Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-au făcut pârtii unde nu trebuiau făcute – şi unde iarna e iarnă, nu s-au făcut | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Timp Liber » S-au făcut pârtii unde nu trebuiau făcute – şi unde iarna e iarnă, nu s-au făcut
S-au făcut pârtii unde nu trebuiau făcute – şi unde iarna e iarnă, nu s-au făcut

S-au făcut pârtii unde nu trebuiau făcute – şi unde iarna e iarnă, nu s-au făcut

 Portik Csaba – managerul Hotelului şi Restaurantului Lacu Roşu – a identificat problemele majore cu care se confruntă turismul în staţiune

După terminarea concediilor de vară, urmează o perioadă de linişte, după care vine din nou vâlva: căutările şi rezervările pentru sărbătorile de iarnă. Dorind să vedem cu ce oferte vine în acest an staţiunea Lacu Roşu, am stat de vorbă cu managerul Hotelului şi Restaurantului Lacu Roşu, Portik Csaba. Şi astfel am aflat şi de problemele cu care se confruntă hotelierii, patronii din domeniul turistic din celebra staţiune harghiteană.

 Fără o pârtie de schi nu poţi să faci oferte de iarnă

– N-am participat în nici un an la târgurile de turism de iarnă, pentru că acolo trebuie să mergi cu oferte, spunea Portik Csaba. Iar dacă n-ai pârtie de schi nu poţi să te prezinţi la târguri de turism; dacă ai pârtie, te duci şi atunci ai continuitate şi în extrasezon.

Dacă nu ai ceva ce să oferi clientului… De dormit oriunde poate dormi; de mâncat, poate să mănânce şi la Miercurea-Ciuc şi la Bacău… Cui îi place natura şi vrea să facă trasee pe jos, atunci merită să vină în staţiunea Lacu Roşu. În rest, eu nu pot să fac alte oferte decât ceea ce ne-a dat Dumnezeu, ceea ce ne oferă natura. Aşa că îi aşteptăm pe cei cărora le place să facă trasee pe jos – nu cu telegondole sau cai – pentru că avem trasee frumoase.

Pârtie avem, dar nu e dotată cu o telecabină, telescaun sau teleschi, astfel că nu există posibilitatea ca fiecare turist să ajungă în vârf.

– Sunt promisiuni că s-ar face ceva în privinţa pârtiei de schi?

– Proiectul a fost iniţiat, înaintat, dar nu s-a ajuns la final. Trebuie să se înţeleagă că este o necesitate şi că în locul unde suntem noi ar merita să se amenajeze o pârtie de schi, pentru că în fiecare an am avut zăpadă. Autorităţile trebuie să fie conştiente că, dacă vor să dezvolte turismul, prezenţa unei pârtii de schi este primordială.

Aici, o telecabină sau un telescaun ar fi binevenite şi vara, pentru că sunt turişti care ar merge până sus, dar care nu se încumetă la un traseu făcut pe jos. Şi atunci, dacă ar avea posibilitatea să meargă cu telecabina, ar face-o cu cea mai mare plăcere.

– Cine ar trebui să se implice în construirea unei telecabine? Primăria Gheorgheni?

– Primăria, bineînţeles. Normal, prin intermediul unor proiecte şi cu ajutorul statului, pentru că din fonduri proprii este doar un vis.

– V-aţi întâlnit mai mulţi patroni din domeniul turismului din staţiune pentru a sta la discuţii cu primarul din Gheorgheni?

– Da, am avut discuţii pe această temă, dar mingea se pasează între Primărie, Rezervaţia Naturală, Consiliul Judeţean.

În judeţ, Harghita-Mădăraş este pe primul loc în ceea ce priveşte stratul de zăpadă, dar şi noi suntem în apropiere. Au fost chiar ani în care s-a dus mai repede zăpada de la Bucin decât de la Lacu Roşu. Acesta este un alt motiv pentru care este necesară amenajarea unei pârtii de schi la Lacu Roşu. Şi să nu uităm că ar fi aproape şi pentru Moldova şi pentru Transilvania.

Cum vede toată lumea că Borsecul e destul de populat iarna, după ce a fost construită pârtia, aşa ar trebui să fie şi Lacu Roşu. Primăria Gheorgheni ar dori să realizeze această investiţie, dar trebuie forţate lucrurile.

Problema e că s-au făcut pârtii unde nu trebuiau făcute (unde iarna nu-i iarnă) şi unde iarna e iarnă, nu s-au făcut. Trebuie să se înţeleagă că, până la urmă, indiferent unde se construieşte, tot în România se face, iar pe turistul care vine aici nu-l interesează de cine aparţine localitatea – pe el îl interesează să se simtă bine. Că e în judeţul Harghita sau Neamţ nu-l interesează pe turist; vrea să fie servit bine şi să aibă ceea ce doreşte.
Înainte, în vechiul regim, când nu era necesar ca pârtiile să aibă un anumit grad de dotări, toate Cupele aici au fost organizate – din Harghita, Mureş, Bacău, Neamţ, Iaşi. Şi asta pot să spună şi bătrânii că cinci judeţe, în mod frecvent, aici organizau Cupele de iarnă. Atunci nu se punea problema cum ajungi la vârf.

Dacă ne uităm la cei din alte ţări vedem că ei nu au problema că trebuie dezvoltat; la ei se dezvoltă fără a se pune întrebări, pentru că e interes naţional. Aşa ar trebui să fie şi aici, pentru că nu e doar interes local sau interesul domnului Portik. Noi nu angajăm numai localnici; noi îi luăm pe cei care vor să lucreze, indiferent de unde vin din ţară. Indiferent dacă e din Harghita sau Neamţ, cine apreciază munca şi îi place munca pe care noi o facem în industria hotelieră şi a restaurantului, lucrează; cine nu, se duce în Italia, Spania, Germania, Austria, unde vrea.

Turistul care vrea să vină aici, să vină; dacă nu vrea, să se ducă unde vrea. Şi atunci, prin asta, poate avem şi noi noroc: poate vin la noi străini să schieze, pentru că, poate, serviciile sunt mai ieftine decât la ei.

 Un birou de informare turistică la standarde moderne, un punct de asistenţă medicală şi vechea problemă a apei şi canalizării

– Pe lângă pârtia de schi, de ce ar mai avea nevoie staţiunea Lacu Roşu pentru a se dezvolta din punct de vedere turistic?

– Lipseşte aproape în totalitate infrastructura. O staţiune trebuie să fie prevăzută cu o asistenţă medicală (un punct sanitar), o farmacie – dacă avem biserică şi poliţie, trebuie să avem şi asta.

Acum s-a rezolvat problema transportului elevilor, dar mai sunt lucruri necesare de făcut, cum ar fi un birou turistic de informaţii bine dezvoltat.
În legislaţia turistică este prevăzut ceea ce trebuie să existe într-o staţiune de interes naţional sau local. Noi funcţionăm ca staţiunea Lacu Roşu pentru că la intrare nu scrie oraşul Gheorgheni. Iar dacă e staţiunea Lacu Roşu, atunci trebuie văzut ce cerinţe sunt specificate pentru ca o staţiune să fie funcţională, să îndeplinească atât nevoile turiştilor, cât şi ale localnicilor.

Lipsesc şi locuinţele ANL. Peste tot în ţară s-au gândit locuinţe ANL, dar la Lacu Roşu nimeni, niciodată, nu a luat în considerare că ar fi utile locuinţe ANL pentru cei care vor să lucreze aici. Să se facă locuinţe în cadrul restaurantelor şi unităţilor? Operatorii din turism să asigure loc pentru familii? Dacă s-au dat în folosinţă în toată ţara blocuri ANL, ar fi bine ca şi aici, măcar pentru 30-50 de familii, să se facă locuinţe. Şi atunci altfel poţi să creşti nivelul staţiunii.

– Ziceaţi că este necesară prezenţa şi a unui punct de informare turistică. Să înţeleg că în momentul de faţă nu există?

– Există un punct de informare turistică. Primăria a câştigat un proiect european şi anul acesta se va dota acest birou.

– Aşadar, există, dar nu e bine dezvoltat…

– Nu e atât de bine dezvoltat, dar pe parcurs se va rezolva şi această problemă.

În afară de acest lucru, mai e problema digurilor, problemele de mediu. Şi lipseşte cu desăvârşire canalizarea şi apa.

În secolul XXI nu mai trebuie să existe localităţi în care nu s-a rezolvat canalizarea şi apa. La noi nici pe jumătate nu e făcută investiţia…

 În multe staţiuni harghitene lipsesc ofertele pentru tineret pe timpul serii

– Mergând prin staţiunile din judeţ am observat că ar lipsi ofertele pentru tineret pe timpul serii. În timpul zilei sunt trasee montane, pârtii de schi, dar odată cu lăsarea serii tineretul nu mai are ce să facă. Cât de mult ar conta prezenţa unui club, a unor oferte de petrecere a timpului după lăsarea serii?

– Bineînţeles, mult. Înainte, cât am putut, făceam discotecă seară de seară. N-am mai continuat pentru că trebuia să facem loc pentru turiştii care aveau alte necesităţi. Dar într-o localitate este necesar un spaţiu unde să se poată distra tineretul. Tot la fel cum e la mare, dar şi în alte părţi.
Cine şi când o să facă, nu ştim. Aici trebuie să intervină cei care sunt în staţiune. Este un interes local, iar patronii, cei care lucrează în industria hotelieră, să dezvolte un local destinat pentru distracţii.

Noi de multe ori ne-am gândit pentru a face aşa ceva, dar nu putem să ne întindem mai mult decât ne lasă pătura, pentru că nu dorim să ne rămână picioarele afară şi să ne îngheţe. Ne-am gândit de multe ori la necesitatea unui loc unde să meargă lumea seara, într-un club, iar prin asta staţiunile ar putea fi mai populate. Dar nu numai aici lipseşte, ci şi în alte părţi. Tineretul, când merge într-o staţiune, vrea să se distreze. Ca şi la mare. Dar problema se rezolvă pe parcurs, pentru că la un moment dat va fi cineva care o să investească.

Prima dată să terminăm ce avem de făcut şi după rezolvarea problemelor din jurul casei, ca să avem atracţie mai mare, poate ne gândim şi la chestia asta.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.