Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Salvamontiştii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai taie copacii pe care se află marcajele turistice | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Salvamontiştii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai taie copacii pe care se află marcajele turistice
Salvamontiştii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai taie copacii pe care se află marcajele turistice

Salvamontiştii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai taie copacii pe care se află marcajele turistice

Salvamontiştii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai taie copacii pe care se află marcajele turistice şi să nu mai fure stâlpii pe care sunt amplasate panourile de informare, întrucât aceste fapte pun în pericol siguranţa turismului montan.

Şeful Serviciului  Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat că în ciuda atenţionărilor făcute pe toate căile, continuă să fie tăiaţi copacii pe care se află marcajele turistice.

„Am făcut apeluri de mai multe ori, am cerut chiar ca în cazul în care acel copac trebuie neapărat tăiat, să îl taie de deasupra marcajului turistic. Situaţia însă nu s-a schimbat şi ne confruntăm, în continuare, cu această mare problemă”, a declarat Fekete Örs.

Acesta a spus că au început să fie furaţi şi stâlpii din fier pe care sunt amplasate panourile de informare, cel mai probabil „pentru a fi duşi la fier vechi”.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo Harghita a ţinut să puncteze că pe vreme rea, pe ceaţă şi pe timp de noapte „un marcaj turistic poate salva vieţi” şi cei care recurg la asemenea fapte ar trebui să conştientizeze că „salvatorii montani nu se joacă” şi că toate elementele de informare sunt amplasate pentru siguranţa  turiştilor.

Potrivit sursei citate, au existat mai multe situaţii în care turiştii i-au sunat pe salvamontişti şi le-au spus că s-au rătăcit pe un anumit traseu întrucât nu găseau copacii pe care se aflau marcajele.

Fekete Örs a mai spus că se cheltuie sume mari de bani pentru reabilitarea traseelor turistice, pentru curăţarea potecilor, amplasarea panourilor de informare şi a marcajelor turistice, Consiliul Judeţean derulând de mai mulţi ani un program special dedicat practicării unui turism montan în siguranţă.

Serviciul Judeţean de Salvamont Salvaspeo Harghita a început să se implice, în ultima perioadă şi în proiecte pentru educarea ecologică a copiilor, „în speranţa că, atunci când vor creşte, ei vor fi mult mai atenţi la astfel de aspecte”. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.