Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vântul puternic a afectat circulaţia rutieră şi alimentarea cu energie electrică | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Vântul puternic a afectat circulaţia rutieră şi alimentarea cu energie electrică
Vântul puternic a afectat circulaţia rutieră şi alimentarea cu energie electrică

Vântul puternic a afectat circulaţia rutieră şi alimentarea cu energie electrică

Consiliul Judeţean vrea să doteze câteva servicii voluntare pentru a se putea interveni mai rapid în caz de doborâturi de copaci ori alte evenimente nedorite

Două drumuri închise şi fără curent electric în unele zone din judeţ au fost urmările vântului puternic de duminică. Ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), s-au arătat paşii care au fost parcurşi după ce în Harghita a fost anunţat codul portocaliu pentru vânt, lapoviţă şi ninsoare.

Duminică dimineaţă, în cadrul unei şedinţe extraordinare a CJSU, în acord cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai IPJ, s-a decis oprirea circulaţiei pe DN 12C, între Gheorgheni şi Bicaz, începând cu ora 12:30. Măsura a survenit după ce între Gheorgheni şi Lacu Roşu au fost doborâţi mai mulţi arbori, fiind lovite de copaci un TIR, dar şi o maşină a lucrătorilor de la Drumuri Naţionale.

Subprefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, spunea că al doilea drum, cel de la Gheorgheni spre Praid, prin Pasul Bucin (DN 13B) a fost închis la ora 13:30, motivul fiind acelaşi: copaci doborâţi de vânt. Acesta mai amintea faptul că duminică, echipele de intervenţie au lucrat până la lăsarea întunericului, moment în care s-a decis, de comun acord cu toţi factorii implicaţi, să se menţină oprirea circulaţiei până când nu se mai preconizează pericolul iminent de căderi de copaci.

Pe lângă circulaţia pe cele două drumuri naţionale, vântul puternic de duminică a afectat şi alimentarea cu energie electrică a unor localităţi, situaţia prelungindu-se şi ieri, copaci doborâţi de vânt căzând peste firele de înaltă tensiune. Şi aici, echipele de intervenţie au lucrat până târziu în noapte, acţionând în zona Lupeni şi Suseni; la Lacu Roşu au intervenit abia ieri, pentru că accesul în zonă era blocat.

Şeful ISU „Oltul” Harghita, col. Stelian Cimpoeşu, a arătat şi paşii care au fost urmaţi din momentul primirii înştiinţării de cod portocaliu. Avertizarea a fost recepţionată sâmbătă şi a intrat în vigoare duminică, la ora 10:00. „Prin sistemul pe care îl avem – continua acesta – am anunţat comitetul judeţean, comitetele locale, serviciile voluntare. Am dat mesajul, am cerut permanenţă la toate primăriile, după care am pus în stare de alertă structurile profesioniste (detaşamentele de pompieri) şi serviciile voluntare”. Referindu-se la intervenţie, acesta spunea că duminică aceasta s-a desfăşurat pe „două fronturi: pe Bucin a acţionat Detaşamentul Odorhei Secuiesc, sprijinit de Serviciul Voluntar de la Praid şi de cel de la Joseni. Pe partea cealaltă, dinspre Joseni, a intervenit şi Detaşamentul Gheorgheni”. Iar pe drumul spre Lacu Roşu a intervenit Detaşamentul Gheorgheni, sprijinit de Serviciul Voluntar de la Gheorgheni.

În tot acest timp, a mai spus şeful ISU „Oltul”, a fost ţinută permanent legătura cu reprezentanţii Drumurilor Naţionale, cu subprefectul judeţului şi cu cei de la Poliţia Rutieră.

Întârzieri la intervenţii din cauza procedurilor

Şi Consiliul Judeţean Harghita se va implica pentru ca în viitor intervenţiile în caz de doborâturi ori alte fenomene asemănătoare să se producă mai repede. S-a decis aprovizionarea cu echipament a câtorva pompieri voluntari, astfel că aceştia, fiind în zonă, vor putea acţiona mai repede. „Din partea CJ Harghita, în şedinţa următoare, vom aloca sume şi atunci sper ca prin pompierii voluntari să putem interveni cam într-o oră de la un eveniment nedorit”, spunea Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Borboly Csaba se arăta deranjat şi de clasica afirmaţie „autorităţile au fost luate prin surprindere de iarnă”, arătând faptul că atunci când achiziţiile durează şi 7 luni, nu prea mai ai ce să faci. „În situaţia în care bugetul judeţului este aprobat în martie, publicat în aprilie, nu cred că ne-a surprins iarna, ci sunt probleme care ar trebui să le semnalăm”, spunea Borboly Csaba în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Acesta a solicitat ajutorul Comitetului şi Prefecturii pentru a se urgenta rezolvarea contestaţiilor în cazul licitaţiei de deszăpezire pentru 14 loturi şi urmează ca zilele următoare CJ şi Prefectura Harghita să trimită o adresă comună către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Preşedintele CJ arăta faptul că la CNSC se află de peste o lună contestaţia privind licitaţia pe 14 loturi de drum din judeţ, dintr-un total de 21.

Referindu-se la intervenţiile pe drumurile judeţene, Borboly Csaba spunea că în cazul celor 14 loturi unde sunt contestaţii nesoluţionate au fost încheiate contracte de servicii unde se va interveni doar în caz de cod galben sau portocaliu. De asemenea, vorbitorul mai amintea faptul că din cauza legislaţiei şi a bugetului avut la dispoziţie, pe drumurile judeţene se va interveni, pe timp de iarnă, doar de două ori pe zi: dimineaţa, înainte de plecarea primului autobuz din localităţi, şi seara, înainte de sosirea ultimului autobuz în localităţi.

∗∗∗

Circulaţia pe cele două drumuri naţionale a fost redeschisă ieri, la ora 11:15.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.