Şervete cusute în semnul crucii, cu însemne tricolore, vor fi oferite credincioşilor prezenţi în noaptea de Înviere la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Cultură » Şervete cusute în semnul crucii, cu însemne tricolore, vor fi oferite credincioşilor prezenţi în noaptea de Înviere la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc
Şervete cusute în semnul crucii, cu însemne tricolore, vor fi oferite credincioşilor prezenţi în noaptea de Înviere la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc

Şervete cusute în semnul crucii, cu însemne tricolore, vor fi oferite credincioşilor prezenţi în noaptea de Înviere la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc

„Un Paşte Binecuvântat – Hristos a Înviat!” – o reînviere a unei tradiţii mai vechi, când în noaptea de Înviere se mergea la biserică cu un şervet frumos cusut sau brodat pentru a acoperi paharul cu paşte

Un număr de 200 de şervete cusute în semnul crucii, cu însemne tricolore, de către membrele Grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc”, vor fi împărţite credincioşilor care vor lua parte la Sfânta Slujbă de Înviere de la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc. Acţiunea se numeşte „Un Paşte Binecuvântat – Hristos a Înviat!” şi face parte din şirul de proiecte dedicate păstrării obiceiurilor, tradiţiilor şi identităţii naţionale, iniţiate de Grupul „Şezătoare la Miercurea Ciuc”, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei, Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita şi a Asociaţiei pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – Filiala Harghita.

Premergător Sărbătorii Învierii Domnului, membrele şezătorii au oferit şervetele preoţilor Catedralei Ortodoxe din municipiul Miercurea Ciuc, pentru ca prin grija acestora să ajungă la credincioşii prezenţi la biserică.

Cu această ocazie, coordonatoarea Grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc”, Alexandra Maria Ţifrea, a spus că acţiunea „Un Paşte Binecuvântat – Hristos a Înviat!” se doreşte a fi o continuare a activităţilor şi proiectelor legate de cusăturile tradiţionale, dar şi o reînviere a unei tradiţii mai vechi, când în noaptea de Înviere se mergea la biserică cu un şervet frumos cusut sau brodat pentru a acoperi paharul cu paşte.

„Aceste şervete au fost cusute în semnul crucii, în tricolor, pentru a aduce bucurie şi lumină în casele românilor din Miercurea Ciuc, în noaptea de Înviere”, a spus coordonatoarea grupului.

De asemenea, Alexandra Maria Ţifrea a arătat că „de cinci ani de zile, Grupul Şezătoare la Miercurea Ciuc lucrează însemne în culorile naţionale, pentru a păstra obiceiurile, tradiţiile şi identitatea naţională în Miercurea Ciuc”.

La rândul său, părintele consilier Teodor Bijec, de la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, a spus că „gestul acesta aduce multă bucurie în sânul comunităţii noastre, pentru că e vorba de o trimitere la tradiţii, la tradiţii populare, în legătură cu sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”. „Aceste şervete sunt un semn de cinstire în numele credinţei pe care o avem în Hristos, Mântuitorul nostru, în semnul biruinţei Învierii Lui asupra morţii şi, ca utilitate practică, acestea sunt luate împreună cu paharele în care este dus, la casele credincioşilor, paştele, binecuvântarea bisericii pentru sufletele şi casele lor”, a declarat părintele Teodor Bijec.

„Pentru zona noastră, orice fapt care e legat de tradiţie e menit a întări conştiinţa de neam şi de apartenenţă la biserica noastră strămoşească, fapt care ne bucură şi care dă garanţie, în acelaşi timp, pentru dăinuirea noastră aici, pe aceste locuri binecuvântate. De altfel, doar împreună şi doar aşa, cu faţa către trecut, către trecutul frumos al acestui popor, ne putem îndrepta privirea spre viitor, pentru că ele, tradiţiile, sunt cele care dau suport în tot ceea ce facem în prezent, în perspectiva viitorului”, a mai spus preotul consilier.

Acţiunea „Un Paşte Binecuvântat – Hristos a Înviat!” reuneşte, deopotrivă, tineri, copii şi adulţi dornici să transmită comunităţii, prin semne cusute, respectul faţă de simbolurile naţionale, tradiţiile şi obiceiurile româneşti – a mai precizat şi coordonatoarea Grupului „Şezătoare la Miercurea Ciuc”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.