Reacție a ministrului Educației după tragedia de la Odorheiu Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Reacție a ministrului Educației după tragedia de la Odorheiu Secuiesc
Reacție a ministrului Educației după tragedia de la Odorheiu Secuiesc

Reacție a ministrului Educației după tragedia de la Odorheiu Secuiesc

  • „Este foarte greu de exprimat toată durerea, toată revolta pe care o simțim și noi și sunt absolut convinsă că o simt cei din comunitatea școlară, familiile și cunoscuții”

Încă de luni, la puțin timp după ce s-a produs tragedia de la Odorheiu Secuiesc, Ligia Deca, ministra Educației, a declarat, în Parlament, citată de g4media.ro: „În primul rând aş vrea să transmit un mesaj, şi anume acela că aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple.

(…) Manifest toată empatia pentru familii, pentru comunitatea şcolară şi vă promit că Ministerul Educaţiei va face tot ceea ce ţine de instituţie pentru ca să primească ajutorul de care vor avea nevoie în zilele următoare”.

„Avem nevoie de o consolidare a infrastructurii educaţionale, nevoie pe care am constatat-o şi cu alte ocazii. De aceea am avut o serie de programe, Ministerul Dezvoltării are o serie de programe prin care autorităţile publice locale pot aplica pentru clădirile cu scop educaţional aflate în risc seismic 1 sau 2, pentru a începe imediat lucrările de reabilitare. De asemenea, a fost modificată legislaţia pentru că se face o evaluare mai rapidă de către cei care administrează clădirile, tocmai în ideea de a preîntâmpina astfel de situaţii. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple”.

„Sunt alături de familiile celor răniți și vom face tot ceea ce ține de noi pentru a afla care sunt cauzele, a preveni astfel de incidente și a sancționa pe toți cei care este necesar să fie sancționați”

Ulterior, aceasta a mai dat o declarație, citată de antena3.ro, în care preciza că a fost în contact cu Inspectoratul Școlar și Prefectura și că în cursul zilei de astăzi vor avea loc consultări extinse cu reprezentanții instituțiilor implicate.

„Imediat după ce știrea a ajuns în spațiul public, am convocat un grup care să adreseze situația de criză în Ministerul Educației. Am decis să trimitem doi secretari de stat încă din această seară (luni seara – n.n.). Am luat legătura cu Inspectoratul Școlar și Prefectura.

Mâine (marți – n.n.) vom lărgi consultările cu ceilalți reprezentanți ai instituțiilor implicate. Am ținut legătura în mod continuu pentru a afla starea celor care au fost prinși sub dărâmături.

Ne-am interesat ce se întâmplă cu elevii care, după prăbușirea tavanului, nu au mai avut un loc unde să stea. Ei au fost preluați de familiile lor.

În mare parte, cei care la ora 8:00 nu erau încă preluați au fost relocați într-o altă unitate de clasare. Urmau să fie preluați până la sfârșitul acestei zile (luni – n.n.).

Este foarte greu de exprimat toată durerea, toată revolta pe care o simțim și noi și sunt absolut convinsă că o simt cei din comunitatea școlară, familiile și cunoscuții.

Ne exprimăm condoleanțele pentru decesul elevului de clasa a 12-a care, din păcate, nu a mai putut fi salvat, în ciuda eforturilor salvatorilor.

Sunt alături de familiile celor răniți și vom face tot ceea ce ține de noi pentru a afla care sunt cauzele, a preveni astfel de incidente și a sancționa pe toți cei care este necesar să fie sancționați.

Nu putem permite ca orice clădire în care se află copii, fie spațiul educațional sau spațiu de cazare sau altfel de spațiu, să mai aibă parte de astfel de incidente și am mare încredere că vom putea împreună să prevenim acest lucru pe viitor.

(…) Avem nevoie ca toate clădirile mai vechi de un anumit număr de ani să fie expertizate și trebuie să aflăm ce s-a întâmplat acolo”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.