Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: S-a adoptat bugetul local pe 2018, în valoare totală de 154.216 mii de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: S-a adoptat bugetul local pe 2018, în valoare totală de 154.216 mii de lei
Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: S-a adoptat bugetul local pe 2018, în valoare totală de 154.216 mii de lei

Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc: S-a adoptat bugetul local pe 2018, în valoare totală de 154.216 mii de lei

În şedinţa ordinară ce a avut loc în ultima zi de vineri din luna ianuarie, Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc a adoptat, cu trei abţineri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2018.

Sinteza bugetului

Viceprimarul Füleki Zoltán, în conferinţa de presă ce a urmat şedinţei, a sintetizat: „bugetul total al municipiului pe 2018 este de 154,2 milioane de lei, din această sumă, excedentul care se poate cheltui pentru investiţii este de 65,4 milioane de lei; excedentul este urmare a faptului că oraşul s-a gospodărit bine şi a reuşit să aducă foarte mulţi bani europeni, dar şi de la Guvern prin programul PNDL. În acest an pentru asigurarea funcţionării oraşului avem o sumă de 88,78 milioane de lei, din care 29,4 milioane de lei sunt pentru investiţii, cu precizarea că sunt proiecte deja semnate prin Proiectul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Din bugetul local nu mai avem bani pentru alte investiţii şi trebuie ştiut faptul că în comparaţie cu anul trecut (2017), bugetul pe 2018 este unul auster”, a conchis viceprimarul.

Pe partea de investiţii

Viceprimarul Szőke Domokos a spus, printre altele: „pe partea de investiţii nu avem probleme pentru că avem bani atât din fonduri europene, cât şi de la PNDL, aşadar, avem fonduri suficiente, problemele noastre sunt de altă natură, căutăm şi nu găsim sau găsim cu greu oameni, firme, specialişti, proiectanţi etc. Cea mai mare parte a investiţiilor o reprezintă izolarea termică a blocurilor de locuinţe. În Miercurea-Ciuc, în prezent, putem spune că o treime din blocurile de locuinţe au fost deja izolate termic şi, conform proiectelor noastre, în acest an dorim să mai izolăm o treime din cele rămase. Dar, a spus viceprimarul, pentru ca ceea ce am prevăzut să se şi realizeze este nevoie de ceea ce am spus mai înainte, dar lucrurile depind şi de asociaţiile de proprietari. Au fost cazuri când asociaţia a întârziat cu trei zile depunerea documentelor necesare şi, din acest motiv, lucrarea a fost amânată. Este important de reţinut faptul că termenul de depunere a documentelor este sfârşitul lunii februarie”.

Subvenţie

În aceeaşi şedinţă, printre altele, s-a hotărât aprobarea acordării subvenţiei în valoare de 337.559 lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului pentru co-finanţarea activităţilor Clubului Sportiv Şcolar Miercurea-Ciuc pe anul 2018; totodată, s-a aprobat şi contractul de finanţare a acţiunilor sportive.

Teatrul municipal

Consiliul a aprobat Programul de activităţi al Teatrului Municipal „Csíki Játekszín” pentru prima jumătate a anului 2018. De ce doar pentru prima jumătate a anului? Pentru că, începând cu data de 26 ianuarie 2018, d-lui Parászka Miklós, fondatorul şi managerul teatrului, îi expiră mandatul (se va pensiona), iar postul de manager devenit vacant urmează a fi scos la concurs. Concursul pentru ocuparea postului de manager se preconizează a avea loc în luna martie 2018.

Contract de colaborare

S-a aprobat contractul de colaborare între Asociaţia Crescătorilor de Animale Mici „HOBBY” şi municipiul Miercurea-Ciuc în vederea organizării unei expoziţii de animale mici în incinta fostei Case de cultură a sindicatelor, fără perceperea taxei de închiriere a sălii. Durata contractului este pentru perioada 16-18 februarie 2018.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.