Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rată scăzută de promovare a examenelor pentru permisul auto, anul trecut, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Rată scăzută de promovare a examenelor pentru permisul auto, anul trecut, în Harghita
Rată scăzută de promovare a examenelor pentru permisul auto, anul trecut, în Harghita

Rată scăzută de promovare a examenelor pentru permisul auto, anul trecut, în Harghita

Procentul de promovabilitate a examenelor pentru obţinerea permisului de conducere a fost unul destul de scăzut, în 2021, în judeţul Harghita, potrivit unui raport prezentat, ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, care s-a desfăşurat în sistem online având în vedere situaţia generată de pandemia de coronavirus.

În raport se arată că, anul trecut, 14.164 de persoane care doreau să obţină permisul de conducere au fost examinate la proba teoretică, fiind admise 6.170 dintre acestea (43,56%). Totodată, 8.213 candidaţi au susţinut proba practică şi au fost admişi 5.248 dintre aceştia, procentul de promovabilitate final fiind de 37,05%. În cursul anului 2021 au fost efectuate 6.436 de programări sau reprogramări la proba practică.

Conform raportului, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Harghita au fost desfăşurate activităţi complexe de deservire a publicului.

Au fost eliberate 23.582 de dovezi înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare, (10.679 prin înmatriculare pentru prima dată în România, 11.997 prin transcriere, 906 duplicate/modificări), 8.113 autorizaţii provizorii şi au fost radiate din circulaţie 4.708 vehicule. Anul trecut au fost editate 14.050 de dovezi înlocuitoare ale permiselor de conducere, dintre care 5.247 în urma examenului, iar 8.803 prin preschimbare/modificare/reînnoire/duplicat/străine, se mai precizează în document.

Alte activităţi din 2021 au vizat soluţionarea unui număr de 2.481 cereri şi petiţii de competenţa acestui serviciu, aprovizionarea compartimentului înmatriculări cu plăci cu numere de înmatriculare de la atelierul de confecţionare, decontarea conform dispoziţiilor în vigoare a sumelor de bani încasate din contravaloarea plăcilor cu numere de înmatriculare şi soluţionarea operativă a verificărilor solicitate de către unităţile de poliţie sau alte instituţii abilitate.

La sfârşitul anului trecut, serviciul funcţiona cu 10 funcţionari publici cu statut special şi 4 angajaţi – personal contractual, dintr-un total de 14 posturi prevăzute în structura organizatorică.

În raportul amintit se mai arată că în ceea ce priveşte dificultăţile identificate în 2021, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Harghita există un deficit de personal, raportat la volumul şi complexitatea activităţilor şi s-a constatat o pregătire individuală precară a candidaţilor la examenele pentru obţinerea permisului şi o lipsă a calităţii serviciilor de instruire/pregătire auto pentru obţinerea permisului de conducere, care a dus la creşterea perioadei de timp la care se face programarea la proba practică. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.