Ráduly Róbert Kálmán: Reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pentru două luni e mai nimic | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 24 septembrie 2023
Home » Economic » Ráduly Róbert Kálmán: Reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pentru două luni e mai nimic
Ráduly Róbert Kálmán: Reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pentru două luni e mai nimic

Ráduly Róbert Kálmán: Reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pentru două luni e mai nimic

  • Primarul municipiului Miercurea Ciuc critică o atitudine a Guvernului şi preşedintelui României vizavi de întreprinzători

În cadrul unei conferinţe de presă, Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc, a criticat „modul egoist în care Guvernul tratează sau se face că tratează sprijinirea întreprinzătorilor aflaţi în dificultate ca urmare a pandemiei”. Şi s-a referit la reducerea impozitului pe clădiri pentru antreprenorii din zona HoReCa şi cei care au trebuit să-şi închidă magazinele.

Concret, explica edilul, Guvernul a emis o ordonanţă care, pentru perioada stării de urgenţă (timp de două luni), permitea autorităţilor locale să reducă impozitele pe clădirile în care funcţionau aceste servicii cu 50%. În schimb, Parlamentul ar fi dorit ca această facilitate să se aplice până la sfârşitul anului şi nu doar pentru cele două luni.

„În cârdăşie – exact acesta este termenul bun – cu preşedintele Iohannis, care a ţinut această lege de aprobare a ordonanţei până în ultima zi în care o putea ţine, Guvernul, în ultima zi în care trebuia să promulge preşedintele, a făcut o sesizare la Curtea Constituţională”, spunea Ráduly Róbert.

Acesta spunea că prin acest „joc” s-a urmărit să se treacă de data de 14 august, care era termenul prevăzut pentru acordarea scutirilor, şi astfel să se poată da scuturi de impozite numai pe perioada celor două luni aferente stării de urgenţă.

„În opinia mea – continua edilul – acesta este un act de egoism (…) pentru că nu Guvernul trebuia să decidă, decidea autonomia locală dacă acordă această facilitate, în ce cuantum acordă şi pe ce perioadă acordă această facilitate”.

„Practic, ce s-a dat e mai nimic. Dacă calculăm că pe două luni se pot da 50%, înseamnă că s-a scutit o lună de impozit”, a mai spus Ráduly Róbert.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc era de părere că oferirea acestei facilităţi până la sfârşitul anului ar fi putut fi pusă în practică de către autorităţile locale în condiţiile în care acum s-a beneficiat de un procent de 63% din impozitul pe venitul global: „deci nici o autoritate publică nu are voie şi de ce să se plângă că nu a avut resurse financiare pe anul bugetar 2020”, afirma acesta.

Tot el mai spunea că o localitate nu poate decide singură asupra scutirii sau reducerii de impozit pentru o anumită categorie. Modul de calcul al impozitului este stabilit prin Codul fiscal, iar pentru a acorda o altă scutire faţă de cele prevăzute în actul legislativ trebuie făcută o procedură care trebuie avizată inclusiv de cei de la Consiliul Concurenţei. Şi dacă se aplică o reducere de impozit doar pentru anumiţi întreprinzători, atunci se consideră că autoritatea locală a făcut concurenţă neloială.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.