Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reportaj. Optimistă şi fără frică. Cum m-am vaccinat împotriva COVID-19, la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Reportaj. Optimistă şi fără frică. Cum m-am vaccinat împotriva COVID-19, la Topliţa
Reportaj. Optimistă şi fără frică. Cum m-am vaccinat împotriva COVID-19, la Topliţa

Reportaj. Optimistă şi fără frică. Cum m-am vaccinat împotriva COVID-19, la Topliţa

Fără prea multe emoţii şi plină de încredere. Aşa am primit, săptămâna aceasta, prima doză de vaccin împotriva COVID-19. Fiind jurnalist, am reuşit să mă programez în cadrul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare. Ca foarte mulţi alţi oameni, încă de la începutul pandemiei am visat la ziua aceasta, motiv pentru care m-am decis să vă iau cu mine în „călătoria vaccinării” şi să vă spun, pas cu pas, cum a decurs totul.

Miercuri, 3 martie, la ora 11:55 am intrat pe poarta internatului din curtea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Topliţa. Fusesem programată la 12:00 fix, însă am ajuns mai repede cu câteva minute, timp suficient pentru a observa organizarea exterioară a centrului de vaccinare. Mai ales că s-a deschis de mai puţin de două săptămâni. Intrarea se face pe o poartă dinspre strada Apelor, deci pacienţii care sunt programaţi la vaccinare nu se mai intersectează cu elevii colegiului, cum se întâmpla când centrul funcţiona în sala de sport. Am urcat nerăbdătoare cele câteva trepte şi am deschis uşa care dădea în sala principală. Acolo am fost întâmpinată de o doamnă care m-a rugat să-mi pun botoşeii de unică folosinţă. După ce mi s-a luat temperatura şi m-am dezinfectat, am fost invitată să mă aşez pe scaun. În sala de aşteptare mai era o singură doamnă. Nici nu am reuşit să mă familiarizez bine cu sala plină de scaune şi delimitatoare care asigurau crearea circuitelor că am fost chemată la registratură. Acolo mi s-a cerut buletinul şi am completat un formular prin care mi-am dat acceptul vaccinării cu serul de la Pfizer. Acesta utilizează tehnologia bazată pe ARN mesager, învăţând corpul uman să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul, având o eficacitate de aproximativ 95%.

Vaccinarea propriu-zisă

După triajul epidemiologic, care nu a fost nimic mai mult decât o conversaţie cu doctorul despre istoricul meu medical, a urmat ultima şi cea mai importantă etapă, respectiv: vaccinarea propriu-zisă. Cu mici emoţii, am intrat în camera pe a cărei uşă scria numele vaccinului care urma să mi se administreze. „Pentru fiecare tip de ser avem o încăpere separată”, îmi spune Rodica Vancu, asistenta care m-a întâmpinat.

Un lucru care m-a surprins de când am intrat în centru e că nu m-a izbit mirosul de medicamente atât de specific pentru unităţile medicale. Şi camera aceasta nu făcea excepţie. Mirosea a curat şi a nou, iar totul era atât de luminos încât uitai unde te afli, de fapt.

Mi-am lăsat geaca pe cuier şi m-am aşezat pe scaun. „Vă este teamă de ace, în general?”, m-a întrebat asistenta în timp ce pregătea seringa. Îi răspund că nu şi începe să-mi vorbească despre modul în care vor decurge lucrurile. „Vă vom administra prima doză din vaccinul Pfizer. E posibil să simţiţi o uşoară înţepătură, însă va dispărea dinainte să vă daţi seama”. Şi chiar aşa a fost. Fără să realizez, mi-a fost administrat serul şi mi-a fost lipit un mic plasture. Nu a durut deloc. Am simţit doar înţepătura acului în momentul în care mi-a străpuns pielea. Pentru următoarele minute am rămas în acelaşi loc, pe scaun, sub atenta supraveghere a asistentelor.

„Din ce am observat până acum, reacţiile adverse pe care ar putea să le dea vaccinul sunt moleşeală, febră sau durere locală. Însă depinde de la o persoană la alta. În cazul meu, de exemplu, am avut o durere locală după 10 ore de la administrarea serului. De aceea recomandăm un paracetamol după vaccin, preventiv”, spune Eva Straia, asistent medical.

Cu gândul la ce numeam cândva normalitate

În cele cincisprezece minute, un bărbat de 55 de ani a primit şi el prima doză din acelaşi vaccin. „Nu m-a durut deloc. Nu am simţit nimic, dar frica e problema mea. Îmi e frică de ace”, spune Ioan, care mărturiseşte că s-a vaccinat cu gândul să ne întoarcem la ceea ce numeam cândva normalitate. Nu se ascunde nici de faptul că ar vrea să plece în Anglia în perioada următoare şi, vaccinat împotriva COVID-19, i-ar fi mult mai uşor să intre în ţară. „Deja am pierdut nişte bilete de avion”, mai zice el.

„Da, frica e cel mai mare duşman. Îţi mai aminteşti de doamna pe care am vaccinat-o zilele trecute? După vaccin ne-a întrebat: pentru asta nu am dormit eu toată noaptea?”, povestesc cele două asistente între ele. Zâmbesc la auzul discuţiei şi îmi dau seama că timpul meu de aşteptare s-a scurs. Am primit adeverinţa de vaccinare şi, bineînţeles, cum am fost deja obişnuiţi în mass-media, m-am fotografiat cu aceasta. Acela a fost momentul în care nici măcar masca nu a mai putut să acopere zâmbetul larg pe care îl aveam pe faţă. Era oficial: primisem prima doză a vaccinului care luptă împotriva COVID-19.

Reacţii adverse

Cu adeverinţa în mână am ieşit din centrul de vaccinare pe o altă uşă astfel încât să nu mă intersectez cu cei care abia acum ajung. În prezent, în fiecare zi, la centrul din Topliţa se vaccinează 60-70 de persoane. Însă capacitatea maximă la care s-ar putea lucra dacă ar fi mai multe doze ar fi de 400 de persoane pe zi, spune Ciprian Rugină, coordonatorul centrului de vaccinare din oraş.

Dacă pe moment nu am avut nici o reacţie adversă, la vreo cinci ore de la administrarea primei doze de vaccin am început să simt o uşoară durere locală. Şi, dincolo de aceasta, pentru aproximativ 30 de minute am experimentat câteva stări de ameţeală însoţite de o tensiune arterială mai scăzută. Însă totul a fost de scurtă durată, cu o intensitate uşoară spre moderată. Aşa cum mi s-a recomandat, am luat un paracetamol şi plină de încredere aştept cea de-a doua doză, care se va administra la 21 de zile distanţă.

Până la mijlocul acestei săptămâni, în judeţul Harghita au fost utilizate peste 22.800 de doze de vaccin împotriva coronavirusului în cadrul ambelor etape de imunizare. Vorbim aici atât despre serul Pfizer sau Moderna, cât şi despre cel de la AstraZeneca. În total, la nivelul judeţului funcţionează 12 centre de vaccinare.

Mădălina MICU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.