S-a înfiinţat primul club de dezbateri din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Învățământ » S-a înfiinţat primul club de dezbateri din judeţ
S-a înfiinţat primul club de dezbateri din judeţ
????????????????????????????????????

S-a înfiinţat primul club de dezbateri din judeţ

Săptămâna trecută a avut loc meciul demonstrativ de dezbateri academice la Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea Ciuc. Meciul a avut scopul de a prezenta noilor generaţii de elevi ce înseamnă dezbaterile şi de a începe procesul de afiliere a clubului de dezbateri al liceului la organizaţia ARDOR (Asociaţia Română de Dezbatere, Oratorie şi Retorică). Înaintea meciului a fost prezentat modul în care decurge acesta, iar apoi doamna directoare Dumbravă Magdalena a urat bun venit jucătorilor, a transmis mesaje încurajatoare şi a inspirat noii liceeni de a se implica în această activitate. Moţiunea dezbătută a fost ,,Acest Parlament ar trebui să nu mai sprijine cultele religioase din fonduri publice”. S-au confruntat echipa Guvernului (Pro), formată din 3 elevi invitaţi speciali – unul din Braşov şi doi din Sfântu Gheorghe, de la cluburile Tandem din Braşov, respectiv SG, din Sfântu Gheorghe – şi echipa Opoziţiei (Contra), tot 3 elevi, olimpicii naţionali de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” la Olimpiada „Tinerii Dezbat”: Andra Iamandi (a XI-a A), Bianca Pantelimon (a X-a A) şi Kristó Rolánd (a XI-a A). În cele ce au urmat, fiecare vorbitor, începând cu echipa guvernului, apoi echipa opoziţiei, a avut 5 minute la dispoziţie pentru a-şi prezenta cât mai convingător şi raţional ideile, de a-şi susţine partea şi de a deconstrui cazul echipei adversare. La final, schimbând locurile, începând cu echipa opozantă, au urmat discursurile sumative de 3 minute unde echipele au avut ultimul cuvânt pentru a demonstra că au avut câştig de caz în meciul respectiv.

La finalul meciului, vorbitorii au fost invitaţi să spună câteva cuvinte despre ce înseamnă dezbaterile pentru ei şi cât de mult i-au ajutat pe termen lung. Cei care aveau o pregătire mai vastă şi au participat la olimpiade sau concursuri au spus că au observat cât de mult li s-a dezvoltat gândirea critică, puterea de concentrare şi controlarea emoţiilor, dar au menţionat şi faptul că au ajuns prin această activitate să cunoască foarte mulţi oameni din acest domeniu, foarte multe stiluri şi idei diferite. Iar fiecare meci pentru ei a fost o nouă oportunitate de a arăta de ce sunt capabili, fiecare victorie, dar şi fiecare înfrângere i-a motivat şi mai mult să continue. Cei care s-au implicat mai recent în această activitate au spus cât de mult i-a ajutat cu vorbitul în public, cu controlarea emoţiilor şi că acum pot să privească obiectiv anumite situaţii şi să cântărească argumentele pro şi contra, înainte de a-şi forma o opinie.

Dezbaterile oferă o oportunitate liceenilor de a se dezvolta din toate punctele de vedere. De aceea înfiinţarea clubului de dezbateri şi afilierea acestuia la ARDOR îşi propune să promoveze această activitate în rândurile elevilor din judeţul nostru. Îi aşteptăm, aşadar, pe colegii din judeţ să ni se alăture în această activitate, pe cât de educativă, pe atât de plăcută şi interesantă.

Maria Bahnă, a XI-a A, Colegiul Naţional „Octavian Goga”

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.