Schimbarea ordinii constituţionale sau îngreunarea puterii de stat ar putea fi pedepsite cu închisoare | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Politic » Schimbarea ordinii constituţionale sau îngreunarea puterii de stat ar putea fi pedepsite cu închisoare
Schimbarea ordinii constituţionale sau îngreunarea puterii de stat ar putea fi pedepsite cu închisoare

Schimbarea ordinii constituţionale sau îngreunarea puterii de stat ar putea fi pedepsite cu închisoare

Iniţiatorul susţine că trebuie modificat Codul penal pentru că s-a ajuns la „exacerbarea” unor manifestări ale unor minorităţi în vederea obţinerii autonomiei Ţinutului Secuiesc

Întreprinderea unor acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârşite în scopul schimbării ordinii constituţionale, a îngreunării sau a împiedicării exercitării puterii de stat ar putea fi pedepsită cu închisoare de până la 3 ani, potrivit unui proiect depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

„Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, potrivit unui proiect de lege care completează articolul 397 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, la Senat.

Acest demers legislativ se impune pentru că „România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant”, iar „lipsa unor măsuri care să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de persoane, organizaţii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”, susţine deputatul. „Evenimentele de la Târgu-Mureş în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară László Tőkés şi Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că în România, libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi liberă exprimare, nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esenţa statului român”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorului.

Proiectul de lege acoperă „un vid legislativ”, incriminând anumite tipuri de acţiuni săvârşite în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat ce nu sunt prevăzute, în Codul penal, la articolul 397 (Acţiuni împotriva ordinii constituţionale) şi nici nu pot fi încadrate la art. 367 (Constituirea unui grup infracţional organizat), art. 368 (Instigare publică) sau la art. 369 (Incitare la ură sau discriminare), susţine deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, în expunerea de motive a actului normativ. (Mediafax)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.