Se doreşte susţinerea localităţilor şi antreprenorilor din mediul rural | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » Se doreşte susţinerea localităţilor şi antreprenorilor din mediul rural
Se doreşte susţinerea localităţilor şi antreprenorilor din mediul rural

Se doreşte susţinerea localităţilor şi antreprenorilor din mediul rural

Mugeni: şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Concursurile de proiecte care vizează dezvoltarea regională şi turismul rural s-au numărat printre punctele ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, desfăşurată în comuna Mugeni. S-au votat hotărârile care fac referire la cotizaţia pe care o plăteşte CJ, în calitate de membru, în cadrul asociaţiilor microregionale şi de dezvoltare: cea de dezvoltare rurală (310.867 lei), a Ciucului de Jos (10.000 lei pentru asociaţia de dezvoltare comunitară, 77.000 lei pentru asociaţia microregională), respectiv Asociaţia Călimani-Giurgeu (69.340 lei). Consilierii judeţeni au adoptat şi participarea în cadrul proiectului european RuralGrowth, care are ca scop creşterea competitivităţii din domeniul turismului rural, dar poate însemna şi crearea de noi locuri de muncă. În cadrul programului Interreg, judeţul Harghita va coopera cu municipiul Nagykanizsa din Ungaria – lider de proiect, provincia Drenthe din Olanda, Savonlinna Business Services Ltd din Finlanda, Delta 2000 Consortium Company with limited liability din Italia, oraşul Medina del Campo din Spania şi Universitatea Newcastle din Regatul Unit. Din valoarea totală a proiectului de 122.095 euro, contribuţia Consiliului Judeţean Harghita este de două procente, iar perioada de implementare a acestuia este de 54 de luni.

S-a adoptat primirea în calitate de membru a Consiliului Judeţean Harghita în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară Harghita Business Center, înfiinţată în scopul funcţionării centrului de afaceri cu acelaşi nume din Odorheiu-Secuiesc. Clădirea a fost construită prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană.

Consilierii judeţeni au votat şi proiectul de hotărâre cu privire la sprijinirea organizării olimpiadelor şcolare în valoare de 75.000 lei, respectiv a sumei de 20 mii lei pentru organizarea Zilei celor o mie de fete secuience. S-a aprobat rectificarea bugetului local de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul 2016, prin majorarea la partea de venituri a subcapitolului 42.02.18.01 – Subvenţii din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii către bugetele locale pentru finanţarea aparaturii medicale şi a echipamentelor de comunicaţii de urgenţă în sănătate cu suma de 505.500 lei şi majorarea la partea de cheltuieli a subcapitolului 66.02.06.01 – Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc.

„Mugeniul poate fi un bun exemplu pentru celelalte localităţi din judeţ. Rezultatele cooperării de la nivel local se pot constata şi prin intermediul bunei cooperări dintre cele opt sate componente. Cultele desfăşoară o activitate exemplară, antreprenorii contribuie la bunăstarea localităţii, sistemul de învăţământ este, de asemenea, capabil să pregătească numeroşi elevi. Oamenii preţuiesc lucrurile mărunte şi astfel se obţin rezultate notabile”, a afirmat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean.

În final, Consiliul Judeţean Harghita a premiat unele personalităţi locale. Medalia Márton Áron i-a fost acordată preotului catolic Jakab Lajos, pastorului reformat Fosztó József şi directoarei şcolii din localitate, Zongor Irma. Premiul Altruism a fost decernat pompierilor voluntari din Mugeni, respectiv antreprenorilor locali Sala Attila, Hegyi Imre şi Dobai János. (Biroul de presă al CJ Harghita. Foto: Keresztes Zoltán)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Pacifist,I can now access Ocialentidcsm. I guess it was down for about an hour and half or two hours.By the way, would it be all right if I did not link to those two maps from Toron Talker since they are not really related to the subject?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.