O nouă piaţă agroalimentară în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Societate » O nouă piaţă agroalimentară în Miercurea-Ciuc
O nouă piaţă agroalimentară în Miercurea-Ciuc

O nouă piaţă agroalimentară în Miercurea-Ciuc

În ultima şedinţă ordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc, ce a avut loc vineri, 27 mai 2016, aşadar, înainte de alegerile locale din 5 iunie 2016, s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru investiţia „Piaţa agroalimentară nouă”. Lucrarea, aparţinând domeniului public al municipiului, este prevăzută în Lista de investiţii – la capitolul venituri proprii şi subvenţii, aprobată prin Hotărârea nr. 1/2016 a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2016, cu modificările şi completările ulterioare.

Scurtă întoarcere în timp

În anul 2013 a fost lansat un concurs de soluţii pentru „Prezentare concept general, desen de ansamblu, vizualizare 3D, amenajări exterioare pentru lucrarea PIAŢA AGROALIMENTARĂ NOUĂ”. Comisia, numită prin Dispoziţia primarului nr. 1374/08.10.2013, a stabilit câştigătorul concursului: SC PLANT STUDIO SRL.

Negocieri

Cu această firmă au avut loc negocieri şi s-a stabilit să elaboreze proiectul pentru piaţa agroalimentară nouă, fazele SF+PT+DE. În conformitate cu tema de proiectare, valoarea pentru construcţii montaj, s-a stabilit, nu va fi mai mare de 6,5 milioane lei fără TVA, la care se adaugă valoarea amenajărilor exterioare.

Prin recenta hotărâre, Consiliul a aprobat studiul de fezabilitate pentru investiţia „PIAŢA AGROALIMENTARĂ NOUĂ”, cu finanţare de la bugetul local.

Indicatori tehnico-economici

Valoarea estimată a lucrării este de 11,2 milioane lei (cu TVA inclus), sumă care în euro înseamnă 2,5 milioane. Pentru construcţii montaj valoarea estimată este de 8,3 milioane lei (cu TVA inclus), iar suma estimată pentru dotări este de 348.756 lei (cu TVA inclus).

Durata execuţiei: 16 luni, cu precizarea că investiţia este eşalonată pe doi ani.

Şi încă un amănunt: amplasamentul pentru noua piaţă este pe terenul viran vizavi de Dedeman, în spatele blocurilor ANL din acea zonă.

Investiţia cuprinde trei capitole mari

CONSTRUIRE PIATA AGRO-ALIMENTARA NOUA1) O platformă acoperită, curte şi piaţă – este vorba despre o construcţie eliptică acoperită şi curtea pavată neacoperită.

2) Bloc containere de bază – altfel spus, este vorba despre construcţia metalică de containere suprapuse, amplasate sub acoperişul eliptic general.

3) Bloc administrativ – spaţii de cazare, adică o construcţie metalică administrativă şi de cazare, amplasată sub acoperişul eliptic general.

Viceprimarul cu atribuţii de primar explică

În conferinţa de presă ce a urmat şedinţei ordinare am solicitat viceprimarului cu atribuţii de primar, Antal Attila, să precizeze, cu aproximaţie desigur: când vor începe lucrările la această importantă şi mult aşteptată investiţie?

„Pe baza acestui studiu – ne-a explicat d-l Antal – se poate contracta proiectul tehnic necesar pentru autorizarea construcţiei, pentru care avem un termen de 40 de zile, după aceea trebuie anunţată licitaţia şi trebuie să spun că dacă o comparăm cu celelalte lucrări de investiţii de această anvergură este posibil ca lucrarea propriu-zisă să înceapă doar anul viitor. Să nu uităm că anul acesta este unul mai dificil, am în vedere alegerile locale şi apoi cele parlamentare, să nu excludem multe alte chestiuni care pot interveni, deci după părerea mea construcţia nu va putea începe în acest an”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.