Rată de promovare finală de 78,48% la Evaluarea Națională în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 iulie 2024
Home » Învățământ » Rată de promovare finală de 78,48% la Evaluarea Națională în Harghita
Rată de promovare finală de 78,48% la Evaluarea Națională în Harghita

Rată de promovare finală de 78,48% la Evaluarea Națională în Harghita

  • Rezultatele finale arată o creștere cu 0,06% a procentului inițial de promovare (78,42%), în urma soluționării celor 313 contestații depuse de candidații care au participat la probele Evaluării Naționale în perioada 14-17 iunie 2021

Potrivit informațiilor date publicității de Inspectoratul Școlar Județean Harghita, cele mai multe lucrări contestate s-au înregistrat la Limba și literatura română: 165 de contestații, însumând 51,71% din totalul lucrărilor pentru care s-a solicitat reevaluarea. 

La Matematică au fost depuse 85 de contestații (27,15% din totalul contestațiilor depuse), cele mai puține contestații (63) înregistrându-se la proba de Limba și literatura maternă.

În cazul unui număr de 230 de lucrări contestate notele au crescut în urma reevaluării, nota inițială modificându-se prin scăderea ei în urma recorectării altor 63 de lucrări. La 20 dintre lucrările contestate nota inițială nu s-a modificat după rezolvarea contestațiilor.

La probele examenului de Evaluare Națională desfășurate în Harghita s-au prezentat 2.765 de candidați, din totalul de 2.814 de absolvenți de clasa a VIII-a înscriși.

„Rezultatele sunt mai bune decât înainte de contestații, mai bune și decât anul trecut. În acest an avem, la general, 78,48% de medii peste cinci, însemnând o creștere de 2,58 % față de anul trecut, când am avut 75,9%. De altfel avem note mai bune anul acesta la fiecare disciplină, față de anul trecut: la Limba Română avem 57,34% de note peste cinci, ceea ce înseamnă creștere de 1,83% față de 2021, când aveam 55,51%; la Matematică avem 71,79%, în creștere cu 9,78% față de anul trecut, când am avut 62,05% procent de promovare, iar la Limba maternă, la Maghiară avem 96,53% procent de promovare, în creștere cu 0,76% față de anul precedent”, a detaliat inspectorul școlar general prof. Demeter Levente, președintele Comisiei Județene de Evaluare Națională.

Niciun candidat dintre cei prezentați la examenul de Evaluare Națională organizat în județ nu a obținut media 10 (zece).

„Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%)”, a precizat Inspectoratul Școlar Județean Harghita.

Potrivit calendarului Admiterii la liceu 2022 publicat în Monitorul Oficial, în perioada 4-11 iulie se vor completa opțiunile în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită.

Repartizarea computerizată a candidaților din  seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc vârsta de 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023 va avea loc în data de 14 iulie. În aceeași zi va fi afișată în unitățile de învățământ gimnazial lista cu locurile neocupate în unitățile de învățământ liceal.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.