Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea Ciuc: S-au recategorizat străzile intravilane | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate »
Miercurea Ciuc:
S-au recategorizat străzile intravilane
<h5><i>Miercurea Ciuc:</i></h5> S-au recategorizat străzile intravilane

Miercurea Ciuc:
S-au recategorizat străzile intravilane

Temele cele mai importante ale ultimei şedinţe a Consiliului Municipal Miercurea Ciuc din anul 2020 au fost modificarea hotărârii privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru 2021 şi reîncadrarea străzilor.

Referitor la impozitele şi taxele locale pentru 2021 sunt nişte noutăţi la nivel naţional, şi consiliul local a aprobat aceste modificări. Cea mai radicală este reîntoarcerea la nivelul cotelor din anul 2019 ale taxei de alimentaţie publică: unităţile cu o suprafaţă mai mică de 500 mp vor plăti anual în loc de 1.500 lei numai 250 lei, iar cele cu o suprafaţă mai mare de 500 mp vor plăti 500 lei faţă de 2.000 lei.

Datorită reconstruirii pieţei agroalimentare centrale şi a planului de înfiinţare a pieţelor din cartiere, au fost reanalizate şi taxele legate de comercializarea în pieţe.

De asemenea, reevaluarea clădirilor din proprietatea persoanelor juridice trebuie să fie efectuate numai la fiecare 5 ani (în loc de fiecare 3 ani), exact ca la persoane fizice.

În urma modernizării sistemului de infrastructură şi de utilităţi a oraşului – drumuri, canalizare menajeră, reţea de apă potabilă, canalizare apă pluvială, reţea electrică – a rezultat îmbunătăţirea semnificativă a acestora şi s-a impus necesitatea actualizării punctajului pe baza cărora au fost încadrate terenurile în cele patru categorii: A, B, C şi D.

Astfel, străzile situate în intravilanul municipiului au fost reîncadrate după zece criterii. S-a acordat câte un punct pentru existenţa: apei potabile, canalizării menajere, canalizării pluviale, a gazelor naturale, a electricităţii, stratului de asfalt/beton pe suprafaţa străzii şi aşezarea în zona centrală. Totodată, se consideră un punct minus dacă terenurile au acces îngreunat, dacă zona are trafic greu şi circulaţie rutieră intensă, precum şi dacă zona este defavorizată social. Străzile cu punctajul maxim de 7 puncte sunt încadrate în zona A, străzile cu 5-6 puncte aparţin zonei B, cu 3-4 puncte zonei C, iar 0-2 puncte sunt echivalente cu zona D. În urma intrării în vigoare a hotărârii, de exemplu zona Szécseny devine încadrată în zona D în loc de zona B şi Jigodin Băi din categoria B în categoria C. În urma dării în funcţiune a tronsoanelor drumului de ocolire, traficul de pe str. Rét (partea situată între cele două sensuri giratorii) şi de pe str. Forrás s-a redus considerabil, astfel străzile amintite au trecut din categoria C în categoria B.

Consilierii au aprobat şi Nomenclatorul stradal al municipiului cu 158 de nume de artere.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.