Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Reabilitarea reţelei stradale în Borsec prin fonduri nerambursabile Regio derulate de ADR Centru | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Reabilitarea reţelei stradale în Borsec prin fonduri nerambursabile Regio derulate de ADR Centru
Reabilitarea reţelei stradale în Borsec prin fonduri nerambursabile Regio derulate de ADR Centru

Reabilitarea reţelei stradale în Borsec prin fonduri nerambursabile Regio derulate de ADR Centru

După ce în urmă cu aproape 9 luni a fost semnat contractul de finanţare pentru un prim lot de străzi din Borsec, la sediul ADR Centru din Alba Iulia a fost semnat şi cel de-al doilea proiect care obţine fonduri nerambursabile pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei stradale din această staţiune. Contractul, în valoare totală de circa 11,5 milioane lei, a fost semnat de către primarul Mik József şi de către Simion Creţu, director general ADR Centru. Finanţarea este asigurată prin Domeniul Major de Intervenţie 5.2, ce susţine investiţiile în infrastructura turistică, prin programul gestionat la nivelul Regiunii Centru de către ADR Centru, prin care mai sunt finanţate alte 24 de cereri de finanţare, în toate judeţele regiunii.

Proiectul, având titlul complet „Îmbunătăţirea accesibilităţii în staţiunea turistică Borsec” are valoarea totală de peste 11,49 milioane lei, din care circa 11,21 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, solicitate de către beneficiarul proiectului, care va avea o contribuţie de peste 228 mii lei la valoarea eligibilă a cererii de finanţare. Diferenţa dintre valoarea totală şi suma cheltuielilor eligibile reprezintă contribuţia beneficiarului la cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Primăria din Borsec estimează că durata investiţiei va fi de 18 luni. Prin acest nou proiect, din fondurile solicitate, se vor reabilita circa 6,6 km de artere de circulaţie situate pe 16 străzi. Practic, lucrările vor viza asfaltarea străzilor – sau pavarea acestora cu piatră cubică, precum şi reabilitarea trotuarelor, a şanţurilor şi a rigolelor.

D-l primar Mik József afirma, cu această ocazie: „Ni s-a împlinit jumătate din vis: turiştii vor găsi drumuri 100% reconstruite, care duc direct la obiective, iar staţiunea turistică va avea imaginea şi infrastructura perfecte. Cealaltă parte a visului este terminarea construcţiei centrului de tratament şi wellness, care e 60% gata, şi va deservi 1000 persoane/zi, fiind probabil unul din cele mai frumoase centre balneare din Europa. Proiectul s-a început cu finanţare de la Guvern, dar după schimbările din 2012 s-a sistat finanţarea şi se continuă cu ajutorul Consiliului Judeţean Harghita, însă mai este nevoie de circa 3 milioane de euro pentru finalizare”.

Fireşte, proiectul este necesar atât pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale celor peste 2.800 locuitori ai oraşului, cât şi pentru cei circa 4.000 de turişti care vizitează anual Borsecul.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.