A început reabilitarea drumului judeţean Bălan – km 4 – Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » A început reabilitarea drumului judeţean Bălan – km 4 – Gheorgheni
A început reabilitarea drumului judeţean Bălan – km 4 – Gheorgheni

A început reabilitarea drumului judeţean Bălan – km 4 – Gheorgheni

  • În prezent se toarnă un strat de piatră spartă, urmând ca în viitor să se obţină fonduri europene pentru asfaltarea lui
  • Se speră că prin efectuarea lucrărilor la acest drum va creşte numărul turiştilor în zonă

Lucrările de pietruire a drumului judeţean Bălan – km 4 – Gheorgheni au demarat şi sunt în plină desfăşurare. În acest an se preconizează că vor fi pietruiţi 13 kilometri, pe drumul judeţean 125, din oraşul Bălan şi până în zona Covaci Peter. Lucrările sunt finanţate de Consiliul Judeţean Harghita, valoarea lor fiind de aproximativ 400.000 de lei. Reabilitarea drumului judeţean care leagă oraşul Bălan de municipiul Gheorgheni este un vis mai vechi al locuitorilor fostului oraş minier, prin aceste lucrări sperându-se şi o relansare a turismului în zonă, prin creşterea numărului de persoane care vor tranzita, şi nu numai, mica urbe de la poalele Hăşmaşului.

Vineri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, s-a aflat într-o vizită de lucru la faţa locului, împreună cu o echipă formată din angajaţi ai instituţiei pe care o conduce, consilieri judeţeni, precum şi reprezentanţi ai oraşului Bălan şi comunei Sândominic.

Cu această ocazie, Borboly Csaba a declarat că acest drum „a fost foarte deteriorat”, iar „odată cu reabilitarea lui, din punct de vedere turistic, va creşte atractivitatea zonei aflată la poalele Pietrei Singuratice şi a Hăşmaşului Mare”. „În zonă se construiesc pensiuni, case de vacanţă, reabilitarea drumului contribuind la relansarea şi dezvoltarea turismului. (…) Acum facem primul pas. Anul acesta facem o pietruire şi, continuând anii următori, noi credem că drumul va aduce foarte mulţi oameni aici”, a spus preşedintele CJ Harghita.

Borboly Csaba a declarat că obiectivul este ca în viitor acest drum să fie asfaltat. „Aşadar, obiectivul principal este ca Bălanul să fie deschis, să nu fie o stradă capăt de drum, ci să treacă pe aici cât mai mulţi oameni. Şi atunci eu cred că şi în privinţa locurilor de muncă din Bălan putem vorbi despre perspectivă, putem vorbi despre perspectivă de turism”, a mai spus Borboly Csaba.

La rândul său, administratorul public al oraşului Bălan, Robert Kovacs, a declarat că „suntem foarte bucuroşi să vedem că lucrările de pietruire sunt în plină desfăşurare”, precizând că se poate constata că urmările discuţiilor avute în această primăvară cu reprezentanţii Consiliului Judeţean în vederea rezolvării unor probleme ale localităţii se pot vedea deja. „Avem bucuria să constatăm că oraşul Bălan este primit astăzi cu braţele deschise în rândul familiei localităţilor harghitene. După cum ştiţi, în aprilie am avut o iniţiativă prin care am chemat la dialog autorităţile judeţene, printr-o scrisoare deschisă publicată şi în Informaţia Harghitei. După aceea am deschis un dialog foarte puternic şi constructiv, care a dus la începerea rezolvării unora dintre problemele cu care ne confruntăm. Deja putem vorbi de repararea drumului principal al oraşului, de marcarea acestuia corespunzător, putem vorbi de lucrarea de pietruire a DJ 125A Bălan – km 4. Toate aceste lucruri sunt realizate de Consiliul Judeţean Harghita în urma consultării noastre şi a analizării problemelor cu care ne confruntăm şi a soluţiilor în dezvoltare”, a spus Robert Kovacs.

Primarul oraşului, Gheorghe Iojiban, a declarat, la rândul lui, ulterior, că asfaltarea acestui drum, care va duce la dezvoltarea turismului din zonă, se va face printr-un proiect european, ce urmează să fie depus, sperându-se materializarea lui pe parcursul următorilor 2 ani. „Pe viitor se intenţionează ca, prin intermediul unui proiect european finanţat prin Programul Operaţional Regional, să se realizeze asfaltarea şi lucrările adiacente necesare, pentru tot drumul DJ 125-DJ 125A. Şi suntem convinşi că şi acest deziderat va fi îndeplinit. Mulţumim încă o dată Consiliului Judeţean Harghita, mulţumim pentru cooperarea de care CJ Harghita s-a arătat interesată să o aibă cu noi şi, în special, domnului preşedinte Borboly Csaba pentru promptitudine şi celeritate în rezolvarea problemelor noastre”, a spus primarul oraşului.

Prezent la faţa locului, directorul general adjunct al Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Harghita, Adrian Chiorean, a explicat că primul pas a fost acesta, de începere a lucrărilor de întreţinere la drumul judeţean 125 şi ulterior se vor continua şi pe DJ 125A. În prima etapă au fost curăţate şanţurile existente, au fost săpate rigole de acostament, acolo unde a fost cazul, şi s-a început aşternea stratului de piatră spartă, care va avea 4,5 centimetri.

Adrian Chiorean a mai declarat că drumul este destinat circulaţiei maşinilor mici, cu o greutate de până la 3,5 tone, fiind instituită şi o restricţie în acest sens. Transportul de material lemnos din acea zonă va fi posibil în urma obţinerii unei autorizaţii speciale de transport, eliberate de Consiliul Judeţean. De asemenea, referitor la acest aspect, Adrian Chiorean a atras atenţia că rampele de încărcare primară a lemnului trebuie să fie amenajate în afara zonei drumului. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. E bine. Totul are un început. Succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.