Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a lansat dezbaterea publică pentru un proiect destinat tinerilor care vor să-și construiască o casă în Tulgheș | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » S-a lansat dezbaterea publică pentru un proiect destinat tinerilor care vor să-și construiască o casă în Tulgheș
S-a lansat dezbaterea publică pentru un proiect destinat tinerilor care vor să-și construiască o casă în Tulgheș

S-a lansat dezbaterea publică pentru un proiect destinat tinerilor care vor să-și construiască o casă în Tulgheș

  • Se dorește punerea la dispoziţia doritorilor a terenurilor necesare

Autorităţile publice locale din comuna Tulgheș au lansat, ieri, în dezbatere publică, un proiect prin care intenţionează să pună la dispoziţie tinerilor sub 35 de ani loturi de teren pentru construcţia de case. Cei interesaţi sunt așteptaţi la sediul Primăriei Tulgheș.

„Acest proiect se adresează tinerilor dinamici, întreprinzători, cu iniţiativă, care evident doresc să se stabilească și să trăiască în comuna Tulgheș”, a declarat primarul localităţii, Marcel Vancu.

Potrivit edilului, autoritatea publică locală nu stă foarte bine în ceea ce privește terenurile. Totuși, a fost identificat un teren care este pretabil pentru această idee. „Ceea ce vreau să subliniez este că poziţia terenului este una extraordinară, cu expunere permanentă la soare, la poalele pădurii”, a precizat primarul.

Marcel Vancu a explicat că a existat o discuţie preliminară în Consiliul local Tulgheș, iar în funcţie de consultările ce vor avea loc și de solicitările tinerilor urmează să fie elaborat un regulament.

„Urmează să vedem forma prin care putem să dăm acele terenuri. E vorba de concesiune, de închiriere, sunt mai multe forme. Probabil se va adresa tinerilor de până la 35 de ani. Dacă loturile de teren sunt mai multe decât solicitările, există și varianta punerii la dispoziţie gratuit a suprafeţelor respective”, a spus edilul.

Conform acestuia, se va realiza o delimitare foarte clară a terenului și se va stabili suprafaţa care va fi pusă la dispoziţie doritorilor. Concluziile se vor trage după finalizarea dezbaterilor, însă primarul a spus că s-a gândit ca pentru fiecare tânăr să se acorde 300-350 metri pătraţi. Se va face sistematizarea zonei, pentru a se vedea  ce presupune asigurarea utilităţilor. Edilul și-a exprimat speranţa ca acest proiect să prindă contur într-un an sau un an și jumătate.

Pe terenul respectiv s-ar putea construi între 10 și 15 locuinţe, însă, așa cum am arătat, depinde de suprafaţa ce va fi dată fiecărui beneficiar, de numărul solicitărilor și în urma sistematizării ce se va realiza în zonă. „Pentru că, neapărat, eu așa am propus și așa aș vrea să fie, fiecare curte să beneficieze de cel puţin 50 de metri pătraţi de zonă verde”.

Marcel Vancu a mai declarat că ideea construirii unui cartier pentru tinerii din comuna Tulgheș a venit în urma discuţiilor pe care le-a avut cu cei care sunt sau au fost plecaţi în străinătate, care au făcut economii și se gândesc să se stabilească în localitate.

„Aceasta este și ideea. Asta îmi doresc cel mai mult, ca acești tineri să se stabilească aici, să-și formeze o familie în zonă, dacă nu au deja o familie, să investească bani într-o afacere și să aibă posibilitatea să-și construiască o locuinţă în Tulgheș. Deci tocmai de aici a plecat ideea”, a precizat primarul.

Edilul a punctat că, din punctul său de vedere, consultările vor dura cel puţin 30-40 de zile, „pentru că eu chiar i-am invitat pe toţi cei interesaţi să vină să discutăm”. Discuţiile sunt individuale, deoarece în această perioadă nu pot fi adunaţi oamenii la un loc pentru a lansa discuţii. „Suntem în acest stadiu de dezbateri, discuţii, pentru a stabili cele mai bune soluţii, cele mai convenabile și pentru noi, dar și pentru cei care vor beneficia de terenul respectiv. În perioada următoare vor fi elaborate criteriile, regulamentul și forma de atribuire a loturilor de teren viitorilor beneficiari”, a conchis Marcel Vancu.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.