Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Regula jocului o vor stabili comercianţii! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Regula jocului o vor stabili comercianţii!
Regula jocului o vor stabili comercianţii!

Regula jocului o vor stabili comercianţii!

 Aşa crede domnul Cristian Ţăran, preşedintele Cooperativei agricole „Obştea Sărmaşului”, sperând totuşi că se va înşela…

 

În prima zi a lui florar se împlineşte exact o lună de când în România, ca de altfel în tot spaţiul comunitar, a fost desfiinţată cota de lapte.

Această măsură, potrivit domnului Cristian Ţăran, preşedintele Cooperativei agricole „Obştea Sărmaşului”, a declanşat o puternică emoţie la nivel naţional concomitent cu creşterea importurilor la brânzeturi, respectiv caşcavaluri, şi, desigur, concomitent cu scăderea preţului pe litrul de lapte acordat fermierilor de către procesatori.

Tocmai din acest considerent, apreciază domnul Ţăran, e interesant de văzut dacă, într-un interval atât de scurt, a scăzut şi preţul produsului finit de pe rafturi, produs, se înţelege, pentru care cel ce l-a obţinut a plătit în ţară, inclusiv în Sărmaş, mult mai puţin decât, să zicem, în urmă cu un an.

E interesant, sigur că e interesant, dar şi eu, consumatorul, şi domnia sa, producătorul, am ajuns la concluzia că, pentru o imagine cât mai apropiată de realitate, ar trebui să vedem ce se va întâmpla începând cu 1 iunie a.c., atunci când va scădea şi taxa pe valoarea adăugată (TVA). Moment în care preţul lactatelor şi produselor lactate aflate pe raft ar trebui, în opinia preşedintelui Cooperativei agricole din Sărmaş, una bine cotată la nivel judeţean, să se reducă cu circa 25 de procente: 10 ca efect al diminuării preţului laptelui plătit fermierilor şi 15 ca efect al reducerii TVA de la 24 la 9 la sută. Cel puţin aşa arată calculele, în condiţiile în care suma achitată membrilor cooperatori din cooperativa despre care vorbesc s-a înjumătăţit şi m-aş mira foarte mult ca ei să fie singurii din Harghita aflaţi în această situaţie.

Dar şi eu, ca foarte mulţi alţi păţiţi ai vremurilor postdecembriste, mi-am pierdut încrederea în cei ce stabilesc politici agrare şi strategii de urmat, drept consecinţă susţin părerea domnului Ţăran, care, deşi îşi doreşte foarte mult ca realitatea să-l combată, continuă să creadă că „la început s-ar putea vorbi despre preţuri mai mici cu zece procente, după care, în scurt timp, se va ajunge de unde s-a pornit”.

Să vedem, poate că Guvernul îşi va impune punctul de vedere şi va recurge la soluţii dintre cele mai drastice, dacă controalele ce se vor face în magazine, anunţate fiind deja de premier, vor scoate la iveală faptul că scăderea TVA nu aduce nimic bun pentru producător, procesator şi consumator, demonstrându-se astfel că regula jocului e stabilită de comercianţi. Şi am în vedere controalele fluviu, făcute pe termen lung, şi nu acţiunile în forţă efectuate undeva la un butic, într-o zi de vineri, când, se spune, sunt trei ceasuri rele…

Cum însă până la 1 iunie, ultima dată oficială anunţată recent, mai avem de numărat ceva zile în calendar, am să vă mai spun că „Obştea Sărmaşului” are peste 600 de membri cooperatori, că livrează zilnic mai bine de 10.000 litri de lapte şi că tancul de răcire existent la centrul de colectare poate depozita în el 18.000 litri.

Rugat să dea un pronostic privind evoluţia efectivelor de bovine, dincolo de anul în curs, domnul Cristian Ţăran a anticipat o scădere considerabilă a numărului de animale existent acum, pe motivul că a fost diminuat preţul pe litrul de lapte materie primă şi preţul pe kilogramul de carne în viu; pentru că a dispărut subvenţia pe vaca de lapte din zona defavorizată şi pentru că ajutorul naţional tranzitoriu, acordat întru susţinerea sectorului zootehnic, a fost calculat de aşa manieră încât nimeni nu mai înţelege nimic. De ce?! Pur şi simplu pentru că, arăta preşedintele „Obştii Sărmaşului”, judecata a pornit de la efectivul existent în 31 decembrie 2013, toate patrupedele înregistrate atunci în grupa bovinelor urmând a primi, până în 2018, 503 lei/animal, chiar dacă ulterior, din cinci vaci de lapte să spunem, în adăpostului fermierului a mai rămas doar o viţică.

Nu acelaşi lucru este însă valabil şi pentru gospodarii care şi-au sporit efectivele, întrucât ei vor trebui să aştepte să primească ceva abia după 2018, termen până la care nu beneficiază de nici un leu din ajutorul naţional tranzitoriu.

Ce a fost în capul persoanei care a gândit lucrurile în acest mod, mie îmi este foarte greu să înţeleg, dar nu îmi este deloc greu să înţeleg că, potrivit actualelor prevederi, pronosticul domnului Ţăran s-ar putea adeveri.

Spre a nu mă lăsa însă pradă emoţiilor, aşa cum s-au lăsat atâţia oameni când au auzit că va dispărea cota de lapte, voi bate în lemn, voi spune Doamne fereşte!, şi voi aştepta cu răbdare decizii înţelepte din partea celor aflaţi la putere…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.