Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şeful secţiei de Oftalmologie a SJU şi asistenta şefă a acesteia – revocaţi din funcţii | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Sănătate » Şeful secţiei de Oftalmologie a SJU şi asistenta şefă a acesteia – revocaţi din funcţii
Şeful secţiei de Oftalmologie a SJU şi asistenta şefă a acesteia – revocaţi din funcţii

Şeful secţiei de Oftalmologie a SJU şi asistenta şefă a acesteia – revocaţi din funcţii

  • Decizia a fost luată după ce 14 pacienţi operaţi de cataractă senilă au dezvoltat inflamaţii ale globului ocular, ca urmare a infectării cu Pseudomonas aeruginosa, trei dintre aceşti pierzându-şi vederea la ochiul operat

Decizia revocării din funcţie a dr. Bodó Pál, conducătorul secţiei de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, şi a asistentei şefe a fost luată de Comitetul Director al spitalului, în calitate de for deliberativ-operativ al spitalului, şi anunţată într-o conferinţă de presă susţinută de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Comitetul Director al SJU Miercurea Ciuc a anunţat şi organizarea concursului de ocupare a celor două funcţii rămase astfel vacante la secţia de Oftalmologie.

„Trebuie să clarificăm care este relaţia între Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Consiliul Judeţean (CJ) Harghita. SJU are personalitate juridică proprie, are manager propriu care conduce unitatea medicală şi în treburile interne ale acestuia nu se poate amesteca nimeni. CJ vine cu finanţarea, sprijină dezvoltarea, avem reprezentanţi în Consiliul Administrativ care avizează documentele tehnico-economice, bugetul, lista de achiziţii, raportul financiar, modificarea organigramei şi alte asemenea. Consiliul judeţean nu are atribuţii de verificare”, a ţinut să precizeze preşedintele Borboly Csaba.

Potrivit şefului administraţiei publice judeţene, Consiliul de Administraţie al spitalului judeţean s-a întrunit miercuri şi a luat mai multe decizii, între acestea demersurile în vederea reautorizării funcţionării blocului operator şi în acest sens alocarea unei sume pentru reparaţii şi pentru eventualele modificări care au ca scop realizarea noilor circuite recomandate de specialiştii DSP, pentru reluarea activităţii în sala de operaţii. Cât timp activitatea blocului operator este sistată, personalul care îl deserveşte asigură activitatea în alte secţii.

„În cadrul şedinţei CJ de vineri sperăm să putem aloca fondurile necesare; oricâte ar fi, trebuie să existe. În cursul zilei de joi, cel mai probabil, vom depune un amendament la buget în acest sens”, a completat Borboly Csaba.

Consiliul de Administraţie a mai solicitat Comisiei de Etică a spitalului judeţean să procedeze la verificarea respectării protocoalelor, procedurilor şi a modului în care acestea sunt realizate la nivelul tuturor secţiilor spitalului judeţean, precum şi recalificarea personalului, instruirea şi examinarea personalului de la secţia de Oftalmologie.

Preşedintele CJ Harghita a afirmat că cele mai importante obiective ale sale în momentul de faţă sunt ca cei nouă pacienţi infectaţi să beneficieze de tot ce au nevoie, de tratament şi de consultanţă, şi redeschiderea blocului operator al secţiei de Oftalmologie a SJU.

„Pentru mine, cel mai important este să susţinem aceste nouă persoane, care au suferit şi suferă, cu tot ceea ce ne stă în putinţă din punct de vedere omenesc şi profesional. Cu şapte persoane am reuşit să vorbesc, cu unele dintre acestea de mai multe ori şi le-am propus, celor care doresc, să facă analize în alte spitale, chiar am solicitat specialişti. (…) O singură persoană a consultat un medic din alt judeţ, dar a spus că ar dori ca tratamentul şi restul intervenţiilor să le facă tot aici. Şi ceilalţi mi-au spus că doresc să fie trataţi în continuare la spitalul judeţean şi aşteaptă să fie chemaţi la reexaminare şi la consultaţii. Al doilea obiectiv pe care îl urmăresc este redeschiderea blocului operator de la secţia de Oftalmologie. (…) Primordial este ca această secţie să aibă o conducere şi să îşi poată continua activitatea, fiindcă sunt liste întregi cu oameni care aşteaptă să fie operaţi. Acum asta este cel mai important, pacienţii sunt cei mai importanţi şi în paralel se vor lua şi celelalte decizii. Aşteptăm şi finalizarea anchetei Poliţiei”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

În context, Borboly Csaba a mulţumit profesorului din Ungaria, care a venit în sprijinul medicilor secţiei de Oftalmologie a spitalului judeţean, oferindu-şi cunoştinţele în scopul tratării şi reoperării pacienţilor infectaţi cu Pseudomonas aeruginosa, urmând ca autoritatea publică judeţeană să îi ofere vineri, în cadrul şedinţei ordinare a consiliului judeţean, o distincţie.

„Eu aştept în continuare răspunsurile la mai multe întrebări din partea SJU: la cea legată de comunicare, care cred eu a fost defectuoasă, care sunt soluţiile pentru a remedia acest aspect, pentru ca atât mass-media, cât şi cetăţenii judeţului să aibă o informare corectă şi la zi (…) şi care sunt deciziile pe care le va lua doamna manager, pentru că noi cu doamna manager suntem în relaţii contractuale; ea fiind angajatorul, ea trebuie să ia deciziile în privinţa aplicării avertismentului, sancţionării angajaţilor sau a altor dispoziţii. Şi mai am o întrebare: de se sistemul de control şi verificare nu a funcţionat?”, a enumerat Borboly Csaba câteva dintre întrebările adresate conducerii spitalului judeţean.

Întrebat dacă ia în calcul încheierea contractului cu managerul SJU, şeful administraţiei publice judeţene a spus că aşteaptă răspunsul la toate întrebările solicitate.

„Am pus mai multe întrebări, la care aşteptăm răspunsuri, pentru că din mânecă nu se poate lua o decizie. Aşadar, după ce vom primi aceste răspunsuri, vom lua decizia corespunzătoare”, a declarat Borboly Csaba.

***

Paisprezece pacienţi care au suferit operaţii de cataractă senilă în zilele de 12 şi 13 ianuarie 2022 la secţia Oftalmologie a spitalului judeţean au dezvoltat Endoftalmită, „o inflamaţie a cavităţilor globului ocular”, cauzată de bacteria Pseudomonas aeruginosa. Ei au fost rechemaţi pentru reoperare, procedură aplicată la treisprezece dintre pacienţi. Potrivit datelor oferite de dr. Bodó Pál, trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat. La şase dintre pacienţi s-a observat deteriorarea vederii în într-o mai mare sau moderată măsură. Doar la cinci pacienţi reoperaţi vederea s-a deteriorat în mică măsură sau deloc.

După confirmarea infecţiei cu Paseudomonas aeruginosa, Direcţia de Sănătate Publică Harghita a declanşat propria anchetă şi, constatând „grave deficienţe în privinţa sterilizării instrumentarului” şi nerespectarea întru totul a protocoalelor existente”, a aplicat 11 amenzi în valoare totală de 30 de mii de lei şi a suspendat activitatea în sala de operaţii a secţiei de Oftalmologie. Între persoanele amendate se află şeful secţiei şi asistenta şefă, şeful SPIAAM, directorul medical şi personalul medical implicat.

Însă şefa DSP a apreciat „foarte mult” atitudinea managerului spitalului judeţean, dr. Konrád Judit fiind prima care a informat DSP cu privire la apariţia infecţiei, şi „într-un fel şi colaborarea şefului secţiei de Oftalmologie, care nici un moment nu a încercat să scape de responsabilitate”.

Sursa infecţiei cu Pseudomonas aeruginosa la secţia de Oftalmologie a spitalului judeţean din Miercurea Ciuc nu a fost identificată încă.

Şi poliţiştii harghiteni s-au sesizat din oficiu în acest caz şi au întocmit un dosar penal in rem pentru „neglijenţă în serviciu şi vătămare corporală din culpă”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.