Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După 15 noiembrie… | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Sănătate » După 15 noiembrie…

După 15 noiembrie…

 Deşi studiile de specialitate şi experienţa unor ţări europene arată că cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei este vaccinarea, tot mai mulţi cetăţeni români refuză această soluţie

 

Deşi în memoria mea rămăsese fixată ca dată de debut a vaccinării antigripale ziua de 1 noiembrie, iată că potrivit ultimelor informaţii furnizate de Ministerul Sănătăţii, sezonul de vaccinare 2014-2015 va începe în 15 noiembrie a.c., moment până la care primele 500.000 de doze vor trebuie să ajungă la medicii de familie şi spitale, urmând ca ulterior numărul lor să fie suplimentat undeva către 3 milioane, în funcţie de cerere.

Reamintesc aici faptul că, şi în această campanie, vaccinul este oferit gratuit cetăţenilor aflaţi într-una din categoriile de risc, ceilalţi având posibilitatea de a şi-l achiziţiona contra-cost din farmacii.

Încercând să îmi clarific unele lucruri, dar să şi aflu ce demersuri s-au făcut de către Direcţia de Sănătate Publică Harghita pentru ca numărul dozelor solicitate să satisfacă cererea, nu mică mi-a fost mirarea când mi s-a spus că acest număr e sub nivelul celui din urmă cu un an, pentru că şi aici, ca de altfel în întreaga ţară, medicii de familie se confruntă tot mai des cu refuzul oamenilor de a se vaccina, dovadă că şi în sezonul anterior au rămas suficient de multe vaccinuri neutilizate.

În ideea de a schimba situaţia, specialiştii din teritoriu le recomandă celor aflaţi într-o categorie de risc, cum ar fi de pildă gravidele, vârstnicii peste 65 de ani, persoanele cu patologii grave cardiace sau hepatice ş.a.m.d., să se prezinte la medicul de familie şi să solicite administrarea vaccinului, ştiut şi verificat fiind, prin studii şi prin experienţa oferită de unele ţări precum Olanda ori Marea Britanie, unde se vaccinează 82, respectiv 78 la sută din populaţie, că una dintre cele mai sigure soluţii de prevenire a bolii este chiar vaccinarea.

Acum, că această acţiune de imunizare va începe exact în 15 noiembrie sau în altă zi plasată în calendar ceva mai către finele lunii, rămâne de văzut, cert e că, potrivit afirmaţiilor şefului Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, Victor Olsavszky, la noi campania debutează cam cu o lună mai târziu decât în celelalte state europene. Şi pentru că aşa se întâmplă de vreo zece ani în şir, rata de vaccinare împotriva gripei a tot scăzut, dovadă că, în sezonul 2013-2014, s-au vaccinat doar 4,2 la sută dintre cetăţeni, în condiţiile în care OMS recomandă vaccinarea a minimum 15 la sută din totalul populaţiei. Important e, după cum tot domnia sa spunea, ca oamenii să se vaccineze, pentru că, în opinia sa, elaborată în baza unor studii efectuate de-a lungul anilor, în ţara noastră „valul mare de gripă apare cam prin ianuarie” şi, ca atare, administrarea vaccinului pe parcursul lunii noiembrie se înscrie în grafic.

Având în vedere faptul că vaccinarea antigripală este o soluţie verificată, la rândul lor reprezentanţii Ministerului Sănătăţii lansează către populaţie în general şi către populaţia aflată la zona de risc în special, apelul de a se vaccina împotriva gripei, mai ales că la acest nivel există garanţia că numărul dozelor ce pot fi achiziţionate pentru actualul sezon este de 3 milioane.

Cât priveşte persoanele din afara grupelor la care am făcut referire, ele îşi pot procura vaccinul antigripal, după cum arătam şi mai devreme, din farmaciile în care există sau poate fi comandat, la un preţ cuprins, de la caz la caz, între 20 şi 30 de lei/doză. Verificaţi şi dumneavoastră, după ce v-aţi sfătuit în prealabil cu medicul de familie care vă va spune dacă vă este sau nu recomandat un vaccin antigripal, şi, dacă nu intră în discuţie nici o restricţie de ordin medical, atunci cumpăraţi-l! Puteţi scăpa astfel de gripă sau de complicaţiile ce pot apărea pe seama ei…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.