Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Redobândirea de către Borsec a statutului de staţiune de interes naţional a fost salutată şi primită cu bucurie de autorităţile locale şi judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Economic » Redobândirea de către Borsec a statutului de staţiune de interes naţional a fost salutată şi primită cu bucurie de autorităţile locale şi judeţene
Redobândirea de către Borsec a statutului de staţiune de interes naţional a fost salutată şi primită cu bucurie de autorităţile locale şi judeţene

Redobândirea de către Borsec a statutului de staţiune de interes naţional a fost salutată şi primită cu bucurie de autorităţile locale şi judeţene

Intenţia autorităţilor locale: să inaugureze în luna decembrie centrul balnear, cu o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane pe zi

Primarul din Borsec, Mik József, a declarat că a fost foarte bucuros atunci când a primit vestea că localitatea pe care o conduce a primit, prin hotărâre de Guvern, statutul de staţiune de interes naţional şi că, astfel, îi va creşte prestigiul.

Mik József a explicat că, în anul 2001, atunci când s-a închis baza de tratament din oraş, Borsec şi-a pierdut atât statutul de staţiune de interes naţional, cât şi statutul de staţiune balneoclimaterică, întrucât a scăzut capacitatea de cazare sub 500 de locuri. Situaţia a început să se îmbunătăţească după 2010, când s-a construit pârtia de schi, care a dus la apariţia mai multor hoteluri şi pensiuni şi la creşterea numărului locurilor de cazare.

Acesta a mai menţionat că a început demersurile ca Borsec să obţină statutul de staţiune climatică, ceea ar permite accesarea de fonduri naţionale şi europene.

Potrivit sursei citate, Borsecul va putea să-şi redobândească şi statutul de staţiune balneoclimaterică după finalizarea centrului balnear din localitate.

Construcţia centrului balnear din Borsec a început în 2011, cea mai mare parte a finanţării fiind asigurată de Ministerul Dezvoltării Regionale de la acea vreme, care a alocat 13,5 milioane de lei, investiţia fiind susţinută şi cu bani din bugetul local şi cel judeţean.

În perioada respectivă, după aproape un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, s-a sistat orice finanţare de la bugetul de stat, iar autorităţile locale şi judeţene au căutat permanent soluţii pentru ca acest centru să poată fi finalizat. Aşa s-a ajuns la contractarea unui credit, investiţia fiind susţinută şi de Consiliul Judeţean Harghita. Anul trecut, Borsecul a primit fonduri pentru finalizarea construcţiei de la Autoritatea Naţională de Turism, iar în acest an se vor aloca fonduri şi de la Ministerul Turismului, intenţia autorităţilor locale fiind să inaugureze în luna decembrie centrul balnear, cu o capacitate de aproximativ 1.000 de persoane pe zi.

Redobândirea statutului de staţiune de interes naţional a fost salutată şi de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, care a susţinut permanent finalizarea construirii centrului balnear şi care consideră că acesta este un vis împlinit al comunităţii. Borboly Csaba şi-a exprimat speranţa că staţiunea va primi susţinere mai amplă din partea Guvernului, întrucât Borsecul aduce faimă nu doar acestei zone, ci întregii ţări.

„Este un vis împlinit al comunităţii oraşului Borsec, în frunte cu domnul primar Mik József. Se vede că şi cei mici au şansă, dacă sunt uniţi şi luptă pentru un obiectiv comun, iar cei din Borsec aşa au reuşit. Întotdeauna am spus că staţiunea Borsec poate să fie un pol de creştere pentru zona nordică a judeţului Harghita, dar totodată aduce renume şi posibilităţi atât pentru întreg judeţul, cât şi pentru întreaga zonă secuiască. Sper că Guvernul actual ne va fi partener astfel încât să putem colabora cu oraşul Borsec pentru finalizarea centrului balnear şi wellness. Consiliul Judeţean a susţinut toate iniţiativele oraşului şi am reuşit să punem la punct foarte multe lucruri, iar acum este şi rândul Guvernului pentru o susţinere mult mai amplă, fiindcă staţiunea Borsec aduce faimă României”, a declarat Borboly Csaba.

În context, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a spus că redobândirea statutului de staţiune de interes naţional de către oraşul Borsec este un motiv de mândrie şi şi-a exprimat speranţa că finalizarea centrului balnear va atrage în zonă turişti din ţară şi străinătate.

„Faptul că oraşul Borsec a redevenit staţiune de interes naţional nu poate decât să ne creeze un sentiment de mândrie. Această staţiune nu a beneficiat ani de-a rândul de alocări bugetare, însă situaţia se va schimba şi există posibilitatea dezvoltării economice şi sociale a unui oraş emblematic al judeţului Harghita. Mai mult decât atât, redobândirea calităţii de staţiune de interes naţional va crea şi premisa dezvoltării turismului, în special a celui balneoclimateric, într-o zonă cu un real potenţial în acest sens. Ceea ce este de remarcat este faptul că centrul balnear a beneficiat şi beneficiază de sprijin financiar pentru a fi finalizat în perioada următoare, astfel încât să ofere servicii de cea mai bună calitate turiştilor din ţară şi din străinătate”, a precizat prefectul Adrian Jean Andrei.

Borsec este una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din România, a cărei construcţie a început în secolul al XVIII-lea. Apele de aici sunt cunoscute pentru efectul lor terapeutic încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea.

LIA MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.