Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sfântul Sinod a ales ierarhul titular în scaunul vacant de Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Religie » Sfântul Sinod a ales ierarhul titular în scaunul vacant de Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei
Sfântul Sinod a ales ierarhul titular în scaunul vacant de Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei

Sfântul Sinod a ales ierarhul titular în scaunul vacant de Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei

În zilele de 5 şi 6 februarie 2015, la Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, se desfăşoară şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Ieri, în prima zi, după deschiderea lucrărilor, sub preşedinţia Înalt Preasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a avut loc şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea noului Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

În ziua de 23 ianuarie 2015, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului în consultare cu Adunarea Eparhială a Episcopiei Covasnei şi Harghitei au desemnat prin vot secret drept candidaţi pe Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi pe Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în scaunul vacant de Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei cu 38 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

Întronizarea noului ierarh titular Episcop al Episcopiei Covasnei şi Harghitei va avea loc duminică, 15 februarie 2015, în Catedrala episcopală din Miercurea-Ciuc.

***

Episcopul-vicar Andrei Făgărăşanul s-a născut la data de 22.11.1967, în localitatea Cheţani, judeţul Mureş, primul copil al părinţilor Nicolae şi Maria. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat în satul natal. A absolvit Liceul din Iernut, promoţia 1986. În anul 1989 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Topliţa.

La 19 iulie 1990 este tuns în monahism cu numele de Andrei, de către ÎPS Andrei al Alba Iuliei. La 20 iulie 1990 este hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Topliţa de ÎPS Antonie Plămădeală al Ardealului. La 21 noiembrie 1990 este hirotonit ieromonah la Mănăstirea Topliţa de ÎPS Andrei al Alba Iuliei. La 10 august 1995 este numit stareţ la Mănăstirea Făgeţel, judeţul Harghita, de către PS Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În anul 1995, împreună cu doi monahi de Mănăstirea Topliţa, a fost transferat de PS Ioan la Mănăstirea Făgeţel, mănăstire greu încercată în 1940. Aici a găsit doar biserica mănăstirii, restul fiind distrus. La 29 august 1999 este hirotesit protosinghel la Mănăstirea Făgeţel, iar la 29 august 2006 este hirotesit arhimandrit la Mănăstirea Făgeţel de către PS Ioan al Covasnei şi Harghitei.

În anul 2000 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din Bucureşti. A urmat, în perioada 2002-2005, studii post-universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Aristotel din Salonic, Grecia.

La 1 octombrie 2005 este numit Exarh al mănăstirilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei, post pe care l-a ocupat până la hirotonirea sa întru arhiereu. În această perioadă, 1995-2008, PC Andrei a condus lucrările de refacere a acestei mănăstiri: pictura bisericii, clopotniţa, corp-chilii, arhondaric, gospodărie anexă. Tot în această perioadă a reuşit aici, într-o zonă unde românii sunt minoritari, să adune o obşte de vieţuitori, pe unii îndemnându-i spre şcolile teologice din ţară.

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Felicitari P.S.Andrei! Se pare ca este un bun cunoscator al problemelor din judetele HR si CV, deci, va fi un autentic ortodox roman, aparator al credintei stramosesti si un reper moral si sprijin pentru enoriasii din eparhia sa! Dumnezeu sa-i ajute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.