Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sărmaş: şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Sărmaş: şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Sărmaş: şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Sărmaş: şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Recunoştinţă generalului de brigadă Gheorghe Pop pentru activitatea depusă în folosul comunităţii

Joi, 14 iulie 2016, în sala Căminului cultural din comuna Sărmaş a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita, la care, pe lângă consilierii judeţeni, au participat consilierii locali şi salariaţii Primăriei din localitatea gazdă, primari din zona Topliţei, conducători de instituţii publice, întreprinzători, şefi ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi alţii.

Invitaţi speciali au fost general de brigadă Gheorghe Pop, fost comandant al ISU „Oltul” Harghita, împreună cu soţia şi gen. locotenent Liviu-Viorel Nemeş, fost prim-adjunct al Şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Şedinţa Consiliului Judeţean Harghita, prezidată de preşedintele acestuia, Borboly Csaba, s-a deschis cu cuvântul primarului comunei Sărmaş,Valentin Mândru, care a salutat pe cei prezenţi şi a mulţumit Consiliului Judeţean pentru alegerea comunei Sărmaş pentru această şedinţă şi pentru finanţarea multor proiecte implementate, marcând prezenţa generalului de brigadă Gheorghe Pop, fiu al comunei Sărmaş, pe care l-a felicitat cu ocazia pensionării.

Rugăciunea de binecuvântare a şedinţei, a locurilor şi a oaspeţilor comunei Sărmaş a fost săvârşită de preotul paroh ortodox Aurel Truţa.

După depunerea jurământului de către consilierul judeţean Nagy Pál, din cadrul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, au fost dezbătute cele 17 proiecte de hotărâri înscrise pe ordinea de zi, care au fost aprobate. Dintre acestea amintim: studiul de oportunitate pentru înfiinţarea unui aeroport în judeţul Harghita, valabil pe întregul teritoriu al judeţului; modificarea statului de funcţii al Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”; lista lucrărilor pe anul 2016 din cadrul programului privind „Construire trotuare pe lângă drumurile judeţene din localităţile judeţului Harghita”, perioada 2016-2018; documentaţiile tehnico-economice pentru lucrările: „Amenajarea trotuarelor în zona centrală a comunei Joseni” şi „Amenajare trotuare în comuna Zetea”; proiectul tehnic în vederea executării lucrărilor de ecologizare a depozitului de deşeuri neconform din Băile Tuşnad aferent Contractului nr. 19012/19.08.2015: „Proiectare şi execuţie pentru drumurile de acces şi asigurarea utilităţilor pentru Centrul de management al deşeurilor Remetea, staţiile de transfer, centrele de colectare Miercurea-Ciuc şi Corund, centrele de colectare selectivă Gheorgheni, Bălan, Topliţa, Cristuru-Secuiesc şi Vlăhiţa”.

Datorită faptului că această şedinţă a Consiliului Judeţean a avut ca temă principală apărarea civilă, cei prezenţi au asistat la un exerciţiu demonstrativ cu maşina de intervenţii, prezentat de pompierii voluntari din comuna Sărmaş, coordonaţi de Călin Marcu şi şeful de echipă Valer Marcu, pompier voluntar din anul 1961 şi au urmărit un film despre activitatea pompierilor voluntari din judeţul Harghita. În acest cadru a luat cuvântul şi Albert Csaba, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Pompierilor Civili din judeţul Harghita, care a vorbit despre importanţa activităţii pompierilor voluntari şi necesitatea sprijinirii financiare a activităţilor acestora.

A urmat festivitatea decernării Premiului „Pro Civitate” al Consiliului Judeţean Harghita pentru generalul de brigadă Gheorghe Pop, fost comandant al ISU „Oltul” Harghita, în semn de recunoştinţă pentru activitatea depusă în folosul comunităţii şi a dezvoltării judeţului Harghita, cu ocazia pensionării, fiind un exemplu foarte bun de urmat pentru toţi tinerii care vor să devină pompieri, premiu înmânat de preşedintele Borboly Csaba.

De asemenea, primarul comunei Sărmaş, Valentin Mândru şi Călin Marcu, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Sărmaş, au oferit în semn de recunoştinţă, stimă şi respect, generalului de brigadă Gheorghe Pop, fiu al comunei Sărmaş, o Plachetă de Excelenţă, exprimându-şi profunda gratitudine şi preţuire pentru activitatea desfăşurată cu cinste, dăruire şi profesionalism pentru sporirea valorii instituţiei militare şi creşterea prestigiului Armatei Române.

Premiul şi Diploma au fost înmânate după ce s-a dat citire unui Laudatio despre viaţa şi activitatea generalului de brigadă Gheorghe Pop, din care amintim câteva aspecte. În cadrul unităţii din Miercurea-Ciuc, Gheorghe Pop a venit acum 21 de ani, iar din 2001, 6 ani mai târziu, a deţinut funcţia de inspector şef al ISU „Oltul” al judeţului Harghita. Toate realizările nu au rămas fără o răsplată. Astfel, de-a lungul carierei sale, a fost avansat de 3 ori înainte de termen şi a fost decorat de două ori de către preşedintele României – în 2007 a fost distins, prin Decret Prezidenţial, cu „Ordinul Bărbăţie şi Credinţă în Grad de Cavaler”, iar în 2012, preşedintele i-a acordat „Ordinul Bărbăţie şi Credinţă – în grad de ofiţer cu însemn pentru militari”. De asemenea, este singurul inspector şef decorat de Casa Regală – în luna februarie i-a fost acordată „Crucea Casei Regale a României”, a doua distincţie în ierarhia Casei.

O mare realizare este dezvoltarea Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Împreună cu consiliile locale şi cu Consiliul Judeţean s-a reuşit găsirea unei căi prin care aceste Servicii Voluntare să crească, astfel încât, în prezent, judeţul Harghita este pe primul loc în ţară din acest punct de vedere – atât ca operaţionalizare, cât şi ca dotare.

Gheorghe Pop, emoţionat, a mulţumit pentru premiile acordate şi a vorbit despre cele mai importante momente ale carierei sale. A mulţumit şi pentru buna colaborare avută cu Consiliul Judeţean şi a subliniat rolul important al unui aeroport în judeţul Harghita în cazul unor situaţii de urgenţă, idee pe care a susţinut-o şi pe durata carierei sale.

Şedinţa Consiliului Judeţean Harghita, la Sărmaş s-a încheiat într-o notă sărbătorească, generalul de brigadă Gheorghe Pop a ciocnit cu toţi cei prezenţi un pahar de şampanie, pe fundalul cântecelor populare interpretate de unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi sărmăşeni, Petrică Ţăran.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.