Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Harghita
Şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Harghita

Şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Harghita

În data de 23 iunie 2016, în reşedinţa de judeţ a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Harghita nou ales la data de 5 iunie. Conform procedurilor, prima parte a şedinţei a fost condusă de Brezovszky Gheorghe-Adam, decanul de vârstă, asistat de Dajka Tünde şi Kolumbán Dávid, cei mai tineri consilieri.

După cum v-am informat deja, Borboly Csaba a fost desemnat în unanimitate de voturi, fără nici un contracandidat, preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita pentru încă o legislatură, fiind astfel la al treilea său mandat în fruntea instituţiei.

În ceea ce-i priveşte pe vicepreşedinţi, aici lucrurile nu au mai fost atât de simple. În locul fostului vicepreşedinte Incze Csongor a fost propus şi a întrunit majoritate de voturi Biró Barna Botond. Pentru cel de-al doilea post de vicepreşedinte au candidat Barti Tihamér din partea UDMR, Mezei János din partea PCM şi Adrian Ciobanu, care s-a autopropus din partea PNL. După numărătoarea voturilor, Barti Thamér a câştigat detaşat faţă de contracandidaţii săi, prin urmare este pentru al doilea său mandat de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita.

La şedinţă, printre alţii, au participat: Jean Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Tánczos Barna, senator în Parlamentul României.

„Vreau să apreciez colaborarea Consiliului Judeţean cu Instituţia Prefectului Harghita”

„Felicit pe toţi membrii Consiliului Judeţean şi în mod special pe preşedintele Borboly, căruia i-am întins şi astăzi aceeaşi mână pe care i-am întins-o de fiecare dată când ne-am întâlnit. (…) Vreau să apreciez colaborarea cu Consiliul Judeţean a Instituţiei Prefectului în ceea ce priveşte multe dintre proiectele de la nivelul judeţului şi vreau să constat o reducere a hotărârilor care necesită atacarea în instanţă sau a hotărârilor care sunt remise pentru a fi revocate. Sigur că s-au făcut paşi importanţi, în instituţii, în multe proiecte derulate în judeţ, vă promit că nu plec în concediu ca să mă poată schimba cineva din funcţie. Vă asigur de tot sprijinul meu şi de întreaga mea disponibilitate de a fi un bun partener viabil în demersul dumneavoastră de a constitui o comunitate bogată şi dinamică. Cred că trebuie să asiguraţi o relaţie bazată pe o cât mai largă deschidere către cetăţeni în rezolvarea problemelor, printr-o poziţionare corectă faţă de ei şi, de ce nu, respectând autonomia administrativă, financiară şi decizională, dar pe coordonatele respectării legii şi a principiilor Statului Român” – a punctat prefectul Adrian Jean Andrei.

 „Spiritul colaborării începute trebuie întărit şi dezvoltat”

„O primă prioritate: trebuie să ne ocupăm cu tineretul. Consiliul Judeţean Harghita, chiar dacă nu are atribuţii legale prin care să ajute tinerii din Harghita, pentru ca aceştia să nu părăsească locul natal, va trebui să ne axăm pe educaţia profesională şi totodată să-i ajutăm pe cei care creează locuri de muncă. Judeţul Harghita este unul preponderent rural şi în această situaţie va trebui să ne axăm şi să avem în vedere comunităţile mici pe care dorim să le dezvoltăm în continuare, chiar dacă comunitatea respectivă este compusă din câţiva oameni. Mai cred în colaborarea începută, în fiecare localitate, între români şi maghiari. Acest spirit trebuie întărit şi dezvoltat, pentru că nu suntem un judeţ de circ, ci unul axat pe muncă şi aşa putem fi atractivi şi putem să atragem mai multe investiţii şi putem să aducem mai mulţi bani în Judeţul Harghita” – a spus Borboly Csaba, în primul său discurs din mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, 2016-2020.

„La începutul mandatului…

…un om îşi face planuri şi, ca să putem realiza acest plan, este nevoie de colaborare, UDMR este interesată în colaborare, este interesată în serviciul comunităţii, noi suntem interesaţi ca în următorii patru ani, consiliile locale, Consiliul Judeţean, servind comunităţile, să creeze şi să dezvolte acele condiţii care garantează siguranţa în toate domeniile, în sensul economic, în sensul social şi, evident, să garanteze şi siguranţa etnică. Asta dorim să facem în parteneriat cu consiliile locale cu parlamentarii, pentru că vom avea alegeri parlamentare în decembrie şi, dacă judeţul Harghita are interesul să aibă o reprezentare puternică în Parlament, fiindcă consiliile locale au nevoie de acel sprijin din partea Parlamentului şi în parteneriat doresc să fim şi cu instituţiile deconcentrate şi guvernamentale şi cu Instituţia Prefectului. Dacă parteneriatul va fi de succes, locuitorii judeţului vor avea de câştigat şi judeţul va avea succes. (…) Eu ca deputat al judeţului nici nu aş putea să fac altceva decât să ajut consiliile locale şi Consiliul Judeţean. Sunt sigur că începând cu 2017 va fi o reformă administrativă şi ne putem aştepta, sunt sigur, la două lucruri: unul că în baza subsidiarităţii consiliile locale vor avea mai multe competenţe, deci va fi o descentralizare puternică, aşa văd eu lucrurile cunoscându-i pe actorii politici, în al doilea rând, cât mai multe competenţe vor fi date în mâna consiliilor judeţene. Şi această reformă va avea o altă direcţie, se va face o regândire a regionalităţii, (…) Eu cred că judeţul este interesat ca această regiune să nu îşi piardă rolul determinant, să nu-şi piardă în regiune influenţa în luarea deciziilor” – a conschis Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

„Tuturor spor la lucru!”

Astfel şi-a început scurta cuvântare senatorul Tánczos Barna şi a continuat astfel: „Vă urez să fiţi conducători ai Consiliului Judeţean competitivi, să fiţi un Consiliu de care tot judeţul să fie mândru şi oriunde vom umbla în ţară să auzim doar lucruri bune despre munca şi realizările dumneavoastră. Cu această ocazie, sper că mâna dreaptă întinsă de prefect şi strângerea de mână puternică nu este doar ca d-l Borboly să nu poată să arboreze drapelul secuilor”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.