Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reacţii ale liderilor UDMR din judeţ la închiderea urnelor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Reacţii ale liderilor UDMR din judeţ la închiderea urnelor
Reacţii ale liderilor UDMR din judeţ la închiderea urnelor

Reacţii ale liderilor UDMR din judeţ la închiderea urnelor

 Pentru turul II, „cu siguranţă nu vom decide cu inima, trebuie să decidem cu mintea şi pragmatic”

 Încep negocierile pentru susţinerea unui candidat în turul II

 

Trei din liderii UDMR din judeţul Harghita s-au arătat mulţumiţi de prezenţa la vot a membrilor comunităţii, precum şi de rezultatul obţinut de candidatul Uniunii, Kelemen Hunor. Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, deputatul de Harghita Korodi Attila, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, şi senatorul Tánczos Barna au aşteptat închiderea urnelor şi rezultatele votului la sediul Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR din municipiul Miercurea-Ciuc.

Toţi trei au apreciat că rezultatele obţinute de Kelemen Hunor dovedesc încă o dată că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) este singura formaţiune politică care reprezintă comunitatea etnicilor maghiari. Ţinând cont că la acest scrutin a fost şi o competiţie internă, un alt partid al etnicilor maghiari având un candidat – Szilágyi Zsolt din partea PPMT – însă scorul mic obţinut de acesta demonstrează aceste afirmaţii.

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat, duminică seara, după închiderea urnelor, că maghiarii au ieşit normal la vot „(…) în condiţiile în care mesajul a fost mult mai complicat de transmis din cauza unui contracandidat din partea PPMT, care, neavând şansă, a bulversat coagularea unei poziţii compacte”. „Rezultatul acestei mobilizări, în condiţiile în care fiecare membru al comunităţii maghiare ştie că votul dat este unul teoretic, pentru a demonstra că existăm în România, a fost foarte bun”. Acesta a explicat că de această dată nu s-a vorbit de obţinerea procentului de 5%, ci pur şi simplu a fost un vot de simpatie, fără presiunea efectivă a reprezentării în Parlamentul României sau cel European.

În legătură cu turul II, deputatul UDMR a spus că cel puţin în următoarele zile, până joi, vor fi consultări permanente în cadrul Uniunii, dar şi cu cei doi candidaţi rămaşi în cursa electorală, pentru a se vedea pe cine vor susţine în 16 noiembrie. Însă opţiunile sunt „destul de complicate”. „Noi începem de mâine (n.n. – consultările) în interiorul partidului. Este convocat pentru joi Consiliul Permanent al UDMR, cât şi Preşedinţia Uniunii şi acolo se va lua (n.n. – o decizie). Sunt convins că până atunci vor fi şi şedinţe ale organizaţiilor teritoriale şi de acolo se va coagula o poziţie. Şi eu cred că poziţia va fi una fermă, fără echivoc”, a spus Korodi Attila.

 

 Când şi celelalte judeţe, unde prezenţa a fost foarte ridicată, s-ar lăsa de acele practici de a cumpăra voturi, atunci cred că s-ar instaura adevărata democraţie în această ţară

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a apreciat că prezenţa la vot în judeţ în primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost „extraordinară”, „ştiind faptul că nu avem şanse”. Borboly Csaba, care este şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, a arătat că „pentru această campanie electorală am folosit câteva sute de lei”. „Deci nu a fost o campanie cu pungi, plase, bani, cum s-a văzut în alte părţi ale ţării. Aici oamenii au mers din consimţământ şi cred că aceasta este calea democraţiei. Când şi celelalte judeţe, unde prezenţa a fost foarte ridicată, s-ar lăsa de acele practici de a cumpăra voturi, atunci cred că s-ar instaura adevărata democraţie în această ţară”, a spus preşedintele CJ.

De asemenea, în legătură cu opţiunea pentru turul II al alegerilor prezidenţiale, acesta a afirmat că „trebuie să fim foarte lucizi şi să vedem cine, cum ar dori să colaboreze în următorii 10 ani cu minoritatea maghiară din România. Şi ţinând cont de cele propuse, cele angajate şi de seriozitatea candidaţilor, ar trebui să luăm o decizie”.

Borboly Csaba a mai spus că după aceste alegeri PPMT va vedea adevărata susţinere pe care o are, însă la fel vor vedea şi oamenii care îl susţin, concluzionând că „va fi şi acesta un capitol de istorie. O istorie a maghiarimii din România, peste care se va trece”.

 

 Nu există candidat care să dea poruncă celor care l-au votat şi toate voturile să se transfere către cel recomandat

Senatorul Tánczos Barna a apreciat la rândul său că rezultatul obţinut de Kelemen Hunor la nivel naţional este bun şi „este o dovadă a faptului că cele două principii – principiul autonomiei culturale şi principiul autonomiei teritoriale – au susţinere puternică, largă în rândul comunităţii maghiare”.

Tánczos Barna a spus că în turul II al alegerilor prezidenţiale etnicii maghiari „nu vor vota cu inima”, ci pragmatic. „Urmează două săptămâni complicate pentru UDMR. Este o decizie destul de complicată în ceea ce priveşte susţinerea d-lui Victor Ponta sau a d-lui Klaus Iohannis în turul doi. Decizia se va lua în trei-patru zile de către forurile de conducere ale Uniunii. Ce pot să afirm acum este că va trebui să luăm o decizie pragmatică, care să asigure UDMR un parcurs şi un statut satisfăcător pentru următorii doi ani în Parlament şi în Guvern, astfel încât proiectele noastre să aibă susţinere şi ca vot în Parlament şi ca decizii în Executiv. (…) După decizia de joi, probabil, pe care o va lua UDMR, vom spune care este opţiunea noastră pragmatică pentru turul doi. Cu siguranţă nu vom decide cu inima, trebuie să decidem cu mintea şi pragmatic”, a afirmat acesta. De asemenea, senatorul a explicat că în campania electorală nu a auzit „nici un cuvânt” cu privire la politica drepturilor minorităţilor naţionale din România nici de la Klaus Iohannis şi nici de la Victor Ponta. Klaus Iohannis „nu are absolut nici o viziune cu privire la aceste aspecte sau cel puţin nu a vorbit despre ele. Nu că d-l Victor Ponta ar fi vorbit foarte mult în această campanie electorală de minoritatea maghiară. Se pare că amândoi s-au ferit de această temă, în mod pragmatic şi calculat probabil”.

Tánczos Barna a mai amintit că, după cum s-a văzut la ultimele alegeri, „nici în rândul minorităţii maghiare şi nici în cadrul susţinătorilor unui candidat sau ai altuia nu se pot îndruma cu o baghetă magică voturile din stânga în dreapta”. „Nu există candidat care să dea poruncă celor care l-au votat şi toate voturile să se transfere de la Tăriceanu la Ponta sau de la Meleşcanu la Iohannis sau de la Macovei la nu ştiu cine. (…) În turul II, foarte mulţi vor alege o variantă mai puţin proastă decât cealaltă. Este posibil ca şi în cazul votanţilor UDMR să existe foarte mulţi care vor gândi aşa”, a conchis senatorul.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.