Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 280 de apeluri la 112 din cauza urşilor în primele şapte luni ale anului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Societate » Peste 280 de apeluri la 112 din cauza urşilor în primele şapte luni ale anului
Peste 280 de apeluri la 112 din cauza urşilor în primele şapte luni ale anului

Peste 280 de apeluri la 112 din cauza urşilor în primele şapte luni ale anului

  • Aceste animale sălbatice şi-au făcut apariţia, în weekend, în mai multe localităţi harghitene

Autorităţile harghitene au primit, începând cu vinerea trecută şi până luni, 8 apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în localităţile Băile Tuşnad, Bălan, Topliţa, Gheorgheni, Oţeni şi în zona Lacului Zetea.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, două apeluri au fost înregistrate în data de 30 iulie. Primul a fost primit la ora 08:41, şi era semnalată prezenţa unui urs pe străzile satului Oţeni, comuna Feliceni, dar patrula de jandarmerie trimisă la faţa locului nu a mai găsit animalul sălbatic în zona unde i se semnalase prezenţa. Tot vinerea trecută, la ora 21:49, a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru alungarea unui urs ce era prezent pe strada Gării din oraşul Băile Tuşnad.

Alte două apeluri au fost înregistrate sâmbătă, unul fiind primit din campingul situat lângă Lacul Zetea şi unul din municipiul Topliţa. Dacă în primul caz a fost nevoie de intervenţia efectivă a jandarmilor din Odorheiu Secuiesc, aceştia alungând ursul din apropierea campingului, în al doilea caz ursul nu a mai fost găsit unde fusese semnalat, a informat IJJ Harghita.

Conform sursei citate, duminică, în prima zi din luna august, au fost înregistrate două apeluri, unul din municipiul Gheorgheni şi unul din oraşul Bălan. Pentru soluţionarea cazurilor au fost trimise la Gheorgheni echipaje de jandarmerie, iar la Bălan un echipaj de poliţie, dar nu s-a putut confirma prezenţa urşilor. În noaptea de duminică spre luni au fost primite încă două apeluri, prin care era semnalată prezenţa urşilor în Băile Tuşnad, primul la 01:31, iar al doilea la 02:03. În primul caz nu a fost confirmată prezenţa ursului, dar la cel de-al doilea a fost necesară alungarea ursului ce se afla în curtea unei case din staţiune. În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai era iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, nefiind înregistrate alte evenimente.

„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, a mai precizat IJJ Harghita, care a menţionat totodată că în primele şapte luni ale acestui an au fost înregistrate la nivelul dispeceratului instituţiei 281 de apeluri făcute prin intermediul Serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.