Se anunţă demolări în Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent Se anunţă demolări în Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Se anunţă demolări în Bălan
Se anunţă demolări în Bălan

Se anunţă demolări în Bălan

  • Construcţiile provizorii ridicate de oameni pe domeniul public în fostul oraş minier cauzează întârzieri în ceea ce priveşte modernizarea unei străzi din localitate

Locuitorii oraşului Bălan, care au amplasat construcţii provizorii pe domeniul public, au termen până în data de 20 iulie să elibereze terenul, în condiţiile în care sunt planificate lucrări de modernizare a unei străzi din localitate şi vor fi emise ordine de demolare.

Primăria Bălan a făcut publică pe pagina sa oficială de socializare o informare privind stadiul unui proiect privind îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din oraş, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi a arătat că pentru trei obiective din patru, contractele pentru demararea serviciilor de proiectare (şi execuţie a lucrărilor) au fost semnate în data de 14 iunie, iar ordinul de începere a activităţilor a fost emis în 28 iunie, proiectanţii având două luni la dispoziţie să prezinte documentaţia tehnică, pentru a trece în etapa următoare, respectiv de execuţie a lucrărilor.

Administraţia locală din Bălan a precizat că este vorba despre un proiect integrat care cuprinde mai multe zone şi obiective care vor fi modernizate şi dotate. Astfel, pentru modernizarea clădirii Bagolyvár, care va avea destinaţia de muzeu minier, se va interveni asupra clădirii la nivel structural, având în vedere vechimea şi starea degradată a acesteia, iar în ceea ce priveşte dotările au fost selectate echipamentele necesare pentru punerea în practică a mai multor tipuri de activităţi ca în cazul unui muzeu (proiecţii, conferinţe, expoziţii etc.).

În ceea ce priveşte reabilitarea, modernizarea şi echiparea clădirilor aparţinând Şcolii Gimnaziale „Geo Bogza” se face evaluarea procedurii de achiziţie a serviciilor, în cadrul unui obiectiv întârziind semnarea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor, iar termenul estimat pentru acest lucru este 15 septembrie. Clădirile şi terenurile din curtea incintei Şcolii Gimnaziale „Geo Bogza” vor fi modernizate, dotate şi amenajate pentru a le oferii copiilor şi profesorilor infrastructura necesară derulării activităţilor de învăţământ la cele mai ridicate standarde.

În cazul modernizării Străzii „Hăşmaş” din Bălan, care are o lungime de aproximativ 350 de metri şi lăţimea de 3,5-4 metri, investiţia cuprinde, pe lângă asfaltare, şi o serie de parapeţi metalici, având în vedere faptul că drumul se situează într-o zonă izolată, pe versanţi, faţă de celelalte străzi principale ale localităţii.

„Întârzierea începerii serviciilor de proiectare se datorează faptului că strada nu este eliberată de obstacole (garaje, grădini), care se află pe domeniul public al oraşului Bălan. În fapt, din cauza fenomenului construcţiilor provizorii nu a fost posibilă realizarea unei documentaţii tehnice, care să prevadă o conexiune a străzii cu str. Florilor, zona Casei de Cultură. Astfel, investiţia se va face pe doar cei 350 de m. S-au identificat un număr de 73 de construcţii provizorii amplasate pe domeniul public, respectiv strada Hăşmaş, care vor fi demolate prin dispoziţiile primarului oraşului Bălan. Termenul limită pentru eliberarea terenului de către persoanele care au construcţii provizorii amenajate în zona respectivă este de până la data de 20 iulie 2022, iar ordinul de începere a lucrărilor întră în vigoare la data de 15.08.2022, după eliberarea amplasamentului”, se arată în informarea administraţiei locale.

Referitor la reconversia şi refuncţionalizarea a 4 terenuri degradate în spaţii verzi urbane, Primăria Bălan a precizat că oraşul, prin poziţionarea sa geografică, se află într-o zonă în care există posibilitatea, foarte rapid, de ieşire în natură şi de relaxare. Astfel, în ultimii 30 de ani nu s-a pus accentul pe intervenţii sistematizate la scară largă de amenajare a teritoriului şi a spaţiilor verzi din interiorul localităţii. Cele patru terenuri degradate propuse spre reconversie în spaţii verzi sunt: zona bloc 61, 62 – parcul/zona de joacă, zona bloc 50 – bazar, zona bloc D3, zona Autogara+str. 1 Iunie.

„Prin intervenţiile asupra zonelor menţionate mai sus se va amenaja o suprafaţă totală de 9.298 metri pătraţi. Pe lângă faptul că se vor planta diferite tipuri de arbuşti, gazon şi vegetaţie, unele spaţii reconvertite vor beneficia şi de intervenţii creative, din sfera istoriei localităţii (tematică minieră), dar şi în ceea ce priveşte amenajarea unor locuri de joacă pentru copii. Vor fi implementate sisteme de iluminat, supraveghere şi reţea cu internet wireless. Strada 1 Iunie va fi recondiţionată cu pavaje, fiind calea de acces către spaţiul verde de la vechea Autogară. Din anul 2006, momentul în care s-a închis mina, nu au existat iniţiative serioase pentru prezervarea patrimoniului cultural minier.

Acest proces pe care îl implementăm are rolul nu doar de a înfrumuseţa din punct de vedere estetic oraşul, ci şi de a păstra elemente care să ne aducă aminte de istoricul minier al zonei şi care, în acelaşi timp, să devină un brand care să atragă turiştii în zonă. (…) Rolul nostru, ca administraţie locală, este să găsim soluţii şi să atragem fondurile necesare pentru implementarea acestora. Rugăm locuitorii care actualmente sunt afectaţi de măsurile de sistematizare să înţeleagă că dacă vrem să privim către viitor suntem nevoiţi să facem în prezent ceea ce este necesar. Pentru posesorii de automobile propunem soluţii alternative, respectiv spaţii de parcare dedicate şi, în măsura posibilităţilor, alte zone în care pot fi construite garaje sau spaţii de depozitare după caz.

Mulţumim pentru înţelegere. Cu sprijinul dumneavoastră, vom realiza ce s-a crezut imposibil la Bălan”, au mai precizat reprezentanţii administraţiei locale. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.