Sâmbătă:Vernisarea expoziţiei „Era un imperiu” – Schiţe pentru un Muzeu al Minei din Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 16 ianuarie 2025
Home » Cultură »
Sâmbătă:
Vernisarea expoziţiei „Era un imperiu” – Schiţe pentru un Muzeu al Minei din Bălan
<h5><i>Sâmbătă:</i></h5>Vernisarea expoziţiei „Era un imperiu” – Schiţe pentru un Muzeu al Minei din Bălan

Sâmbătă:
Vernisarea expoziţiei „Era un imperiu” – Schiţe pentru un Muzeu al Minei din Bălan

La Casa de Cultură din oraşul Bălan, sâmbătă, de la ora 16:00, va avea loc vernisarea unei interesante expoziţii: „Era un imperiu” – Schiţe pentru un Muzeu al Minei din Bălan.

„Cum aduci la lumină o lume îngropată, metaforic, într-un trecut tot mai îndepărtat, dar şi cât se poate de concret, la sute de metri sub pământ? Pe parcursul a două rezidenţe de cercetare, în luna august 2024, două echipe formate din antropologi, fotografi şi ingineri de sunet le-au propus localnicilor din Bălan să-i însoţească, la pas, în explorarea trecutului, a prezentului şi a unor viitoruri posibile ale oraşului. Am adunat poveşti, am documentat istorii, am vorbit cu foşti mineri, soţii ale minerilor – unele care au lucrat la rândul lor la mină, ingineri, geologi şi geoloage, de etnii diferite, persoane în vârstă, tineri, copii, bălăneni din oraş, dar şi plecaţi, pentru a reconstitui împreună cu comunitatea patrimoniul unei lumi pe cale de dispariţie. Expoziţia de faţă prezintă publicului o parte a rezultatelor care s-au conturat din această cercetare şi oferă o schiţă şi un punct de plecare pentru un viitor Muzeu al Minei din Bălan”, se arată pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Organizatorii precizează că exploatarea minieră de cupru de la Bălan arată în prezent „ca şi când n-ar fi fost”, după procesul de închidere şi ecologizare, azi păstrându-se puţine semne vizibile. „Printre aceste semne, blocul B2, ultimul «centru social» al minerilor, încă mai păstrează, în dezordine şi degradare, obiecte ce făceau parte din echipamentul minerilor şi materiale folosite la instructajele pentru protecţia muncii. Cu trecerea anilor, un şir de brazi a acoperit o parte din faţada clădirii, încercând parcă să ascundă şi mai mult ultimele urme materiale ale minei. Printre obiectele descoperite în interiorul vestiarului se numără căşti, lămpi, filme şi fotografii din mină, folosite pentru instructajele privind securitatea în muncă, o serie de afişe cu mesaje de atenţionare privind modul corect de a executa anumite proceduri şi o vastă arhivă de radiografii pulmonare. În mod aproape paradoxal, cuprul pare acum de negăsit în Bălan. Expunem aici câteva mostre de minereu şi concentrat de cupru oferite de CupruMin, Abrud – exploatare de suprafaţă, singura încă funcţională din ţară.

Colecţia de imagini, texte, obiecte şi sunete expuse aici invită publicul să reflecteze la cum ar putea arăta un Muzeu al Minei în oraşul Bălan şi la ce alte orizonturi s-ar putea deschide după dispariţia orizonturilor din interiorul minei”, se arată pe pagina amintită.

Expoziţia este organizată în cadrul proiectului „Patrimoniu ABC – Cu antropologia la pas prin Bălan şi Chilia”, derulat de Antropedia şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.