Săptămâna viitoare începe campania de preluare a cererilor din partea fermierilor pentru subvenţia anuală din partea UE
- Directorul APIA Harghita: Primarii din judeţ vorbesc aceeaşi limbă indiferent de culoarea politică sau de naţionalitate, interesul tuturor fiind atragerea de cât mai multe fonduri în judeţ, de la Bilbor la Tuşnad şi de la Casin la Cristuru Secuiesc
Aproximativ 25.000 de fermieri din judeţ sunt aşteptaţi să depună, începând cu săptămâna viitoare, cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Harghita pentru subvenţia anuală din partea Uniunii Europene, campania de preluare a dosarelor derulându-se în perioada 3 martie – 30 mai.
Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat în şedinţa din această săptămână a Colegiului prefectural că fermierii din judeţ vor fi ajutaţi şi în acest an de echipe formate pe plan local să îşi depună cererile, ceea ce reprezintă un sprijin foarte important mai ales pentru agricultorii cu vârste mai înaintate.
„În data de 3 martie începem campania de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2025, care se va desfăşura până în 30 mai. În prezent se derulează o activitate de informare a angajaţilor noştri, pentru că şi pe noi trebuie să ne înveţe cineva cum funcţionează noul sistem informatic şi care sunt schimbările. Totodată, are loc pregătirea tuturor celor implicaţi în campania de preluare a cererilor. După cum se ştie, întâlnirile cu fermierii şi completarea cererilor se desfăşoară la nivelul tuturor comunelor şi oraşelor harghitene. Adică fermierul nu vine la APIA ca în celelalte judeţe, ci se duce la primărie, la casa de cultură, la composesorat, depinde unde este formată echipa respectivă care îl ajută la nivel local. Acolo este ajutat în proporţie de 99% să îşi depună cererea şi în foarte puţine cazuri trebuie să îşi ia cererea şi să o aducă la noi. Se descurcă mult mai bine la nivel local. Vă daţi seama, majoritatea sunt în vârstă, iar un om de 60-70 de ani habar nu are cum să se descurce cu completarea unei cereri de o sută de pagini. Se derulează şi o campanie de informare a fermierilor atât prin mass-media, cât şi în cadrul unor întâlniri directe cu aceştia. La început putem prelua doar cererile micilor fermieri, cei care au maximum 10 hectare, fără scheme de zootehnie, fără diverse măsuri de agromediu şi apoi, pe măsură ce mai avansăm, vom prelua şi cererile marilor fermieri. Dacă în urmă cu 10-15 ani aveam 5 măsuri de gestionat, astăzi am ajuns la 79. La începutul fiecărui an credem că anul respectiv va fi cel mai greu, dar încet-încet realizăm, de fapt, că fiecare an este mai greu, mai complicat, fermierii sunt foarte departe de a înţelege ce se întâmplă cu această cerere pentru că măsurile sunt extrem de complicate, cerinţele sunt şi ele extrem de complicate”, a afirmat Haschi András.
Acesta a adăugat că în pofida complicaţiilor din fiecare an, Harghita rămâne un judeţ fruntaş în ceea ce priveşte atragerea fondurilor, iar acest lucru se datorează, în principal, modului în care se implică în acest proces reprezentanţii administraţiilor locale.
„Cu toate acestea, suntem un judeţ fruntaş datorită faptului că toate unităţile administrativ-teritoriale, mă refer aici în primul rând la primării şi la primari, care indiferent de naţionalitate şi culoare politică vorbesc aceeaşi limbă, adică este în interesul nostru să atragem cât mai multe fonduri şi, de la Bilbor până la Tuşnad şi de la Casin şi până la Cristuru Secuiesc, în lung şi în lat, toată lumea ajută fermierii şi acesta este motivul pentru care suntem un judeţ puţin mai aparte, unde fermierii se descurcă mult mai uşor decât cei din alte judeţe”, a precizat directorul APIA Harghita.
Haschi András a menţionat că, în cadrul campaniei din anul trecut, în Harghita au fost depuse 24.504 cereri de subvenţie pentru o suprafaţă totală de circa 178.000 de hectare. Dintre cei care au depus cereri au fost controlaţi în teren 204, dar datorită serviciilor disponibile prin intermediul unui satelit al Uniunii Europene reprezentanţii APIA pot să îi monitorizeze în timp real pe toţi fermierii din judeţ. Haschi András a mai afirmat că nu toţi fermierii care au depus cereri de subvenţie în 2024 şi-au primit până în prezent banii, deşi în anii anteriori fondurile se virau până la sfârşitul lunii decembrie.
„Plata subvenţiilor începe, teoretic, în data de 1 decembrie, dar în ultimii ani întotdeauna au fost excepţii, începând cu pandemia de Covid, până la situaţia economică sau politică, aşa că de vreo 6-7 ani încoace acordăm, din 15 octombrie, fermierilor un avans de la 70% până la 85% în funcţie de subvenţie. Deşi în anii anteriori am finalizat plata subvenţiilor până la Revelion, se mai schimbă şi sistemul informatic şi suntem într-un an în care pot să spun că suntem rămaşi în urmă destul de mult cu plăţile. Până la această oră am plătit subvenţia pentru un număr de 23.385 de fermieri, asta înseamnă un procent de 95,4% din total”, a mai spus directorul APIA Harghita.
EMIL GROZA