ŞAH: Turneul de şah Caissa la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 septembrie 2021
Home » Sport » ŞAH: Turneul de şah Caissa la Miercurea Ciuc
ŞAH: Turneul de şah Caissa la Miercurea Ciuc

ŞAH: Turneul de şah Caissa la Miercurea Ciuc

În organizarea Clubului de Şah Caissa Miercurea Ciuc, până pe 30 august, în sălile Universităţii „Sapientia” se desfăşoară ediţia a XXIV-a a Turneului Internaţional de Şah Caissa, şi ediţia a VIII-a a Memorialului Balogh János, dedicat copiilor până la vârsta de 15 ani.

Anul trecut, tradiţionalul turneu harghitean a fost primul în ţară care a primit aprobarea Federaţiei Române de Şah şi a Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE) după o pauză de competiţii şahiste de 6 luni cauzată de pandemia COVID-19. În acest an multe dintre restricţiile de anul trecut au rămas în vigoare, participanţii poartă mască, se respectă distanţa între mese, se face dezinfectarea mâinilor şi a materialelor sportive, şi se joacă fără spectatori.

La ediţia a 24-a din acest an participă sportivi din 7 ţări (Germania, Polonia, Republica Moldova, Canada, Olanda, Ungaria şi România), printre care 2 mari maeştri internaţionali, 6 maeştri internaţionali, 2 maeştri FIDE şi 2 candidaţi de maeştri. Turneul se desfăşoară pe durata a 7 runde în sistem elveţian.

În cadrul turneelor se organizează 6 concursuri de şah Clasic, Rapid, Blitz şi Dezlegări – studii şi probleme. Organizatorii au prevăzut şi o grupă de „Hobby players” dedicat jucătorilor nelegitimaţi.

Rundele turneului clasic XXIV Caissa şi VIII Balogh János Memorial se joacă zilnic, de la ora 16:00. Sâmbătă, 28 august, de la ora 09:00, va începe turneul de şah Rapid (ritmul de joc este de 15-15 minute/partidă), iar duminică, 29 august, de la ora 09:00, va avea loc open-ul de şah Blitz (cu ritmul de joc de câte 5 minute/jucător). Este greu de apreciat favoritul pentru câştigarea turneului principal. Rangul nr. 1, adică cel mai mare punctaj internaţional „Élő”, are marele maestru Andrei Istrăţescu (2.531), fostul campion naţional fiind urmat de marele maestru Marius Manolache (2.517), câştigătorul ediţiei a XX-a, care recent a câştigat (la egalitate de puncte) şi open-ul din Arad. Maestrul internaţional Serghei Vedmediuc (2.464 – al treilea în ordinea rangului), din Republica Moldova, a câştigat open-ul din Satu Mare, încheiat sâmbătă.

Dar şansă pentru premii au şi juniorii care s-au înscris în turneul „leilor”: Karácsonyi Gellért şi Karácsonyi Kata din Ungaria, Daniel-Cristian Pădurean (U20) din Reşiţa sau campionii naţionali de juniori Andrei Filip (U14), Ilinca-Petra Bătăgan (U16) şi Matei-Andrei Coicev (U12).

Jucătoarea Dorina Florea din Bucureşti joacă pe o tablă specială folosită de jucătorii nevăzători. În luna iunie, la Creta a câştigat Grupa D a Campionatului Mondial de şah, versiunea ACO, concurând în grupa bărbaţilor.

Ca şi în anii precedenţi, Primăria Miercurea Ciuc şi Consiliul Judeţean Harghita sunt cei doi sponsori principali (co-finanţatori), turneul Caissa fiind ajutat şi de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Harghita, precum şi de SC Perla Harghitei SA. Rezultatele şi pozele apar pe site-ul Caissa (www.caissa.ro).

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.