Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se pregăteşte un proiect legislativ privind obligaţia instituţiilor statului de a se implica în recuperarea patrimoniului naţional | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » (Inter)Național » Se pregăteşte un proiect legislativ privind obligaţia instituţiilor statului de a se implica în recuperarea patrimoniului naţional
Se pregăteşte un proiect legislativ privind obligaţia instituţiilor statului de a se implica în recuperarea patrimoniului naţional

Se pregăteşte un proiect legislativ privind obligaţia instituţiilor statului de a se implica în recuperarea patrimoniului naţional

  • Deputatul Marius Paşcan: „Ne întrebăm legitim dacă restituirea proprietăţilor la urmaşi ai foştilor grofi, conţi, baroni, husari, nu este sinonimă, în bună măsură, cu anularea actului Marii Uniri din 1918?! Toate aceste proprietăţi au fost răscumpărate de statul român în aur şi dolari, încă din anii 1930”
  • În aceeaşi categorie se încadrează şi clădirea Liceului „Unirea” din Tg. Mureş, retrocedat ilegal unei organizaţii (re)înfiinţată ilegal, Statusul Romano Catolic

Deputatul Partidului Mişcarea Populară Mureş, Marius Paşcan, a anunţat că formaţiunea va iniţia un proiect legislativ prin care se doreşte impunerea de obligaţii instituţiilor statului pentru a se implica în recuperarea patrimoniului naţional, atât din ţară, cât şi din afara acesteia.

„Vom iniţia un alt important proiect legislativ prin care vom impune obligaţii şi responsabilităţi concrete instituţiilor statului pentru a se implica activ în recuperarea patrimoniului naţional, atât din ţară, cât şi din afara acesteia. Pe fondul ambiguităţilor legislative, al intereselor oneroase sau al dezinteresului politic, România a pierdut tezaurul său, care a fost făcut rătăcit de Moscova, averea Gojdu, uitată prin Ungaria, dar s-a văzut şi fără alte valori patrimoniale interne prin retrocedări nelegale orchestrate politic. Vom găsi formula legală pentru a face dreptate şi în privinţa optanţilor unguri”, a spus, conform Agerpres, deputatul PMP.

Marius Paşcan a arătat că, în urma „Procesului optanţilor”, desfăşurat în perioada 1923-1930, Tribunalul Arbitral de la Paris a obligat Statul Român să plătească despăgubiri în aur Ungariei şi optanţilor.

„Prin Fondul Agrar, deschis la o bancă din Elveţia (la Basel), s-a plătit echivalentul a peste 100 tone de aur pur, de 24 carate. Dovezile pot fi găsite în documente oficiale referitoare la clădirile, terenurile agricole şi pădurile expropriate. Ulterior, după 1990, urmaşii acestor optanţi au solicitat restituirea proprietăţilor în temeiul prostiei şi aberaţiei româneşti restitutio in integrum, precum şi a pachetului legislativ aferent. Cu alte cuvinte, pentru proprietăţile despăgubite de statul român s-a ajuns ulterior la retrocedarea acestora. Ne întrebăm legitim dacă restituirea proprietăţilor la urmaşi ai foştilor grofi, conţi, baroni, husari, nu este sinonimă, în bună măsură, cu anularea actului Marii Uniri din 1918?! Toate aceste proprietăţi au fost răscumpărate de statul român în aur şi dolari, încă din anii 1930”, a afirmat parlamentarul.

Acesta a susţinut că în categoria respectivă se încadrează şi decizia de retrocedare a clădirilor Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş, unde a funcţionat şi Liceul Teologic Romano-Catolic şi unde este preconizat să se reînfiinţeze, deşi ar exista dovezi potrivit cărora Comisia specială de retrocedare ar fi retrocedat imobilele respective în mod nelegal.

Paşcan a spus că a sesizat Primăria Târgu Mureş şi Instituţia Prefectului – judeţul Mureş că într-o rezoluţie a DNA se arată că, deşi fapta penală s-a prescris, există indicii cu privire la retrocedarea nelegală a imobilelor respective.

Deputatul a precizat că Primăria Târgu Mureş a răspuns că şi-a trimis experţii la DNA ca să vadă probele, iar Prefectura Mureş a cerut poziţia Direcţiei Generale Juridice din Ministerul Afacerilor Interne, care a arătat că procurorul DNA ce a efectuat urmărirea penală în dosarul de abuz în serviciu în privinţa retrocedării clădirilor Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş către Biserica Romano-Catolică ar fi omis să sesizeze judecătorul de cameră preliminară cu propunerea de desfiinţare a deciziei de retrocedare.

„Se poate observa că procurorul a analizat şi dispus prin Ordonanţa de clasare după începerea urmăririi penale din data de 17.05.2017 doar cu privire la infracţiunea scop, respectiv abuzul în serviciu, reţinând totodată că există indicii că respectiva Comisie specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a procedat, în mod nelegal, la această retrocedare a imobilului situat în Târgu Mureş, str. Mihai Viteazul, nr. 15-17, fără a analiza şi dispune cu privire la infracţiunile mijloc (fals intelectual, uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată – n.r.). Procurorul DNA a omis să sesizeze judecătorul de cameră preliminară cu propunerea de desfiinţare a Deciziei nr. 378/20.09.2004, în conformitate cu prevederile art. 315, alin (2), lit. d) din Codul de procedură penală”, se arată în răspunsul Direcţiei Generale Juridice din MAI.

Direcţia Generală Juridică din MAI mai precizează că, deşi procurorul a avut indicii potrivit cărora retrocedarea imobilului s-a realizat în mod nelegal, prin intermediul unor înscrisuri pretins falsificate, „nu a dispus nici o măsură de înlăturare a efectelor unui act juridic pretins falsificat în parte sau în integralitatea sa, deşi avea această obligaţie potrivit art. 315, alin (2), lit. d) din Codul de procedură penală, chiar dacă s-a constatat că în cauză există o cauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale (…) respectiv împrejurarea că a intervenit prescripţia răspunderii penale”.

Dorin Florea: Nu era necesară intervenţia Parlamentului…

La rândul său, primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu era necesară implicarea Parlamentului în înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Tg. Mureş, ci era necesară o lege-cadru care să dea posibilitatea să se înfiinţeze astfel de unităţi de învăţământ.

„Nu era necesară abordarea în Parlament a acestei situaţii, ci o lege-cadru care îţi dă posibilitatea să înfiinţezi, iar restul e treaba autorităţii locale. Şi politicienii unde e lege să nu se bage! Domnul Someşan (fostul inspector general şcolar al judeţului Mureş – n.r.) s-a grăbit să nu respecte legea, iar domnii lideri politici s-au înţeles cum să iasă mai bine în campaniile electorale. (…) Această lege are un viciu – domnii preoţi au hotărât că acest contract de închiriere este reziliat, ei aşa s-au manifestat. Mă întreb cum hotărăşti înfiinţarea unei şcoli şi tu nu ai contract de închiriere pe spaţiu? Mâine le-aş da preoţilor despăgubiri, după o analiză serioasă, despre cum au intrat în posesia acestor clădiri…”, a susţinut primarul din Târgu Mureş.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.