Reabilitarea drumului judeţean care traversează satul Livezi – o problemă nerezolvată care trenează de aproximativ un deceniu | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Societate » Reabilitarea drumului judeţean care traversează satul Livezi – o problemă nerezolvată care trenează de aproximativ un deceniu
Reabilitarea drumului judeţean care traversează satul Livezi – o problemă nerezolvată care trenează de aproximativ un deceniu

Reabilitarea drumului judeţean care traversează satul Livezi – o problemă nerezolvată care trenează de aproximativ un deceniu

  • Dobos László, viceprimarul comunei Mihăileni: „Faceţi ceva, cumva, trebuie să căutaţi o soluţie cum să faceţi drumul acesta de un kilometru. (…) Vin mulţi turişti aici, pentru podul de la Caracău, trebuie să facem ceva!”

Prezent în comuna Mihăileni sâmbătă, între altele pentru inaugurarea unei Remize de Pompieri, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a făcut apel la consilierii judeţeni să iniţieze demersurile necesare pentru demararea lucrărilor de reparaţii pe DJ 124 – porţiunea de un kilometru de drum între Nădejdea şi Livezi, ajunsă într-o stare de degradare foarte avansată.

„Să facem dreptate pentru Livezi! Obiectivul nostru este ca fiecare comunitate, indiferent cât de mică, să fie sprijinită în demersurile sale de dezvoltare”, arăta sâmbătă preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

„Comunitatea din Livezi are toate atuurile pentru dezvoltare, atât din punct de vedere al turismului activ şi rural, cât şi al agriculturii. Are nevoie doar de un kilometru de drum. Lucrările de reparaţii au fost între proiectele Consiliului Judeţean Harghita între 2016-2020, însă vicepreşedintele însărcinat nu a reuşit să le finalizeze. Invit toţi consilierii judeţeni, indiferent de culoarea politică, să facă un efort, să depună un proiect de hotărâre pentru reparaţiile la acest segment de drum, să facem o contribuţie care financiar nu reprezintă un efort mare, însă pentru comunitatea din Livezi, dar şi pentru dezvoltarea judeţului Harghita este extrem de importantă. Eu aşa văd că ar trebui să facem, să ne unim forţele”, a continuat şeful administraţiei publice judeţene.

Practic, preşedintele consiliului judeţean le solicită consilierilor judeţeni să emită un proiect de hotărâre pentru includerea reabilitării porţiunii de drum de un kilometru în programul de investiţii de anul viitor, căci mai devreme nu se poate, şi să desemneze un responsabil pentru realizarea şi ducerea la îndeplinire a acestei lucrări, care să semneze în mod valabil toate documentaţiile, începând de la atribuirea lucrării la licitaţie şi până la finalizarea şi recepţia acesteia.

Dar pentru asta este nevoie ca aparatul de specialitate al CJ Harghita să pună la dispoziţia consilierilor situaţia clară a drumului judeţean: dacă a fost elaborat studiul de fezabilitate pentru porţiunea în cauză, dacă există proiect tehnic, dacă s-a emis certificatul de urbanism şi multe alte informaţii cu privire la situaţia actuală a drumului.

Cel mai probabil, toate acestea vor face obiectul unei discuţii la proxima şedinţă a Consiliului Judeţean Harghita.

De-a lungul unui deceniu s-a erodat puternic nu numai porţiunea de drum judeţean cu pricina, dar şi încrederea localnicilor în promisiunile fără finalitate ale autorităţilor. Mulţi dintre locuitorii din Livezi sunt nevoiţi să facă naveta la Miercurea-Ciuc sau mai departe, către şi dinspre locurile de muncă, să ajungă la medic, să îşi reînnoiască buletinul de pildă sau să îşi rezolve problemele „la oraş”. Şi ei au copii care trebuie să ajungă la şcoală.

„Clar, trebuie să se ia măsuri şi să se găsească soluţii pentru rezolvarea acestei probleme. DJ 124 este un drum important, care leagă această mică comunitate – un cap de linie – de restul judeţului. Nu putem lăsa situaţia aşa. Apreciem foarte mult că în consiliul judeţean s-a manifestat deschidere pentru investiţii în zonă, că în mandatele trecute s-a investit în Căminul Cultural, că primăria (Mihăileni – n.a.) a lucrat foarte bine pe partea de extindere a reţelei de apă-canalizare. E important ca această localitate să aibă în continuare viaţă, să beneficieze de sprijin, pentru că din punct de vedere turistic are un potenţial enorm, fiind o localitate importantă şi din punct de vedere agro-zootehnic”, a declarat consilierul liberal Teodor Dobrean, un susţinător al cauzei livezenilor, care a adus în atenţia Consiliului Judeţean Harghita în repetate rânduri necesitatea reabilitării porţiunii DJ 124 de la ieşirea din Nădejdea şi până la Livezi.

Dr. Lucian Conţiu, consilier judeţean social-democrat, a apreciat că reabilitarea acestei porţiuni de drum trebuie să fie asumată de către toţi consilierii judeţeni, precizând că şi locuitorii satului Livezi, asemenea celor din restul judeţului, sunt plătitori de taxe şi impozite şi merită în egală măsură condiţii decente de trai.

„Livezi cred că este localitatea cu majoritate românească cea mai apropiată de Miercurea-Ciuc. Ştim problemele de aici, lucrăm pentru ele, în fiecare lună la una dintre şedinţe există intervenţii în sensul rezolvării problemei drumului. Ştiu că aceasta este cea mai importantă problemă, ştiu că dl preşedinte al consiliului judeţean a făcut o promisiune: ca acest drum să fie reabilitat. S-au făcut lucrări de plombare, de asfaltare, dar mi se par insuficiente. Nu putem să ne lăudăm cu plombatul unui drum, atâta vreme cât un kilometru este praf. Ne doare, mă doare personal şi cred că dacă am reuşi să realizăm acest lucru, să reabilităm acest kilometru de drum, ar fi o realizare. După patru ani de mandat, am putea să-l închidem cu fruntea sus, că măcar anumite lucruri, care n-ar trebui în 2022 să existe, le-am putut face. Acest drum trebuie să fie asumat de către toţi consilierii judeţeni. Sunt convins că există o soluţie legală pentru rezolvarea reabilitării acestei porţiuni de drum. Locuitorii Liveziului sunt plătitori de taxe şi ca şi restul oamenilor din Harghita merită condiţii decente de trai. Sprijinul meu îl aveţi!”, a afirmat dr. Lucian Conţiu.

Concluzia îi aparţine viceprimarului comunei Mihăileni, Dobos László.

„Noi atâta aşteptăm şi cerem de la consiliul judeţean, să faceţi ceva, cumva, trebuie să căutaţi o soluţie cum să faceţi drumul acesta de un kilometru. În fiecare an se face întreţinerea de primăvară şi de toamnă, dar nu ţine, trebuie făcut ca lumea. Şi problema este că vin şi mulţi turişti aici, pentru podul (Viaductul – n.a.) de la Caracău şi trebuie să facem ceva”, a lămurit reprezentantul comunei Mihăileni.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.