Aproximativ 70.000 de lei pagube rezultate în urma tăierii ilegale a 263 mc material lemnos | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Aproximativ 70.000 de lei pagube rezultate în urma tăierii ilegale a 263 mc material lemnos
Aproximativ 70.000 de lei pagube rezultate în urma tăierii ilegale a 263 mc material lemnos

Aproximativ 70.000 de lei pagube rezultate în urma tăierii ilegale a 263 mc material lemnos

  •  Analiza activităţii de pază a pădurilor din cadrul Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I
  •  Valoarea amenzilor, aproape dublă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

În primele trei luni ale acestui an, de pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita a fost tăiată ilegal cantitatea de 263 de metri cubi material lemnos, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 172 mc. Valoarea pagubelor s-a ridicat la suma de aproximativ 70.000 de lei. Cea mai mare cantitate de material lemnos tăiat ilegal a fost pe suprafeţele forestiere private administrate de DS – 233 mc – restul de 30 mc fiind pe terenurile proprietate publică a statului, rezultă din Analiza activităţii de pază a pădurilor pe trimestrul I 2016, efectuată de Direcţia Silvică.

Potrivit sursei citate, în această perioadă au fost constatate opt infracţiuni – şapte pe suprafeţele private administrate de DS – cantitatea de material lemnos tăiată ilegal în urma acestora fiind de 134 mc. În primele trei luni ale anului trecut au fost constatate nouă infracţiuni.

În primul trimestru al acestui an, silvicultorii au aplicat 35 de amenzi, în valoare de 41.900 de lei, faţă de 28 de contravenţii în aceeaşi perioadă a lui 2015, în cuantum de 22.600 de lei.

În perioada analizată, pădurarii au găsit abandonat în pădure 44 mc material lemnos (în valoare de 11.500 lei), anul trecut această cantitate fiind de 64 mc. De asemenea, în acest an, o cantitate de 73 mc material lemnos tăiat ilegal nu a putut fi justificat de pădurari. Valoarea materialului lemnos tăiat ilegal, fără a putea fi justificat de personalul silvic, a fost de aproape 21.000 de lei, sumă ce le va fi imputată pădurarilor. În aceeaşi perioadă a anului trecut, în primul trimestru nu s-a înregistrat nici un metru cub de lemn tăiat ilegal şi nejustificat de personalul silvic.

 Cele mai multe infracţiuni au fost constatate la OS Homorod

Conform documentului, cele mai multe infracţiuni au fost constatate la OS Homorod (5), faţă de doar una în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, au fost aplicate 12 amenzi, în valoare de 18.300 de lei. În total, materialul lemnos tăiat ilegal la acest ocol silvic a fost de 96 de metri cubi.

La OS Topliţa, în primele trei luni ale lui 2016 nu s-a constatat nici o infracţiune, anul trecut înregistrându-se cinci. În schimb, anul acesta au fost aplicate 13 amenzi, în valoare de 14.000 lei. De la acest ocol au fost tăiaţi ilegali 21 mc material lemnos.

La OS Tulgheş, în acest an s-au constatat două infracţiuni, faţă de una anul trecut. Cantitatea totală de material lemnos tăiată ilegal a fost de 84 mc, din care 65 mc nu au putut fi justificaţi de personalul silvic.

La OS Miercurea-Ciuc s-a înregistrat o infracţiune (la fel ca anul trecut) şi nouă amenzi, în valoare de 8.800 lei. Iar la OS Borsec nu s-a constatat nici o infracţiune în perioada amintită, fiind aplicată o amendă în valoare de 800 de lei.

 Amenzi de 110.000 lei în urma acţiunilor de control al circulaţiei lemnului

Lucrători silvici împreună cu poliţişti şi jandarmi au efectuat în primele trei luni ale acestui an 331 de acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos în întreg judeţul, anul trecut fiind 448 astfel de controale. În urma acestor acţiuni, în acest an s-au aplicat 47 de amenzi, în valoare de 110.000 lei, anul trecut cuantumul celor 39 de contravenţii fiind de 93.000 lei. În total, în primul trimestru din acest an s-a confiscat în urma controlului circulaţiei materialului lemnos 142 mc, anul trecut această cantitate fiind de 315 mc.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.881 de hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.706 ha). Din totalul suprafeţei administrate de DS, 23.073 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 67.808 ha sunt deţinute de alţi proprietari.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.