Şeful SRI: Cortina de Fier se transformă într-o „cortină de ceaţă” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » Politic » Şeful SRI: Cortina de Fier se transformă într-o „cortină de ceaţă”
Şeful SRI: Cortina de Fier se transformă într-o „cortină de ceaţă”

Şeful SRI: Cortina de Fier se transformă într-o „cortină de ceaţă”

Directorul SRI, George Maior, a declarat luni, cu ocazia unei conferinţe despre securitate, că asistăm la transformarea vechii Cortine de Fier într-o „cortină de ceaţă”. Potrivit şefului SRI, dacă fierul este predictibil, ceaţa este exact opusul acestui lucru.

Luni a avut loc deschiderea oficială a primei ediţii a programului de formare cu participare internaţională „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, organizat de către Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Harvard University şi cu participarea Universităţii Naţionale de Informaţii (SUA).

La deschiderea programului de formare, găzduită de Administraţia Prezidenţială şi de Palatul Parlamentului, au participat preşedintele Traian Băsescu, prim-ministrul Victor Ponta, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu şi directorul SRI, George Cristian Maior.

De asemenea, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai altor instituţii publice centrale, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti, reprezentanţi ai mediului privat şi ai unor entităţi academice naţionale şi internaţionale.

Cu acest prilej, Maior şi-a exprimat satisfacţia că România a reuşit să preia şi să continue „un program valoros, al cărui viitor părea incert cu doar câţiva ani în urmă”.

„Pe măsură ce harta securităţii internaţionale se aglomeră cu tot mai multe zone fierbinţi, Marea Neagră, cu calmul ei aparent, părea să îşi fi pierdut din semnificaţie, în ciuda avertismentelor noastre privind contrariul. Cum însă Marea Neagră este situată pe linii persistente de fractură geopolitică, ea continuă să poarte germenii unor conflicte vechi, latente, mocnind în adâncurile apelor. Aici, la malul Mării Negre, adevărata poartă între Est şi Vest, între Nord şi Sud, faliile geopolitice se intersectează cu cele economice, iar oportunităţile sunt atât de numeroase, încât este cu adevărat regretabil că vechile mentalităţi frânează progresul şi împiedică popoarele riverane să beneficieze cu adevărat de ceea ce secolul XXI are să ofere”, a afirmat Maior.

Acesta a adăugat că asistăm la înlocuirea vechii Cortine de Fier cu o „cortină de ceaţă”.

„Din păcate, evenimentele recente pot evolua, dacă nu suntem atenţi, către un posibil neo-Război Rece. Dar acesta nu va mai semăna cu cel vechi, pentru că violent a devenit mult mai subtilă. Dincolo de ceea ce este vizibil la televizor şi pe alte canale de comunicare în masă, dincolo de violenţele de stradă din Ucraina pe care le vedem cu toţii, dincolo de etalarea puterii militare, bătălii dure se duc pe teatre invizibile, în care nu poţi decât să intuieşti făptaşul, fără a avea vreo dovadă în acest sens. Ambiguităţile şi incertitudinea în creştere mă determină să afirm că vechea Cortină de Fier a fost înlocuită de o cortină de ceaţă. Dacă proprietăţile fierului îl fac predictibil şi previzibil, ceaţa este exact opusul. Îţi scapă printre degete şi îţi înceţoşează vederea. Oferă un spaţiu propice pentru tot felul de manevre şi provocări, aşa cum vedem azi în Ucraina”, a spus şeful SRI.

Pe de altă parte, programe precum cel deschis luni la Bucureşti pot contribui într-o bună măsură la ridicarea acestui nor de ceaţă, a încheiat Maior. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.