fost suspendată de Federaţia internaţională de biatlon, pentru folosirea aceleaşi substanţe dopante, meldoniumul, ca şi Lavric şi o mulţime de alţi sportivi – peste 150 – mai ales ruşi, în frunte cu jucătoarea de tenis Maria Şarapova.

Deşi organismul internaţional nu a stabilit încă durata perioadei de suspendare, fiind în curs o anchetă cu privire la durata perioadei de eliminare a reziduurilor substanţei incriminate, Éva Tófalvi a anunţat că se retrage din activitatea sportivă. Éva are 37 de ani.

Tófalvi a fost controlată pozitiv la data de 8 martie, cu prilejul Campionatelor Mondiale de biatlon, de la Oslo-Holmenkollen.

Agenţia Internaţională Antidoping (WADA) a precizat recent că sportivii care au fost depistaţi până la 1 martie 2016 sunt absolviţi de vină în cazul în care se decelează o cantitate de meldonium sub 1 microgram pe mililitru de sânge. WADA a anunţat încă de la 1 septembrie 2015 că meldoniumul va fi înscris pe lista substanţelor interzise începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Biatlonista harghiteană a precizat: „Anul trecut, în luna septembrie am avut serioase probleme de sănătate, fiindu-mi depistat în organism virusul Eppstein-Barr. (…) S-au descoperit şi probleme cardiace, motiv pentru care am abandonat antrenamentele. Le-am reluat în octombrie şi atunci medicul de specialitate mi-a prescris meldonium. Ştiam că acest medicament va figura pe lista WADA, începând cu 1 ianuarie, de aceea începând cu 1 ianuarie n-am mai luat medicamentul”.

Evident nu avem nici un motiv să punem la îndoială spusele sportivei, dar persistă o nedumerire: dacă se cunoştea de la 1 septembrie faptul că medicamentul va figura pe lista substanţelor interzise de la 1 ianuarie, de ce l-a folosit în intervalul dintre 1 octombrie şi 1 ianuarie, sportivii cunoscând faptul că trebuie să treacă o perioadă oarecare, mai lungă sau mai scurtă, până la eliminarea completă din organism a reziduurilor de medicamente ori alte substanţe utilizate.

Am vrut să cerem şi părerea medicului lotului de biatlon, dar antrenorul, de lungă durată al Evei, actualmente antrenor principal şi al lotului român de biatlon, Márton Simon, ne-a spus că pur şi simplu în acest moment lotul nostru de biatlon nu are medic!

Despre chestiunea meldoniumului, d-l Simon ne-a declarat că ştia că Éva a avut probleme cu inima, dar nu a ştiut ce medicament a luat.

ȘTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.