Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a renovat una din perlele Borsecului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Societate » S-a renovat una din perlele Borsecului
S-a renovat una din perlele Borsecului

S-a renovat una din perlele Borsecului

După doi ani de lucrări s-a finalizat renovarea uneia dintre cele mai prestigioase proprietăţi din Borsec. Lucrările de reabilitare la Vila nr. 49 au fost finanţate din fonduri europene. Clădirea inclusă în patrimoniul monumentelor istorice borsecene va fi utilizată pentru activităţi culturale, muzeale, turistice, educaţionale şi pentru organizarea de conferinţe.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Primăria oraşului Borsec, prin lucrările de renovare s-a avut în vedere restaurarea şi consolidarea clădirii monumentului istoric în conformitate cu concluziile studiilor de specialitate şi a obligaţiei de folosinţă, precum şi restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor. În acelaşi timp s-au asigurat dotările interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie), precum şi încălzirea prin centrală termică pe bază de peleţi, cu posibilitate de automatizare a alimentării). Astfel centrala termică va utiliza combustibili ecologici, provenind din recuperarea deşeurilor lemnoase, contribuind la protecţia mediului înconjurător. Proiectul a prevăzut, de asemenea şi accesibilizarea spaţiului expoziţional pentru persoanele cu handicap locomotor. Interiorul clădirii a fost complet mobilat.

Vila nr. 49 (în alte documente Vila nr. 51), de pe str. Primăverii, nr. 11, a fost construită în anul 1938, şi apare aproape în toate vederile de odinioară a staţiunii: este una din perlele patrimoniului monumentelor borsecene. Clădirea iniţială avea 26 încăperi. După al Doilea Război Mondial, imobilul a fost naţionalizat pe baza Ordonanţei nr. 149/1948, iar după această dată a suferit modificări între anii 1950-1970, extinzându-se şi ajungând la 28 de încăperi şi 71 de locuri de cazare.

Clădirea reabilitată se află în proprietatea Primăriei Oraşului Borsec din anul 2016 şi este categorizată de către Ministerul Culturii ca monument istoric.

Investiţia a fost finanţată din fonduri europene, contractul cu Agenţia de Dezvoltare Centru Alba Iulia, fiind semnat în anul 2018. Din bugetul total de aproape 3 milioane de lei finanţarea nerambursabilă a fost în valoare de 2,7 milioane de lei, la care se adaugă contribuţia proprie în valoare de circa 200.000 lei.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.