Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rată scăzută de vaccinare în mediul rural; în comuna Lunca de Jos este sub 5% | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Rată scăzută de vaccinare în mediul rural; în comuna Lunca de Jos este sub 5%
Rată scăzută de vaccinare în mediul rural; în comuna Lunca de Jos este sub 5%

Rată scăzută de vaccinare în mediul rural; în comuna Lunca de Jos este sub 5%

  • În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, dacă procesul de vaccinare ar fi descentralizat, administraţia publică judeţeană ar găsi soluţii pentru creşterea ratei de vaccinare în rândul populaţiei judeţului

Specialiştii în Sănătate Publică şi medicii sunt îngrijoraţi de interesul scăzut pentru vaccinare al harghitenilor din mediul rural. În ciuda statisticilor actualizate săptămânal de Direcţia de Sănătate Publică Harghita puse la dispoziţia primarilor din judeţ, cuprinzând numărul persoanelor vaccinate din fiecare localitate, alături de alte informaţii privind numărul persoanelor care au primit prima doză şi, după caz, cea de-a doua doză de vaccin, numărul celor care s-au vaccinat în cadrul campaniei mobile şi recomandări cu privire la creşterea ratei de vaccinare, interesul locuitorilor din comune şi sate rămâne scăzut.

„Am făcut tot ce am putut, mergem din comună în comună, stăm de vorbă cu primarii, fără rezultate notabile”, ne spune dr. Tar Gyӧngyi, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

La mai bine de un an de la debutul pandemiei, rata de vaccinare în mediul rural continuă să fie „nesatisfăcătoare”. Potrivit celor mai recente date care ne-au fost puse la dispoziţie de conducerea DSP Harghita, cele mai puţine persoane vaccinate erau înregistrate, joi, în comuna Lunca de Jos cu 4,83% dintre locuitori vaccinaţi cu o singură doză şi 4,67 cu ambele doze, urmată, în ordine crescătoare, cu o acoperire vaccinală uşor mai ridicată, de localităţile Plăieşii de Jos, Lunca de Sus, Ciucsângeorgiu şi Vărşag.

Surprinzător, o situaţie asemănătoare se regăseşte în Praid, unde, potrivit DSP Harghita, doar puţin peste 500 de locuitori (în jur de 14,5%) din totalul de 3.448 (conform recensământului din 2011) sunt vaccinaţi cu ambele doze, ceea ce înseamnă o acoperire vaccinală completă de 7,44%. Comunitatea locală riscă, astfel, intrarea comunei în carantină rapid şi, inevitabil, compromiterea ultimelor luni ale sezonului turistic din acest an, care a început foarte bine.

Spre deosebire de staţiunea Borsec, unde principalul îmbuteliator de apă minerală a realizat vaccinarea întregului personal, la fel şi alţi antreprenori din zonă şi operatori în turism, atingând o rată de vaccinare „excelentă”.

Argumentele aduse împotriva vaccinării sunt multe, le auzim fiecare dintre noi mergând pe stradă, la o şuetă şi abundă pe reţelele de socializare. Specialiştii le contrazic argumentat şi nu este exclus să o facă şi viitorul apropiat.

Lipsa educaţiei sanitare îşi spune cuvântul. Zeci de generaţii au crescut fără să ştie ce înseamnă şi fără să-i cunoască beneficiile, repetă specialiştii, ori de câte ori este cazul.

„Poate în anii ’50 au existat încercări de educare sanitară a populaţiei, după modelul sovietic, dar de atunci nu mai există educaţie sanitară în România, oamenii nu înţeleg ce este prevenţia şi se vede clar acest lucru. De exemplu, în spitale medicii sunt vaccinaţi în procent mare, asistenţii în proporţie mai mică, infirmierii şi mai puţini, procentul de vaccinaţi anti-COVID-19 fiind extrem de redus în rândul brancardierilor şi muncitorilor. Din păcate, şi administrativul este slab vaccinat, ceea ce până şi mie mi se pare contradictoriu. Lipsa de educaţie sanitară ne diferenţiază unii de alţii şi, ca ţară, de restul Europei; nici acolo nu merge totul strună, dar simţitor mai bine decât la noi, nivelul de acoperire vaccinală fiind atins într-o măsură satisfăcătoare. Ar fi o minune ca la noi să nu se îmbolnăvească oamenii, atunci când ne va lovi cel de-al patrulea val al pandemiei”, detaliază dr. Tar Gyӧngyi.

Prevenţia, susţin cu tărie specialiştii în Sănătate Publică, este cea mai ieftină, eficientă şi valoroasă modalitate pentru a evita boala, expunerea la suferinţă şi la riscul extrem de deces. În plus, este singura metodă de a nu îţi expune familia, persoanele dragi, apropiaţii şi întreaga comunitate la o boală molipsitoare.

„Oamenii ar trebui să înţeleagă că prevenţia este un act colectiv, mai ales în cazul bolilor contagioase, epidemiilor şi pandemiilor. În prevenţie trebuie să fii altruist, să faci totul, împreună cu comunitatea căreia îi aparţii, ca să nu se îmbolnăvească şi alţii. Din păcate, atitudinea de ezitare la modă, gen Lasă să facă alţii, nu eu, nu este o soluţie în cazul unei epidemii, pentru că nu poţi să eviţi fără ajutorul celorlalţi, iar tu, la rândul tău, trebuie să contribui la binele colectiv. Dacă vrem să trăim în comunitate, atunci trebuie să ne vaccinăm şi pentru restul membrilor acesteia, nu numai pentru reuşita concediului pe care vrem să ni-l petrecem oriunde şi să nu fim ţinuţi în carantină acolo sau la întoarcere”, precizează şefa DSP Harghita.

La nivel naţional şi-a făcut apariţia cel de-al patrulea val al epidemiei COVID-19 şi creşte, progresează din aproape în aproape, la început mai lent, urmând să se accelereze odată cu creşterea numărului de cazuri, care se vor multiplica rapid, având în vedere contagiozitatea ridicată a variantei Delta, după cum o dovedeşte experienţa celorlalte ţări.

În Harghita este încă linişte, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 nou apărute este mic, dar nu departe de noi sunt focare. De pildă la Bacău, la zece kilometri de limita cu Harghita, unde au fost înregistrate mai multe persoane infectate cu varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2, considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale, de două ori mai contagioasă decât tulpina iniţială şi cu aproximativ 60% mai mare decât varianta Alpha, cunoscută ca varianta britanică, potrivit unui comunicat al Comitetului Naţional de Vaccinare. Două persoane dintre cele menţionate anterior, ambele nevaccinate, au murit recent.

„Efortul pentru sănătate nu trebuie să fie în primul rând al autorităţilor. El trebuie să fie al fiecărei persoane, al fiecărei comunităţi. Pentru sănătatea noastră nu trebuie să aşteptăm soluţii de la stat, sau nu numai de la stat, trebuie să contribuim cu toţii, noi suntem statul şi dacă nu înţelegem acest lucru, degeaba aşteptăm soluţii de la DSP, de la preoţi, de la primari şi de la alte autorităţi; nu vom avea decât probleme şi, în plus, ne punem comunitatea în pericol. Eu fac încă un apel, să se vaccineze toată lumea, fireşte cu excepţia persoanelor în cazul cărora vaccinul este contraindicat, pentru că varianta Delta este mai periculoasă, răspândindu-se mult mai rapid, şi nu este exclus să apară o nouă variantă, care scapă de sub controlul vaccinului. Cu cât întârziem atingerea unei acoperiri vaccinale bune, mărim şansele virusului să performeze o mutaţie care să ne pună şi mai mult în pericol. Şi tot efortul făcut până acum, de a avea un vaccin şi de a fi disponibil, va fi fost în van”, a conchis directorul executiv al DSP Harghita, dr. Tar Gyӧngyi.

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, dacă procesul de vaccinare ar fi descentralizat şi pârghiile legale ar fi cedate autorităţilor din teritoriu, administraţia publică judeţeană ar găsi soluţii pentru creşterea ratei de vaccinare în rândul populaţiei judeţului.

„Am avut mai multe discuţii cu primarii, am acordat sprijin tuturor celor care l-au solicitat, i-am ajutat în privinţa comunicării şi conştientizării importanţei vaccinării şi suntem deschişi la orice propunere sau idee. Am zis şi anul trecut, în perioada pandemiei, judeţul Harghita putea să fie într-o situaţie şi mai bună, dacă deciziile se puteau lua la nivelul judeţului şi al localităţilor. Deci noi, momentan, pârghii legale, în afară de bau-bau, nu avem şi eu cred că ar fi o soluţie dacă am primi pârghii legale, pentru a putea lua nişte decizii la care să fie arondată şi vaccinarea. Momentan, comunicarea este metoda noastră, finanţarea oricărui eveniment, acţiuni, echipament. (…) Eu, de exemplu, nu le pot spune colegilor mei că nu pot intra în instituţie dacă nu sunt vaccinaţi, şi nici nu pot impune ca la un spectacol sau la un eveniment să participe doar persoanele care sunt vaccinate”, a explicat şeful administraţiei publice judeţene.

Întrebat ce ar putea face dacă i s-ar oferi pârghiile legale şi cum ar putea creşte acoperirea vaccinală la nivelul judeţului, Borboly Csaba a spus: „trebuie pentru prima dată descentralizat (procesul de vaccinare – n.a.) şi atunci noi putem găsi acele soluţii prin care să creştem (procentul de vaccinare – n.a.)”.

În cadrul Campaniei mobile de vaccinare, iniţiată la nivelul judeţului Harghita şi derulată de DSP şi Prefectura Harghita în perioada 2-28 iulie în toate localităţile unde nu există centre de vaccinare, s-au prezentat şi au primit prima sau a doua doză de vaccin 1.140 de locuitori, interesul fiind mult sub aşteptările iniţiatorilor demersului.

***

În România nu s-a decis încă la ce dată va demara vaccinarea cu cea de-a treia doză de ser împotriva COVID-19. Dar se discută…

„Noi, la nivel de DSP, nu am primit indicaţii în acest sens, a fost abordat acest subiect în videoconferinţe, că va fi nevoie. Probabil cei din sistemul sanitar vor fi primii care vor avea acces la cea de-a treia doză. Vedem că în Israel, în Ungaria s-a început administrarea celei de-a treia doze de vaccin şi este mare aglomeraţie în centrele de vaccinare. Deocamdată, la noi indicatorii epidemiologici arată o creştere a numărului de cazuri COVID-19, ce nu trebuie ignorată”, ne-a confirmat dr. Tar Gyӧngyi.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.