Două proiecte din Harghita care vizează înfiinţarea reţelei de distribuţie de gaze naturale, prin Programul „Anghel Saligny”, aprobate de Ministerul Dezvoltării | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Două proiecte din Harghita care vizează înfiinţarea reţelei de distribuţie de gaze naturale, prin Programul „Anghel Saligny”, aprobate de Ministerul Dezvoltării
Două proiecte din Harghita care vizează înfiinţarea reţelei de distribuţie de gaze naturale, prin Programul „Anghel Saligny”, aprobate de Ministerul Dezvoltării

Două proiecte din Harghita care vizează înfiinţarea reţelei de distribuţie de gaze naturale, prin Programul „Anghel Saligny”, aprobate de Ministerul Dezvoltării

  • Contractul pentru un alt proiect din judeţ, depus de comuna Lupeni, în cadrul PNRR, a fost semnat ieri

Proiectele depuse de două comune harghitene, Sărmaş şi Suseni, în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, pentru înfiinţarea reţelelor de distribuţie de gaze naturale au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Proiectul „Înfiinţare reţea de distribuţie de gaze naturale şi branşamente în comuna Sărmaş, racord şi SRMP Sărmaş şi alimentarea cu energie electrică a SRMP Sărmaş, judeţul Harghita”, în valoare de 30.472.388,20 lei, a fost aprobat la începutul acestei luni.

Proiectul „Înfiinţare sistem distribuţie gaze naturale în comuna Suseni, judeţul Harghita”, în valoare de 28.212.473,39 lei, a fost aprobat săptămâna trecută.

În total, până în prezent, la nivel naţional au fost aprobate 104 proiecte mature care vizează dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, depuse iniţial la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Dezvoltării.

În urma aprobării proiectelor, autorităţile publice locale vizate vor semna contractele de finanţare cu Ministerul Dezvoltării. Conform sursei citate, astfel poate fi demarată procedura de achiziţie publică şi, ulterior acesteia, pot fi demarate lucrările de construcţii.

Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” sunt alocate 65,5 miliarde de lei pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare şi distribuţia gazelor naturale, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, citat în comunicat.

Peste 630 de mii lei pentru elaborarea în GIS a documentelor de amenajare a teritoriului şi de planificare urbană în comuna Lupeni

Ieri, Cseke Attila a semnat, în prezenţa prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, primele 6 contracte finanţate prin Componenta 10 – Fondul local din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Contractele încheiate între autorităţi publice locale şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei vizează amenajarea teritoriului şi planificarea urbană, iar valoarea totală a acestora este de 7.190.710,96 lei.

„România este în grafic cu îndeplinirea ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR. Continuă contractările şi avem astăzi confirmarea că există interes şi că se fac toate eforturile pentru ca ceea ce România şi-a propus prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să se concretizeze în beneficiul cetăţenilor. Aceste proiecte care vizează elaborarea/actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului şi de planificare urbană în formatul adaptat pentru Sistemul Informaţional Geografic sunt contractate la o lună de la deschiderea platformei de depunere a proiectelor. Apreciez ritmul în care se lucrează pentru a fructifica oportunităţile finanţării de proiecte şi reforme prin PNRR şi salut soluţia unei platforme digitalizate prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a simplificat procedurile şi a redus substanţial timpul de depunere şi evaluare a proiectelor”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în data de 16 mai 2022 a fost deschisă platforma MDLPA pentru prima rundă de depunere a proiectelor în cadrul Componentei 10 – Fondul Local, iar aceasta se va închide la data de 30 iunie 2022.

Printre contractele de finanţare semnate ieri se numără şi elaborarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului şi de planificare urbană în comuna Lupeni, în valoare de 635.594,41 lei. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.