Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Seceta a afectat unele culturi agricole. „Dacă nu vine altă secetă, va fi un an acceptabil”, spune directorul Direcţiei Agricole Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Seceta a afectat unele culturi agricole. „Dacă nu vine altă secetă, va fi un an acceptabil”, spune directorul Direcţiei Agricole Harghita
Seceta a afectat unele culturi agricole. „Dacă nu vine altă secetă, va fi un an acceptabil”, spune directorul Direcţiei Agricole Harghita

Seceta a afectat unele culturi agricole. „Dacă nu vine altă secetă, va fi un an acceptabil”, spune directorul Direcţiei Agricole Harghita

Lunile aprilie şi mai au fost deficitare în precipitaţii, iar temperaturile au fost neobişnuit de ridicate pentru judeţul Harghita. Aproximativ 10% din suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr a fost afectată de lipsa ploilor, iar culturile de primăvară au avut o răsărire mai slabă. Seceta a afectat şi plantele furajere, specialiştii preconizând o producţie mai mică în acest an, decât în 2017.

Primele cinci luni ale lui 2018 au fost marcate de schimbări climatice „neobişnuite” în judeţul Harghita, unde primăvara a lipsit. În februarie, temperaturile au coborât până la minus 26 de grade Celsius în judeţ, iar debutul lunii martie a fost „cel mai geros de când se fac măsurători meteo, adică din ultimii 60 de ani”, precizau, atunci, meteorologii de la Administraţia Naţională de Meteorologie, temperaturile în termometru coborând până la minus 22 de grade Celsius.

„Nu am avut primăvară – până în martie a fost deosebit de rece – din iarnă am căzut în extrema cealaltă, am intrat direct în vară. Demult nu am mai avut aşa ceva în judeţ”, a spus directorul Direcţiei Agricole (DA) Harghita, Török Jenő. „Avem probleme la sfeclă şi la plantele furajere. Mai multe parcele cultivate cu sfeclă de zahăr, însumând aproximativ 10%, au fost afectate, iar culturile de primăvară au avut o răsărire mai slabă, ceea ce înseamnă că vom avea o producţie mai mică. Acolo unde sunt probleme mari, să se raporteze la primării şi o comisie va analiza pierderile cauzate de secetă”, îi sfătuieşte şeful DA pe producători.

Inginerul Török Jenő a menţionat că „din fericire” cultura cartofului „nu a suferit, a trecut puţin mai greu peste perioada de secetă”, dar lipsa de precipitaţii a fost compensată din tuberculi şi plantele şi-au revenit, nefiind semnalate probleme.

Începând din 1 iunie, vremea s-a schimbat radical, a plouat aproape zilnic, iar cantităţile de precipitaţii căzute au fost însemnate.

„Anul trecut a fost un an favorabil pentru agricultură, am înregistrat producţii record, dar în acest an vom avea producţii ceva mai slabe. Din fericire, luna iunie este normală în privinţa precipitaţiilor, plouă aproape zilnic, şi dacă nu vine altă secetă în lunile următoare, va fi un an acceptabil din punct de vedere agricol”, a conchis directorul Direcţiei Agricole Harghita.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.