S-a încheiat Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc, ediţia 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Cultură » S-a încheiat Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc, ediţia 2022
S-a încheiat Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc, ediţia 2022

S-a încheiat Festivalul de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc, ediţia 2022

Plini de puterea întineritoare şi antrenantă a muzicii şi a naturii, am încheiat festivalul din acest an, care a făcut din Miercurea-Ciuc capitala muzicii vechi în perioada 9-17 iulie. Poate că este mai puţin vizibil pentru public, dar în timpul festivalului are loc un proces intensiv de învăţare şi de repetiţie în timpul zilei, în fundal, cu repetiţii şi spectacole comune, ceea ce face ca acest eveniment să fie atât de special şi un loc minunat pentru întâlniri, schimb de idei şi învăţare reciprocă. Şi în acest an, am fost încântaţi să constatăm că interesul pentru muzica veche este neîntrerupt, iar publicul a apreciat programul de evenimente, aducând un omagiu artiştilor locali şi internaţionali şi echipei de organizatori cu săli pline.

Elevii şi profesorii celei de-a XIV-a ediţii a Universităţii de Vară de Muzică Veche au umplut cu muzică sălile maiestuoase ale Colegiului Naţional „Márton Áron” între 10 şi 15 iulie. Două concerte finale, deschise publicului, au încununat aproape o săptămână de activităţi. În cifre: opt cursuri de măiestrie, nouă profesori, cinci acompaniatori şi traducători, 60 de studenţi participanţi.

Pe parcursul celor nouă zile ale festivalului au avut loc 24 de evenimente, cu 16 concerte, două tururi de istorie locală cu muzică, o lansare de carte, o proiecţie de film documentar, o degustare de vinuri, o zi de jocuri renascentiste pentru copii şi un Zengőovi de muzică veche pentru cei mici.

În acest an, publicul a aplaudat peste 170 de muzicieni din cinci ţări. Mulţumim pentru experienţa muzicală extraordinară interpreţilor şi ansamblurilor din programul festivalului: Obsidienne (FR), Schola Gregoriana Siculeni (RO), Concerto Spiralis (HU, RO), Sempre (RO), Cipriana Smărăndescu (IT), Canlar (HU), Kájoni Consort (RO), Codex (RO), Flauto Dolce (RO), Orchestra Barocă a Festivalului (RO), Carmina Renascentia (RO), Musica Historica (RO), Erich Türk (RO) şi Hortus Musicus (EE).

Trei dintre ofertele muzicale de înaltă calitate ale festivalului se remarcă de această dată: ansamblul francez de muzică veche Obsidienne a fost foarte bine primit în ziua deschiderii oficiale a evenimentului. Orchestra Barocă a Festivalului, condusă de concertmaestrul Ulrike Titze, în minunată colaborare cu studenţii de la Universitatea de Vară, imitând sunetele cântecului păsărilor, ale vântului, ale valurilor şi ale furtunilor, a avut un mare succes. Duminică, festivalul a fost încununat cu un concert de talie mondială: spectacolul de neuitat al trupei Hortus Musicus, împreună cu corul de cameră Lux Aurumque din Miercurea-Ciuc, a fost întâmpinat cu aplauze în picioare.

Tururile muzicale de istorie locală conduse de arheologii muzeului la Şumuleu-Ciuc şi Frumoasa au fost, de asemenea, foarte populare, aproape o sută de persoane însoţindu-ne la cele două tururi în natură. Mulţumim Muzeului Secuiesc al Ciucului şi Primăriei Frumoasa pentru parteneriat. Mulţumiri speciale pentru Concerto Spiralis şi ansamblul Role, precum şi pentru Koppány Hunyadi, Magor Tibor Benedek şi Dávid Csibi.

Zengőovi, condusă de educatoarea muzicală Rebeka Ádám, a fost, de asemenea, foarte bine primită, cu treizeci de copii care au avut ocazia de a se bucura de cântece şi creaţii muzicale timp de trei zile. Datorită interesului uriaş, Zengőovi va face parte din festival şi anul viitor.

Sâmbăta a fost, în mod tradiţional, ziua renascentistă a copiilor, cu activităţi artizanale, jocuri de îndemânare, atmosferă din epoca Regelui Matia Corvin, demonstraţii de luptă şi jocuri renascentiste, pentru copii şi adulţi, deopotrivă. Casa dansului renascentist a fost nemaipomenită, cu instructori de dans excelenţi şi muzică minunată, într-o atmosferă de castel.

În concluzie, tematica naturii a fost foarte satisfăcătoare şi sperăm că fotografiile şi filmele de scurt metraj vor oferi celor care nu au putut fi prezenţi la festival o perspectivă asupra lumii bogate şi speciale a muzicii vechi. De asemenea, este de remarcat prezenţa activă la festival a criticilor, a experţilor muzicali şi a colegilor din presă care lucrează cu noi cu competenţă profesională. Este foarte important pentru noi, organizatorii, să oferim oamenilor o experienţă culturală de înaltă calitate şi semnificativă şi considerăm că am reuşit să facem acest lucru şi în acest an, judecând după feedback-ul primit din partea publicului. Putem spune cu încredere că festivalul este demn de eticheta Remarkable Art Festival (EFFE).

În numele echipei de organizare, a echipei de lucru a Centrului Cultural Judeţean Harghita, subordonat Consiliului Judeţean Harghita, mulţumim sponsorilor, reprezentanţilor mass-media, partenerilor, furnizorilor de servicii, artiştilor, profesorilor, elevilor, personalului însoţitor şi traducătorilor, cursanţilor, voluntarilor, precum şi publicului, care au contribuit cu toţii la succesul festivalului. Organizarea acestui festival reprezintă o muncă uriaşă. Sperăm că anul viitor să putem încorpora experienţele şi lecţiile învăţate într-un mod în care să luăm o parte a grijilor de pe umerii echipei, a cărei atitudine este de neegalat.

Angéla Ferencz, managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita

Ignác Filip, directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche Miercurea-Ciuc

Gabriella Fazakas, managerul de programe al Festivalului de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.