Serviciul Salvamont Harghita are în dotare, începând de astăzi, o autospecială de intervenţie nou-nouţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Serviciul Salvamont Harghita are în dotare, începând de astăzi, o autospecială de intervenţie nou-nouţă
Serviciul Salvamont Harghita are în dotare, începând de astăzi, o autospecială de intervenţie nou-nouţă

Serviciul Salvamont Harghita are în dotare, începând de astăzi, o autospecială de intervenţie nou-nouţă

Printr-un proiect implementat de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), serviciile publice judeţene Salvamont au primit 34 de autospeciale de intervenţie în teren montan, dotate corespunzător activităţii de salvare montană, inclusiv cu remorca pentru câinii de căutare-salvare.

Caracteristicile principale ale autospecialelor sunt: deplasarea rapidă, deplasare pe terenuri accidentate, transportul personalului propriu, acordarea primului-ajutor calificat accidentaţilor şi transportul victimelor. Autospecialele corespund unui regim de exploatare intens, cu accelerări şi decelerări frecvente, inclusiv pe căi de rulare cu rampe şi pante accentuate.

Autospecialele au fost achiziţionate de IGSU în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie la urgenţele medicale”, iar proiectul a fost co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin „Programul Operaţional Regional 2014-2020” şi au fost predate fiecărui Serviciu Public Judeţean Salvamont din România, se arată de către Salvamont România.

Autospeciala a intrat în dotarea Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita chiar marţi, aceasta fiind prezentată cu ocazia şedinţei ordinare a CJ.

Cu această ocazie, Fekete Örs, şef Serviciu Salvamont, declara publicaţiei noastre că autospeciala este complet echipată, având în dotare aparate de resuscitare, tărgi, atele, cu sonorizare. „Este echipată exact pentru Salvamont”, arăta acesta.

„Ce este interesant este că putem să transportăm pacientul în maşină: putem să rabatăm bancheta şi este o targă specială, concepută pentru această maşină, pe care putem să punem accidentatul şi cu maşina putem să îl aducem jos”, mai arăta Fekete Örs.

Despre utilitatea autospecialei, şeful Salvamont Harghita spunea că „ne ajută enorm, pentru că până acum, ca să putem transporta şi accidentatul, nu am avut (o asemenea maşină – n.a.)”.

Fekete Örs a amintit şi despre echipa canină din cadrul Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita. Aceasta este formată din 5 câini, care sunt la Brădeşti, acolo unde Benko Zsolt se ocupă de pregătirea lor.

„Este foarte important ca această echipă să fie dotată cum trebuie. Am avut mai multe intervenţii, am avut mai multe situaţii în care i-am folosit”, a mai spus Fekete Örs.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.