Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Rată de promovare de 75,86% la Evaluarea Naţională în Harghita, înaintea soluţionării contestaţiilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Învățământ » Rată de promovare de 75,86% la Evaluarea Naţională în Harghita, înaintea soluţionării contestaţiilor
Rată de promovare de 75,86% la Evaluarea Naţională în Harghita, înaintea soluţionării contestaţiilor

Rată de promovare de 75,86% la Evaluarea Naţională în Harghita, înaintea soluţionării contestaţiilor

  • Mai mult de jumătate din cele 177 de lucrări depuse spre recorectare în perioada alocată contestaţiilor, sunt la proba de Limba şi literatura română

Din cei 2.820 de elevi de clasa a VIII-a care au început anul şcolar 2020-2021 în judeţul Harghita, 2.594 (91,98%) s-au înscris la examenul de Evaluare Naţională. Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, cei care nu au participat la examenul naţional (în jur de 8%) sunt elevi din şcolile speciale, elevi corigenţi, repetenţi, cei cu situaţie şcolară neîncheiată şi elevii cu risc de abandon şcolar.

Rata de participare la examen a fost de aproximativ 97% din totalul candidaţilor înscrişi, 1.911 (75,86%) dintre aceştia reuşind să obţină note de trecere (peste sau egale cu 5) la probele pe care le-au susţinut.

Nici un candidat din Harghita nu a reuşit să obţină media zece la Evaluarea Naţională organizată acest an.

La prima probă a examenului naţional, cea de Limba şi literatura română, din cei 2.524 de elevi prezentaţi doar 1.395 (55,26%) au reuşit să obţină note egale cu cinci şi mai mari, un singur candidat fiind notat cu zece. Este un progres faţă de simularea Evaluării Naţionale din luna martie, când doar 33,87% dintre elevii prezentaţi au obţinut note de trecere.

La proba de Matematică au primit note de cinci şi peste limita de trecere 1.742 de candidaţi (69,05%), opt candidaţi bucurându-se de nota maximă acordată.

La ultima probă scrisă a examenului, la Limba şi literatura maternă, a fost consemnată cea mai ridicată rată de promovare, de 95,77%, lucrările unui număr de 2.105 candidaţi fiind notate peste cinci, 19 dintre acestea cu nota zece.

„Nu am avut nici un elev eliminat din cauza unor tentative de fraudă”, precizează IŞJ Harghita.

Candidaţii care au apreciat că nota obţinută îi nedreptăţeşte, au depus cerere de contestaţie. Până la expirarea termenului acordat pentru contestarea notelor primite iniţial au fost depuse în total 177 de lucrări spre recorectare, în 51 de centre de examen, din totalul celor 97 organizate la nivelul judeţului.

Cele mai multe dintre lucrările contestate sunt la Limba şi literatura română (92), 52 la Matematică şi 33 la Limba şi literatura maghiară.

Contestaţiile au putut fi depuse personal, dar şi transmise prin mijloace electronice, în ultimul caz însoţite de declaraţia-tip în care se menţionează că elevii au luat la cunoştinţă de faptul că nota acordată în urma soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele au fost semnate şi de către părinţii, respectiv reprezentanţii legali ai acestora.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.