Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se circulă în condiții de iarnă în tot județul! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Se circulă în condiții de iarnă în tot județul!
Se circulă în condiții de iarnă în tot județul!

Se circulă în condiții de iarnă în tot județul!

Circulația se desfășoară cu dificultate în trecători și pe sectoarele de drum aflate la altitudine, pe carosabil acoperit cu până la trei-patru centimetri de zăpadă tratată cu material antiderapant. În cursul dimineții, vântul a doborât doi arbori uriași pe carosabilul DN 12, la Băile Tușnad, unde circulația a fost oprită mai bine de o jumătate de oră. De o situație similară au avut parte drumarii și pe DN 11 B, în pasul Cașin.

Drumarii intervin pe șoselele naționale de aproape 11 ore, fără oprire. Șeful Secției Drumuri Naționale Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat că traficul se desfășoară în condiții de iarnă, îngreunat pe anumite sectoare ale DN 12 A Miercurea Ciuc – Lunca de Jos în Pasul Ghimeș, DN 12 C în zona Lacu Roșu până la limita cu județul Neamț, DN 13 A în trecătoarea Harghita și în pasul Vlăhița (Tolvajos-tető), pe DN 13 B în pasul Bucin și pe DN 15 în zona Vârfului Creanga, pe carosabil acoperit cu un strat de zăpadă de până la trei-patru centimetri.

În jurul orei 5:00, doi arbori au fost doborâți de vânt pe DN 12, pe raza localității Băile Tușnad. „Drumarii au intervenit pentru degajarea carosabilului și a fost nevoie să apelăm și la sprijinul pompierilor voluntari din localitate. Copacii erau prea groși și ne trebuiau drujbe mai mari ca să-i putem tăia. Traficul a fost oprit timp de o jumătate de oră”, a relatat Cătălin Romanescu.

Începând de marți, de la ore 23:00, de când a început să ningă în Harghita, angajații Secției Drumuri Naționale acționează în județ cu 27 de utilaje de deszăpezire și au împrăștiat peste 160 de tone de sare și de material antiderapant.

Cătălin Romanescu face apel la prudență și răbdare din partea șoferilor aflați în trafic.

„Cei care își pot amâna călătoriile, ar fi bine să nu pornească la drum până la trecerea valului de ninsori. Să se deplaseze doar cu autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă, să adapteze viteza de rulare la condițiile meteo, având în vedere că în toată zona montană ninge, să ruleze prudent, cu viteză redusă, să păstreze o distanță mai mare față de cel din față și să respecte indicațiile echipajelor de la Poliția Rutieră”, a transmis șeful SDN Harghita.

Încă de ieri seară, Poliția Rutieră monitorizează traficul pe drumurile naționale din județ, în special în zonele cu potențial ridicat de producere a accidentelor.

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, miercuri, avertizarea meteorologică cod galben sub incidența căreia se află și județul Harghita. Potrivit meteorologilor, până în data de 18 martie, ora 06:00, în toată zona montană și local în Transilvania stratul de zăpadă nou depus va fi consistent, iar la munte, la peste 1.500 de metri altitudine, temporar vântul va sufla cu putere, intensificându-se până la 90 de kilometri pe oră la rafală, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii. (Daniela M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.