Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şapte candidaţi susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Învățământ » Şapte candidaţi susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale
Şapte candidaţi susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale

Şapte candidaţi susţin probele examenului de Bacalaureat în condiţii speciale

  • Absolvenţii de liceu vor afla rezultatele finale în prima zi a lunii iulie

Pentru prima dată după pandemia COVID-19 examenul de Bacalaureat se reia în condiţii normale. Preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu, precizează că la nivelul judeţului au fost înfiinţate şase comisii de Bacalaureat şi tot atâtea centre în care absolvenţii de liceu vor susţine probele: două în Miercurea Ciuc – la Colegiul Naţional „Márton Áron” şi la Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni”; două la Odorheiu Secuiesc – la Liceul Teoretic „Tamási Áron” şi la Liceul Tehnologic „Kós Károly”, cel din urmă cu o subcomisie la Liceul Teoretic „Orbán Balázs” din Cristuru Secuiesc; la Gheorgheni la Liceul Teoretic „Salamon Ernő”; şi în municipiul Topliţa la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”.

În scopul asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin acest examen, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a aprobat şapte solicitări depuse în scris, împreună cu actele doveditoare, de tot atâţia absolvenţi de liceu, aceştia menţionând, între altele, şi modalitatea de adaptare a condiţiilor de examinare, în funcţie de particularităţile individuale şi de cele specifice: modul de accesibilizare, precum şi modul de redactare a subiectelor, solicitarea unui profesor pentru citirea subiectelor şi transcrierea răspunsurilor dictate de candidat în săli distincte şi supravegheate audio-video, în vreme ce candidaţilor cu tulburări specifice de învăţare li se va permite folosirea calculatorului de buzunar sau de birou, tabla pitagoreică şi tabelele cu formule matematice.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat 2022 au început luni cu verificarea la Limba şi literatura română, la care s-au prezentat 1.951 de candidaţi din cei 1.986 înscrişi, potrivit informării Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita. Un număr de 35 de absolvenţi de liceu au absentat de la prima probă scrisă a examenului.

Probele încep la ora 09:00, pentru redactarea unei lucrări scrise sau rezolvarea subiectelor fiind prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sălile de examen, excepţie făcând elevii care susţin probele în condiţii speciale.

Candidaţii pot ieşi din sală cel mai devreme după o oră şi jumătate, după predarea lucrării şi semnarea de predare, dar fără subiectele şi baremele de examen, acestea urmând să fie făcute publice pe site-ul Ministerului Educaţiei la ora 15:00, potrivit regulilor de desfăşurare a examenelor de Bacalaureat 2022.

În cazuri excepţionale, dacă se simt rău, candidaţii pot solicita părăsirea temporară a sălii de examen şi vor fi însoţiţi de unul dintre profesorii asistenţi până la întoarcerea în sală. Trebuie ştiut că în astfel de cazuri timpul alocat rezolvării subiectelor nu se va prelungi.

Marţi, 21 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 22 iunie, este programată proba la alegere a profilului şi a specializării. Ultima examinare scrisă, cea la Limba şi literatura maternă, va avea loc joi, 23 iunie.

Luni 27 iunie, până la ora 12:00, se va proceda la afişarea primelor rezultate la probele scrise în centrele de examen. Contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00-18:00, iar perioada rezolvării acestora se încheie în data de 30 iunie.

Afişarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui şi prenumelui candidatului.

Prin urmare, rezultatele finale ale sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat vor fi afişate în prima zi a lunii iulie.

„Ne dorim ca acest examen să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi în acest sens vreau să le mulţumesc autorităţilor locale pentru buna colaborare şi sprijinul acordat. Am solicitat ca în săli să existe ventilaţie, astfel încât să nu avem incidente, la fiecare centru de examen există câte un cadru medical, de asemenea reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei care asigură ordinea publică şi buna desfăşurare a activităţilor. Colegii noştri sunt pregătiţi să acţioneze cu profesionalism în cadrul oricărei situaţii, pe baza metodologiei şi a procedurilor specifice examenului naţional de Bacalaureat. Nu îmi rămâne decât să le urez mult succes candidaţilor, dar şi tuturor colegilor mei care au ales să lucreze în această perioadă, amânându-şi concediile, contribuind la desfăşurarea în bune condiţii a acestui examen. Avem un număr suficient de profesori – atât supraveghetori, cât şi corectori – ca să facem faţă cu succes verificărilor naţionale”, a declarat, luni, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu, şeful Comisiei Judeţene de Bacalaureat.

Probele scrise au fost precedate, în perioada 6-13 iunie, de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală şi de evaluarea competenţelor digitale ale absolvenţilor de liceu.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: recunoaşterea/echivalarea/susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea, precum şi obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.

Candidaţii care nu vor reuşi să promoveze examenul de Bacalaureat 2022 în sesiunea de vară se pot înscrie la sesiunea de toamnă, când probele scrise vor fi susţinute înaintea celor orale. Dar despre următoarea sesiune a examenului maturităţii din acest an vă vom informa la timpul potrivit.         

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.