Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Scădere importantă a numărului accidentelor grave înregistrate pe drumurile harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Scădere importantă a numărului accidentelor grave înregistrate pe drumurile harghitene
Scădere importantă a numărului accidentelor grave înregistrate pe drumurile harghitene

Scădere importantă a numărului accidentelor grave înregistrate pe drumurile harghitene

  • Aproape 300 de infracţiuni constatate şi peste 800 de permise reţinute de poliţiştii de la Rutieră în primele şase luni ale anului

În primele şase luni ale acestui an, pe drumurile din judeţul Harghita au fost înregistrate 172 de accidente rutiere, cu 6 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, potrivit statisticii furnizate de către Serviciul Rutier din cadrul IPJ Harghita, în primul semestru din acest an, comparativ cu cel din 2020, a scăzut semnificativ numărul accidentelor grave. Astfel, în prima jumătate din acest an au fost înregistrate 33 de accidente grave, cu 23 mai puţine faţă de 2021, când în primul semestru au fost 56.

Bilanţul acestora a fost: 4 morţi, 31 de răniţi grav şi 17 răniţi uşor. Spre comparaţie, anul trecut, tot în primele şase luni, cele 56 de accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 54 şi rănirea uşoară a 17 persoane.

În ceea ce priveşte cauzele producerii accidentelor rutiere grave, pe primul loc se situează viteza, care a dus la 9 astfel de evenimente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a 9. Câte patru accidente grave s-au produs din cauza depăşirilor neregulamentare (soldate cu două decese şi doi răniţi grav), bicicliştilor (4 răniţi grav), căruţelor (4 răniţi grav), precum şi abaterilor pietonilor (4 răniţi grav).

Neacordarea de prioritate a dus la producerea a două accidente care s-au soldat cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a alteia. De asemenea, neacordarea priorităţilor pietonilor a dus la rănirea gravă a 3 persoane.

În ceea ce priveşte locul producerii accidentelor grave, cele mai multe s-au produs pe străzile din municipii şi oraşe (10), precum şi pe E 578 (8).

O statistică interesantă arată faptul că cele mai multe accidente grave s-au produs joia (10) şi duminica (7), iar ca intervale orare între 10:00-14:00 (9) şi 14:00-18:00 (8).

Creştere a accidentelor uşoare, cele mai multe fiind produse din vina bicicliştilor

Dacă în primul semestru din 2020 pe drumurile din judeţ au fost înregistrate 110 de accidente rutiere uşoare, în acest an s-au produs 139, care s-au soldat cu rănirea uşoară a 179 de persoane (cu 45 mai multe). În ceea ce priveşte cauza producerii acestora, pe primul loc se situează culpa bicicliştilor (27 de accidente, soldate tot cu atâtea victime). În statistica furnizată de Serviciul Rutier din cadrul IPJ Harghita, între cauze, mai apare viteza (20 de evenimente rutiere, soldate cu rănirea uşoară a 28 de persoane), neacordarea de prioritate (13 accidente, 23 răniţi), nepăstrarea distanţei (13 accidente, 16 răniţi), abaterile pietonilor (10 accidente, 11 victime), depăşirea neregulamentară (9 evenimente, 15 răniţi uşor), neacordarea priorităţii pietonilor (9 accidente).

Aproape 300 de infracţiuni constatate

  • 297 infracţiuni, dintre care 135 la regimul circulaţiei;
  • 10.939 sancţiuni contravenţionale, din care 10.338 la regimul circulaţiei şi 601 la alte acte normative, aplicate de poliţiştii rutieri;
  • 6.324 sancţiuni contravenţionale pentru viteză;
  • 181 constatări privind consumul de alcool – (63 infracţiuni şi 118 contravenţii);
  • 849 permise reţinute, dintre care 118 pentru consum de alcool, 392 pentru viteză, 177 pentru depăşire, 20 pentru neacordare prioritate pietoni;
  • 474 certificate de înmatriculare retrase până la remedierea deficientelor.

Potrivit sursei citate, în primul semestru al anului 2021, efectivele de poliţie rutieră au realizat 721 acţiuni, din care 201 în colaborare cu alte structuri de poliţie sau alte instituţii, ocazie cu care au fost constatate:

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.