Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

La Praid, acolo unde s-au ţesut vise frumoase şi acum au devenit realitate

 

Luni, 24 noiembrie 2014, Consiliul Judeţean Harghita a preferat comuna Praid ca loc de întrunire în şedinţă ordinară. Nu este prima dată când şedinţele ordinare ale Consiliului Judeţean nu au loc la sediul administrativ din reşedinţa de judeţ, ci în localităţile în care a fost invitat. De astă dată invitaţia a venit din partea primarului comunei Praid, Bokor Sándor, cel care în deschiderea şedinţei a făcut o scurtă prezentare realizărilor importante din comună şi care, la un moment dat, a spus că au izbutit pentru că au ţesut vise frumoase care acum se materializează, cum ar fi, de exemplu, realizarea Complexului balnear al comunei Praid. (Asupra acestui subiect vom reveni într-un număr viitor)

Înainte de a trece la şedinţa propriu-zisă, trebuie să mai spun că la şedinţa Consiliului Judeţean de la Praid au participat, evident, pe lângă gazde, primari şi consilieri din toate localităţile învecinate, inclusiv primarul din Sovata, de asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai cultelor religioase – şi se impune remarcat şi faptul că la această şedinţă ordinară au fost prezenţi toţi consilierii judeţeni.

Revenind la ordinea de zi, cea mai importantă hotărâre adoptată în această şedinţă a fost cu privire la modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2014, prin urmare asupra acestui subiect voi zăbovi în acest context.

S-a aprobat: majorarea subcapitolului „venituri din dividende de la alţi plătitori cu suma 28,00 mii lei; majorarea subcapitolului „venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată, imputaţii şi despăgubiri” cu suma de 17,00 mii lei; s-a aprobat majorarea subcapitolului „taxe speciale” cu 4,00 mii lei; şi s-a aprobat diminuarea subcapitolului „cote defalcate din impozitul pe venit” – 11,25% – cu suma de 49,00 mii lei.

În unanimitate s-a aprobat acordarea unui ajutor financiar prin utilizarea fondului de rezervă prevăzut în buget pe anul 2014 la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita în sumă totală de 570,00 mii lei pentru următoarele unităţi administrativ-teritoriale din judeţ: comunei Praid, suma de 500,00 mii lei, cu precizarea că această sumă va reveni comunei în două părţi egale, o parte acum şi a doua parte la începutul anului viitor, deoarece – după cum ne-a precizat primarul Bokor Sándor – întreaga sumă nu poate fi cheltuită în timpul scurt rămas din acest an şi astfel s-a ajuns la această soluţie. Se mai impune reţinut faptul că aceşti bani se acordă comunei Praid pentru executarea lucrărilor la sistemul de încălzire al obiectivului şi încălzirea apei din bazinele de înot din complexul balnear şi, fireşte, în vederea punerii în funcţiune a obiectivului Complexul balnear Praid; comunei Sântimbru, suma de 30,00 mii lei pentru lucrări de reparaţii la clădirea centralei termice a şcolii primare din localitate; comunei Corbu, suma de 25,00 mii lei pentru lucrări de reparaţii la centrala termică de la sala de sport şi achiziţionarea de mobilier şcolar la Liceul Tehnologic Corbu; comunei Mugeni, suma de 15,00 mii lei pentru realizarea sistemului de încălzire centrală la şcoala cu clasele V-VIII din satul Lutiţa.

S-au mai aprobat şi alte virări de credite între subcapitole, titluri şi programe, modificări ale bugetelor instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe 2014. De asemenea, s-a aprobat modificarea Listei programelor de investiţii publice ale CJH pe 2014, precum şi detalierea titlului „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) post-aderare pe 2014”, după natura cheltuielilor.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.