Rezultatele finale privind alegerea Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Politic » Rezultatele finale privind alegerea Consiliului Judeţean Harghita
Rezultatele finale privind alegerea Consiliului Judeţean Harghita

Rezultatele finale privind alegerea Consiliului Judeţean Harghita

 Deşi are cele mai multe mandate, UDMR a pierdut majoritatea absolută, de două treimi

În urma alegerilor locale de duminică, Consiliul Judeţean (CJ) Harghita va fi format din 19 consilieri din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, patru de la Partidul Civic Maghiar (PCM), câte trei de la Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), iar doi de la Partidul Naţional Liberal (PNL), potrivit rezultatelor finale centralizate de Biroul Electoral Judeţean Harghita.

Astfel, cele mai multe mandate de consilieri judeţeni le are UDMR, însă Uniunea a pierdut majoritatea absolută, de două treimi, pe care a avut-o în mandatul trecut, când a avut 21 de membri în Consiliul Judeţean, dintr-un total de 31. De asemenea, partidele româneşti, PSD şi PNL, au obţinut în total cinci mandate de consilieri judeţeni, cu două mai multe decât în urmă cu patru ani.

La scrutinul de duminică pentru alegerea CJ Harghita au fost un număr de aproape 110.000 voturi valabil exprimate, iar 8.238 au fost voturi nule. Numărul total al alegătorilor prevăzuţi pe listele electorale din judeţ a fost de 271.611.

În urma votului de duminică pentru Consiliul Judeţean Harghita, în ordinea tipăririi pe buletinul de vot, PNL a obţinut 7.284 de voturi, PSD – 9.448, UDMR – 67.423, PPMT – 11.809, Partidul Civic Maghiar – 12.796. De asemenea, Partidul România Mare a obţinut 1.055 de voturi, însă nu a întrunit pragul electoral.

În prima etapă de stabilire a numărului de mandate, PSD şi PCM obţinuseră doi şi, respectiv, trei consilieri, iar în etapa a doua, la repartizarea mandatelor neatribuite în primă fază, au mai obţinut câte un mandat.

 Lista consilierilor judeţeni aleşi duminică

Astfel, pentru următorii patru ani, Consiliul Judeţean Harghita va avea următoarea componenţă: UDMR – Borboly Csaba (actualul preşedinte al CJ), Incze Csongor, Bende Sándor, Kolumbán Dávid, Becze István, Biró Barna-Botond, Barti Tihámer, Szentes Antal, Derzsi Zoltán, Ferencz-Salamon Alpár-László, Berde László, Portik Erzsébet-Edit, Lőrincz Csilla, Sebestyén Csaba-István, Koloysvári Tibor, Sándor György, Kassay Lajos-Péter, Dajka Tünde, Rátz István; PCM – Mezei János, Salamon Zoltán, Albert Mátyás, Csillag Petru; PSD – Dănuţ-Emanuel Petruţ, Mihai Becica, Dan-Ciprian Rugină; PPMT – Zakarias Zoltán, Kolcsár András, Nagy Pál; PNL – Ion Proca, Adrian-George Ciobanu. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.