Azi, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: cei doi miniştrii acuzaţi de trădare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Societate » Azi, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: cei doi miniştrii acuzaţi de trădare
Azi, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: cei doi miniştrii acuzaţi de trădare

Azi, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie: cei doi miniştrii acuzaţi de trădare

Fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Codruţ Sereş, şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, trebuie să se prezinte azi, 26 noiembrie, în faţa completului de cinci magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta ar trebui să fie ultimul termen în care cei doi foşti demnitari sunt acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete. Cei doi au fost acuzaţi de procurori că ar fi utilizat poziţiile pe care le ocupau în Guvern pentru a favoriza anumiţi concurenţi într-o serie de dosare de privatizare de mare importanţă.

În decembrie 2013, fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trădare, iar Zsolt Nagy, fost ministru al Telecomunicaţiilor, a primi cinci ani de închisoare, dar sentinţa nu a fost definitivă. Inculpaţilor le-a rămas la dispoziţie o singură cale de atac, la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fostul ministru Codruţ Sereş a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional şi şase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, magistraţii comasând pedepsele şi dispunând ca Sereş să o execute pe cea mai grea, de şase ani de închisoare.

În acelaşi dosar instanţa l-a mai condamnat pe cetăţeanul ceh Michal Susak la patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj, urmând să execute pedeapsa cea mai grea. Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez, a primit o pedeapsă de patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi nouă ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj. Judecătorii au comasat pedepsele şi au dispus ca Flore să execute nouă ani şi şase luni de închisoare. Consultantul internaţional Vadim Benyatov a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru spionaj, iar Stamen Stanchev a primit pedeapsa cea mai mare din acest dosar, respectiv 11 ani de închisoare. Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a primit şapte ani de închisoare. Mihai Dorinel Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), a fost condamnat la şase ani de închisoare, Gábor Kerekes – cinci ani de închisoare, iar cetăţeanul turc Mustafa Oral a fost condamnat la cinci ani închisoare.

Activitatea infracţională ar fi avut loc în perioada mai 2005 – noiembrie 2006 şi ar fi constat, printre altele, într-o serie de acţiuni ilegale care ar fi menit să distorsioneze procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, de vânzare a unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, de privatizare/restructurare a Romaero Bucureşti şi Avioane Craiova, de consultanţă în vederea privatizării SN RADIOCOMUNICAŢII SA, de consultanţă în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română SA, dar şi de selectare prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la Romtelecom.

Cu alte cuvinte, miniştrii ar fi furnizat informaţii confidenţiale despre o serie de licitaţii organizate de minister pentru consultanţa sau privatizarea unor societăţi şi ar fi încercat, în unele situaţii, să influenţeze rezultatul unor licitaţii.

În 26 august 2008, Senatul a aprobat urmărirea penală în cazul lui Codruţ Sereş. În cadrul aceleiaşi hotărâri, aleşii au decis ca cele 70 de volume originale ale dosarului DNA să fie secretizate şi arhivate la Senat, ceea ce ar fi putut bloca derularea procedurilor, dacă senatorii nu ar fi acceptat să returneze dosarul, astfel încât cei doi foşti miniştri să fie trimişi în judecată. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Locuri de munca pentru toti! Oferta este deja un fenomen! ! Castigati 300 dolari lunar, lucrand ca operator online, 3 ore pe zi! Va expediem detalii, daca trimiteti textul ”Info” la adresa de email:vioricaflorea53@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.