Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Fără un nou împrumut de la BERD, continuarea unor proiecte europene este în pericol

În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita, ce a avut loc joi, 27 februarie 2014, informaţia importantă prezentată de vicepreşedintele Petres Sándor a fost în legătură cu necesitatea angajării unui împrumut absolut pentru ca proiectele europene începute deja să poată fi continuate, în plus mai sunt şi alte programe urgente care s-ar putea astfel realiza. „Suntem în căutarea soluţiei pentru un împrumut în valoare de circa 45-50 milioane lei. În primul rând, cea mai mare urgenţă o constituie proiectul Sistem integrat de management al deşeurilor…”. Altfel spus, este vorba despre depozitul regional de deşeuri de la Remetea. „Pentru cheltuieli cu personalul şi cheltuieli de funcţionare nu putem recurge la împrumut, în plus trebuie să ne gândim şi la împrumutul de 40 milioane lei angajat în 2007, pentru restituirea căruia anual trebuie să plătim rate în sumă de 4,15 milioane lei. Deci, sunt probleme majore şi trebuie să privim lucrurile cu multă responsabilitate” – acestea ar fi, într-o traducere aproximativă, o mică parte din precizările vicepreşedintelui. Referitor la împrumutul din 2007, acesta s-a contractat pentru o perioadă de 20 de ani, dar, s-a spus, ar putea fi restituit în 15 ani, însă, pentru depozitul regional de deşeuri ar fi necesară suma de aproximativ 30 milioane lei, sumă pe care din surse proprii Consiliul judeţean nu are cum să o acopere.

Consiliul Judeţean a aprobat programul de realizare a investiţiilor privind alimentarea cu energie electrică a localităţilor neelectrificate sau parţial neelectrificate din judeţ, în anul 2014, cu precizarea că suma alocată acestui program este mică şi va trebui să se continue ceea ce deja s-a început. Suma alocată acestui scop este în valoare de 390 mii lei şi sunt vizate trei localităţi – Şicasău – comuna Zetea – unde 15 gospodării nu au curent electric, iar lucrarea ar costa 50.000 lei, Liban – comuna Suseni – unde sunt fără curent electric 17 gospodării, valoarea lucrării este de 250.000 lei, şi Hodoşa (zona Gării CFR) – comuna Sărmaş – unde 25 gospodării nu au curent şi valoarea lucrării este de 90.000 lei.

În aceeaşi şedinţă ordinară, Consiliul Judeţean a mai aprobat tarifele pentru anul 2014 care constituie venituri proprii ale Camerei Agricole a judeţului, de asemenea, s-a aprobat modificarea Hotărârii 259/2013 a CJH cu privire la aprobarea preţurilor medii, pentru 2014, ale produselor agricole care constituie  baza evaluării veniturilor contribuabililor, care provin din arendarea bunurilor agricole.

Consiliul Judeţean a adoptat hotărârea privind acordarea unor licenţe de traseu pentru transportul judeţean de persoane prin curse regulate şi a aprobat şi modificarea programului actual de transport public judeţean de persoane pe perioada 2014-2019. În legătură cu aceste chestiuni, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a spus, printre altele: „De acest subiect a trebuit să mă ocup foarte mult în perioada trecută, am reuşit să ajung la un numitor comun cu primarii fiecărei localităţi, drept urmare, cu 1 ianuarie 2014 a intrat în vigoare noul program. Un an întreg au avut la dispoziţie primarii pentru a decide traseele care se impun şi totuşi, la nici două săptămâni, aceeaşi primari au venit şi vin cu solicitări de modificări ale traseelor pe care ei le-au făcut. Mă întreb: unde este responsabilitatea lor, a primarilor? Nu este ilegal să facem modificări, dar nu mi se pare normal, nu mi se pare corect să se întâmple aşa ceva. Pentru a mă exprima elegant, domnii primari nu au fost suficient de atenţi atunci când au semnat hârtia în care au propus un anumit program. Ceea ce trebuie să se ştie este că nu am scos, ci am adăugat curse. Tocmai pentru ca să-i ferim pe copii să se scoale la ora 04:00 dimineaţa şi să ajungă acasă la ora 19:00”.

Dintre foarte multele hotărâri adoptate în şedinţa din 27 februarie de către Consiliul Judeţean Harghita voi mai aminti faptul că prin hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului pe 2014, s-a aprobat „Programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti din judeţul Harghita pe anul 2014 pentru persoanele fizice sau persoane juridice de drept public sau privat autorizate, respectiv înfiinţate în condiţiile legii române care iniţiază şi organizează programe, proiecte şi acţiuni culturale, socio-culturale şi culturale destinate tinerilor”. Prin acest program – după cum a subliniat preşedintele Borboly – Consiliul Judeţean Harghita finanţează inclusiv proiecte şi acţiuni privind cercetarea, colecţionarea, expunerea şi promovarea simbolurilor specifice româneşti din judeţ, excursii la destinaţii culturale, concursuri şcolare culturale destinate tinerilor şi activităţi culturale organizate cu ocazia zilei vârstnicilor aparţinând comunităţii româneşti din judeţul Harghita. Bugetul alocat acestui program din bugetul judeţului este de 32.000 lei. S-a mai subliniat şi faptul că „aplicarea documentelor necesare pentru derularea  eficientă a acestui program – descrierea programului, ghidul solicitantului, oferta culturală, bugetul de venituri şi cheltuieli şi contractele de finanţare nerambursabilă – va face mai obiectiv şi mai transparent modul de acordare a unor finanţări nerambursabile pentru activităţi culturale”.

AURELIA ILUŢ

aureliailut@gmail.com

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.